Βέροια Ρεπορτάζ

Συνέντευξη τύπου ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ Ημαθίας: “Αντιστεκόμαστε / Το Δημόσιο Σχολείο ξεθεμελιώνεται”

———–

Δήμητρα Σμυρνή

Συνέντευξη τύπου δόθηκε σήμερα το μεσημέρι  από την ΕΛΜΕ Ημαθίας, τον ΣΕΠΕ Ημαθίας και τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάουσας, με στόχο να ενημερωθεί η κοινωνία για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Σχολείο σήμερα και τα προβλήματα που προκύπτουν  για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χαρά Αξούριστου μίλησε για την συγκυρία να προηγηθεί η σημερινή συνέντευξη μια ημέρα πριν από την αυριανή εκδίκαση της    έφεσης της Υπουργού κατά των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, αναφέροντας μάλιστα ότι το Υπουργείο ζητά και αποζημίωση… 10.000 ευρώ από κάθε ομοσπονδία σαν να επρόκειτο για επιχειρήσεις!

“Κάτω από αυτές τις συνθήκες και υπερασπιζόμενοι το Δημόσιο Σχολείο καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς σε απεργία την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί και ζητάμε τη συμπαράσταση της κοινωνίας, είπε η Πρόεδρος.

Επειδή η κοινή γνώμη είτε δε γνωρίζει τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργούνται και θα δημιουργηθούν με το θέμα της αξιολόγησης, είτε είναι παραπληροφορημένη, οι εκπαιδευτικοί θεωρούν χρέος τους να εξηγήσουν τι συμβαίνει στον κόσμο.

Το ότι το θέμα της αξιολόγησης φάνηκε ότι ένωσε τον εκπαιδευτικό κόσμο που διαφώνησε με ποσοστό 93%, δείχνει την επικινδυνότητα της εφαρμογής της.

Το Σχολείο χάνει το δημόσιο χαρακτήρα του και κατ’ επέκταση τη δημοκρατικότητά του, αφού κατηγοριοποιείται ως προς τους μαθητές και καθηγητές του και επιπλέον οι όποιες ελλείψεις του καλύπτονται από χορηγούς και όχι από το κράτος.

Έτσι τα “καλά” σχολεία θα παίρνουν bonus  και τα απομακρυσμένα με μαθητές ενός “κατώτερου Θεού” θα μένουν στο περιθώριο και τελικά ίσως κλείνουν!

Επιπλέον αναδείχθηκαν και πάλι από την Πρόεδρο θέματα όπως ο μεγάλος αριθμός μαθητών μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας η έλλειψη υγειονομικής κάλυψης, το στίβαγμα των μαθητών στα αστικά, το θέμα των self tests,ακόμη και η έλλειψη ψυχολόγου.

Οι υπερεξουσίες του Διευθυντή, όπως προδιαγράφονται, συνεπικουρούμενου στις αποφάσεις του από εξωσχολικούς παράγοντες, στερούν από το Σχολείο τη δημοκρατική του λειτουργία.

“Παρά τις απειλές του Υπουργείου οι εκπαιδευτικοί υψώνουμε το ανάστημά μας ζητώντας ένα δωρεάν σχολείο ελεύθερο, δημιουργικό, σχολείο της ισοτιμίας και της δικαιοσύνης.” κατέληξε η Χαρά Αξούριστου.

Η Σοφία Απιδοπούλου εκπροσωπώντας την Α/βάθμια Εκπαίδευση τόνισε: “Συμμετέχουμε δυναμικά στην απεργία της Δευτέρας κόντρα στην εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση που θέλει να επιβάλει το Υπουργείο. Έχει απέναντί του όλους τους εκπαιδευτικούς. Με απόλυτη περιφρόνηση μάς έστειλε στα δικαστήρια. Καλούμε το κοινό να συστρατευθεί μαζί μας”.

Η Φανή Παυλίδου, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάουσας είπε πως η συμμετοχή 100% στων συναδέλφων στη αποχή σηματοδοτεί τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας που θέλουν να επιβάλουν στους εκπαιδευτικούς.

“Διαφωνούμε με την κατηγοριοποίηση των σχολείων. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, παρά τις απειλές. Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο Σχολείο και την αξιοπρέπειά μας” κατέληξε η εκπρόσωπος.

Στη συνέχεια ακούστηκαν και άλλες τοποθετήσεις από μέλη των συλλόγων και υποβλήθηκαν ερωτήσεις.

Φωτογραφία: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων