Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας/ 2ο Σχολείο Σκηνοθεσίας : Στη Λίμνη του Αλιάκμονα πέταξε απόψε ο “γλάρος” του Τσέχωφ

……………………

“Η λίμνη είναι μοναξιά, η λίμνη είναι στέρηση…”
Άντον Τσέχωφ “Ο γλάρος”

Δήμητρα Σμυρνή

Δεύτερη μέρα παραστάσεων σήμερα για το 2ο Σχολείο σκηνοθεσίας του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και ο χώρος που επιλέχτηκε ως φυσικό σκηνικό ήταν η Λίμνη του Αλιάκμονα.

Το ίδιο κομμάτι από τον “γλάρο” που το είδαμε και χθες σε διάφορες σκηνοθετικές απόψεις με δάσκαλο σκηνοθέτη τον Γιάννη Λεοντάρη, απασχόλησε σήμερα την δασκάλα σκηνοθέτιδα Χριστίνα Χατζηβασιλείου.

Το κοινό συγκεντρώθηκε στο Φράγμα. Το υποδέχτηκε ένας πληθωρικός τρομπετίστας που ανεβασμένος στο ποδήλατό του αποτέλεσε τον οδηγό μιας πορείας με στάσεις, Κάθε στάση και μια διαφορετική σκηνοθετική ματιά από τους μαθητές της δασκάλας σκηνοθέτιδας.

Η Νίνα και ο Τρέπλιεφ απέναντι ο ένας στον άλλο, ο καθένας στη μοναξιά του και στην προσπάθεια να βρουν διέξοδο, διαφυγή… Ο κόσμος που τους περιβάλλει, καμωμένος από πέτρα και νερό, που τελικά μετατρέπεται σε σκόνη… Tο πνεύμα, που μόνο μένει σταθερό και αθάνατο στο σύμπαν…  Η Νίνα ζητάει νερό για να πετάξει και το φυσικό σκηνικό της Λίμνης του Αλιάκμονα ήταν το φόντο στο σημερινό πορτρέτο της. Ακόμη και τα πουλιά που πετούσαν πάνω από το νερό δημιουργούσαν μια επιπρόσθετη υποβολή, πλάι στη διαφορετική κάθε φορά μουσική υπόκρουση.

Κάθε σκηνοθετική προσέγγιση και κάτι διαφορετικό. Το ίδιο κείμενο μεταμορφωνόταν σε σκληρή εικόνα και ήχο ή σε τρυφερό απελπισμένο διάλογο ή σε διακωμώδηση του ίδιου του κειμένου.

Παρόλο που δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες πρωτοποριακές προσεγγίσεις, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε τον καινούριο αέρα που φυσάει στο Σχολείο Σκηνοθεσίας και φυσικά την αφοσίωση και το πάθος όσων συμμετέχουν σ’ αυτό.

Ομάδες υπό την επίβλεψη της σκηνοθέτιδας Χριστίνας Χατζηβασιλείου

Σκηνοθέτης: Σαρμή Εύη
Ηθοποιοί: Παπατζανάκη Χρυσοβέργη Κλειώ, Τσάβος Χρήστος, Χριστοφορίδης Γιώργος

Σκηνοθέτης: Αντωνιάδης Αντώνης
Ηθοποιοί: Σαβουιδάκης Γιάννης, Κουλούρη Σταυρούλα

Σκηνοθέτης: Λιάρος Κωνσταντίνος
Ηθοποιοί: Φλουρή Πηνελόπη, Τσιαβός Γιάννης, Γαλουτζής Βασίλειος

Σκηνοθέτης Γκιζώτης Παναγιώτης
Ηθοποιοί: Σπάνιας Γιώργος, Τζελέπη Αναστασία, Καραμήτρη Μαρία

Σκηνοθέτης: Μαλιάρας Πέτρος
Ηθοποιοί: Συκιώτη Αθηνά, Χαραλαμπόπουλος Δημήτρης

Σκηνοθέτης: Μελικίδης Παύλος
Ηθοποιοί: Φυτιάνου Σοφία, Χριστόπουλος Χρήστος

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας