Κόσμος Πολιτισμός

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021: Abdulrazak Gurnah για την ασυμβίβαστη διείσδυσή του στις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και τη μοίρα του πρόσφυγα”

Το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2021 απονέμεται στον μυθιστοριογράφο Abdulrazak Gurnah «για την ασυμβίβαστη και συμπονετική διείσδυσή του στις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και τη μοίρα του πρόσφυγα στο χάσμα μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων».

Ο Abdulrazak Gurnah γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στο νησί της Ζανζιβάρης, αλλά έφτασε στην Αγγλία ως πρόσφυγας στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Μέχρι την πρόσφατη συνταξιοδότησή του, ήταν καθηγητής Αγγλικής και Μεταποικιακής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Καντέρμπερι.

Ο Abdulrazak Gurnah έχει δημοσιεύσει δέκα μυθιστορήματα και μια σειρά διηγημάτων. Το θέμα της αναστάτωσης του πρόσφυγα διατρέχει όλο το έργο του.

Άρχισε να γράφει ως 21χρονος εξόριστος και παρόλο που τα σουαχίλι ήταν η πρώτη του γλώσσα, τα αγγλικά έγιναν το λογοτεχνικό του εργαλείο.

Tο τέταρτο μυθιστόρημά του, με τίτλο ‘Paradise’ (1994), το οποίο τον καταξίωσε ως συγγραφέα, εξελίχθηκε από ένα ερευνητικό ταξίδι στην Ανατολική Αφρική γύρω στο 1990. Είναι μια ιστορία ενηλικίωσης και μια θλιβερή ιστορία αγάπης στην οποία συγκρούονται διαφορετικοί κόσμοι και συστήματα πεποιθήσεων.

Στην αντιμετώπιση της εμπειρίας του πρόσφυγα από τον νομπελίστα πλέον συγγραφέα, η εστίαση γίνεται στην ταυτότητα και την εικόνα του εαυτού. Οι χαρακτήρες βρίσκονται σε μια παύση μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων, μεταξύ μιας ζωής που υπήρχε και μιας ζωής που αναδύεται. Mια κατάσταση ανασφάλειας, που δεν μπορεί ποτέ να επιλυθεί.

Ο Abdulrazak Gurnah σπάει συνειδητά τη σύμβαση, ανατρέποντας την αποικιακή οπτική, για να αναδείξει αυτήν των αυτόχθονων πληθυσμών. Έτσι, το μυθιστόρημά του «Desertion» (2005) για μια ερωτική σχέση γίνεται μια ωμή αντίφαση με αυτό που έχει αποκαλέσει ως «το αποικιοκρατικό ρομάντσο».

Η αφοσίωσή του στην αλήθεια και η αποστροφή του στην απλοποίηση εντυπωσιάζουν. Τα μυθιστορήματά του αποστρέφονται τις στερεότυπες περιγραφές και ανοίγουν το βλέμμα μας σε μια πολιτιστικά διαφοροποιημένη Ανατολική Αφρική, άγνωστη σε πολλούς σε άλλα μέρη του κόσμου.

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020 είχε απονεμηθεί στην αμερικανίδα ποιήτρια Louise Glück, «για την αδιαμφισβήτητη ποιητική της φωνή που με λιτή ομορφιά καθιστά την ατομική ύπαρξη καθολική».

ertnews.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων