Πολιτισμός

Ζάκυνθος: Ωδή στο ’21 / Λόφος του Στράνη

—-

Σοφία Νινιού*

Στις 2 Οκτωβρίου του 2021, ατενίζοντας τον ορίζοντα από το ελαιοφυτεμένο πλάτωμα του μαγευτικού λόφου του Στράνη στην Ζάκυνθο, απολαύσαμε μια ακόμα παραγωγή του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας και Διάδοσης Τέχνης, Λόγου & Χορού.

Γεμάτοι συγκίνηση, στο εξαιρετικής ακουστικής υπαίθριο θέατρο του λόφου, νιώσαμε την υποβλητική φωνή της Ζαφειρώς Χατζηφωτίου να διατρέχει τις γύρω πλαγιές και να γίνεται οδηγός μας σε ένα ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία. Είδαμε τα αγάλματα να ζωντανεύουν από τους χορευτές της ομάδας αρχαίας όρχησης του θεάτρου Δόρα Στράτου (Καλλιόπη Βαρουδάκη, Χρυσούλα Κουτούζου, Ελένη Ρούμπα. Απαγγελία : Βασιλική Πέτρου, έκτακτη συμμετοχή: Θοδωρής Κούκρας).

Πονέσαμε μαζί τους όταν ακρωτηριάστηκαν και αλυσοδέθηκαν από τους κατακτητές, οραματιστήκαμε μαζί τους τον Θούριο για έναν κόσμο ειρηνικό και αδελφωμένο και (απ)ελευθερωθήκαμε μαζί τους, πηδώντας από τα βράχια του Ζαλόγγου σ’ ένα salto mortale ελπίδας.

Η κυρία Τότα Ακτύπη προλόγισε κατατοπιστικά την διοργάνωση και η Δρ. Άννα Λάζου ερμήνευσε καθηλωτικά επιλεγμένα αποσπάσματα, δημιουργώντας εμπνευσμένες γέφυρες ανάμεσα στα χορικά.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης το κοινό συμμετείχε βιωματικά, σ’ ένα δείγμα διδασκαλίας αρχαίου χορού και ρυθμού από την Δρ. Άννα Λάζου, χόρεψε μαζί με την ομάδα υπό την καθοδήγηση της κυρίας Φιφίκας Νικολοπούλου κι αποχώρησε ευχαριστημένο και γεμάτο εικόνες, εμπειρίες και γνώση.

Σε αυτό το άρτιο καλλιτεχνικά αποτέλεσμα συνετέλεσε ουσιαστικά η υποστήριξη του Δήμου Ζακύνθου και συγκεκριμένα της αντιδημαρχίας Πολιτισμού με τους κυρίους Σπίνο Νικήτα και Νίκο Αρβανιτάκη αρωγούς στην προσπάθεια αυτή, όπου επέτρεψαν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στον λόφο και την υποστήριξαν παρέχοντας υλικοτεχνική υποδομή καθώς και τις εξαιρετικές υπηρεσίες του σπουδαίου συνεργάτη κυρίου Σπύρου Μόρφη.

Στο τέλος της ημέρας παρετέθη δείπνο από τον Δήμο προς τιμήν των συντελεστών και ο Αλέκτωρ λάλησε για δεκατρείς στην υπέροχη κεντρική πλατεία της πόλης υπό τις παιγνιώδεις καντάδες των Ποπολάρων.

*Κοινωνική Ανθρωπολόγος και Ιστορικός

banner-article

Ροη ειδήσεων