Εκδηλώσεις Νάουσα

Εργατικό Κέντρο Νάουσας: Κάλεσμα στο συλλαλητήριο, Πέμπτη 4 Νοέμβρη / Για να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων

Φωτογραφία αρχείου

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗ ΠΕΜΠΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 6μμ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ.

Για να δυναμώσει η κοινή δράση και ο αγώνας των συνδικάτων και των εργαζομένων . Για την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής. Για “να μείνει στα χαρτιά” ο νόμος Χατζηδάκη. Για τη διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων.

Δε δεχόμαστε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, την εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας:

 • να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, με εξαντλητικές βάρδιες, επτά ημέρες την εβδομάδα χωρίς ξεκούραση, να δουλεύουμε ατέλειωτες ώρες , να ζούμε με μισή δουλειά και μισή ζωή λόγω της εποχικότητας και να αγωνιούμε για ένα πενιχρό ταμείο ανεργίας για λίγους μήνες.

 • να δουλεύουμε χωρίς ΣΣΕ, με μισθούς των 400€ και 500€, με απλήρωτες υπερωρίες.

 • να μετράμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους από τον κορονοϊό, αφού ο λαός μας παραμένει απροστάτευτος από την πανδημία και το δημόσιο σύστημα υγείας σμπαραλιασμένο με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων.

 • το εισόδημα μας να εξαντλείται το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, αφού τα ενοίκια, τα τιμολόγια του νερού, του ηλεκτρικού, του τηλεφώνου και του internet, τα εισιτήρια των συγκοινωνιών, το ψωμί, το γάλα και όλα τα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης είναι πανάκριβα, την ίδια στιγμή που οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες βουλιάζουν στα χρέη.

 • τα παιδιά μας να είναι καταδικασμένα στην αμορφωσιά σε ένα σχολείο που μετατρέπεται και αυτό σε δυσβάσταχτο κόστος για τις φτωχές οικογένειες.

Δεν πάει άλλο!

Ο νόμος 4808/2021 που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούνη έρχεται να δώσει συνέχεια και να απογειώσει τις αντεργατικές ανατροπές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, έρχεται να ανατρέψει θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της πάλης των συνδικάτων, με κορυφαία την κατάργηση του 8ώρου!

Ματώνουν ξανά το λαό για την ανάπτυξη των κερδών λίγων.

Οι αντεργατικές διατάξεις λειτουργούν μαζί με άλλους αντιλαϊκούς νόμους όπως το νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ) που καταργεί τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις και επιβάλλει τον κατώτερο μισθό με υπουργική απόφαση διατηρώντας τον από το 2012 σε άθλια επίπεδα, υπονομεύει τις κλαδικές ΣΣΕ οι οποίες γίνονται υποχρεωτικές μόνο με απόφαση υπουργού, έχει παγώσει τις τριετίες, έχει καταργήσει την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης.

Παράλληλα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι τρίβουν τα χέρια τους αφού εξασφαλίζουν νέες τεράστιες χρηματοδοτήσεις από το “Ταμείο Ανάκαμψης’’. Τέτοια παραδείγματα έχουμε στη Δήμο μας στο κλάδο των Τροφίμων , ενώ πείρα έχουμε και από τις χρηματοδοτήσεις που για δεκαετίες απολάμβαναν οι βιομήχανοι στη κλωστοϋφαντουργία .

Ο νόμος επιβάλλει:

 • την κατάργηση του 8ώρου και της αμοιβής των υπερωριών, επιβάλλει την ατομική σύμβαση ακόμα και αν δεν υπάρχει συμφωνία του συνδικάτου, επιβάλλει την απλήρωτη δουλειά και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας

 • απελευθερώνει τις απολύσεις. Δίνει το πράσινο φως για να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από προσωπικό, αφού θα μπορούν να απασχολούν λιγότερους εργαζόμενους περισσότερες ώρες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή

 • τη μετατροπή των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας σε συμβάσεις έργου – αυτοαπασχόλησης (όπως επιχειρήθηκε να συμβεί με τους διανομείς της E- FOOD) καταργώντας εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα

 • την μονιμοποίηση του άθλιου καθεστώτος της τηλεργασίας όπου ο εργαζόμενος είναι 24 ώρες το 24ωρο standby, ενώ παρά τις “διακηρύξεις” τα έξοδα της τηλεργασίας επιβαρύνουν μόνο τον εργαζόμενο που δεν έχει κανένα δικαίωμα αποσύνδεσης

 • τη δυνατότητα στον εργοδότη, με ατομική σύμβαση, να βγάζει για πάνω από ένα έτος σε αναστολή σύμβασης όποιον εργαζόμενο θέλει χωρίς μισθό και ασφάλιση.

Δεν θα επιτρέψουμε να βάλουν το κίνημα στο γύψο.

Δεν θα επιτρέψουμε την επιβολή της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας στα συνδικάτα με το φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζομένων, τον αυταρχικό περιορισμό της λειτουργίας τους, τις διώξεις σε αγωνιστές εργαζόμενους.

Συντονιζόμαστε για ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και διεκδικούμε:

 • Κατάργηση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη.

 • Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ.

 • Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του ν. Βρούτση- Αχτσιόγλου ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού.

 • Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών.

 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

 • Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.

 • Επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδους.

 • Μέτρα προστασίας ΤΩΡΑ σε σχολεία και χώρους εργασίας με αποκλειστική ευθύνη εργοδοσίας και κράτους.

 • Ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας , με προσλήψεις προσωπικού , επιστροφή στην εργασία των συναδέλφων υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή , λειτουργία των αγροτικών ιατρείων στα χωριά.

 • Χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων με βάση τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες με προσλήψεις εκπαιδευτικών , προσωπικού καθαριότητας , κάλυψη όλων των κτιριακών αναγκών από το κράτος και όχι από τις τσέπες των γονέων.

 • Να μην εφαρμοστεί η άθλια αξιολόγηση του Υπουργείου Παιδείας που βυθίζει ακόμα πιο βαθιά στην « επιχειρηματικότητα» τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.

 • Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος , άμεση ενίσχυση από το κράτος των εργαζομένων στη Νηματουργία Βαρβαρέσος και αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους με ευθύνη της εργοδοσίας.

Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια μας, στη δική μας οργάνωση όλοι στο συλλαλητήριο!

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

 • Εβδομάδας