Βέροια Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Βέροια Εύηχη Πόλη: Εντυπωσιακές «Στιγμές» από τον «Αργαλειό». Μια μουσική παράσταση υψηλής ποιότητας

 

—–

Δήμητρα Σμυρνή

Ξέραμε ότι ο «Αργαλειός», η μπάντα που φέρνει έναν άλλο αέρα στα  μουσικά πράγματα της Βέροιας, δούλεψε πολύ στον κύκλο της παράδοσης, μεταφέροντάς την στο σήμερα μ’ έναν δικό της πρωτότυπο τρόπο, δεν φανταζόμασταν όμως το μέγεθος της δουλειάς, της γνώσης και της ευαισθησίας που διαπιστώσαμε στη χθεσινή της εμφάνιση, στα πλαίσια της «Εύηχης Πόλης».

Με φυσικό σκηνικό την Εβραϊκή Συναγωγή στη Μπαρμπούτα, που πάντα δημιουργεί ατμόσφαιρα σε ανάλογες περιπτώσεις, οι πέντε του «Αργαλειού»  άνοιξαν την κιβωτό της παράδοσης και μοίρασαν στον κόσμο τον πλούτο της μέσα από τη δική τους ματιά, τη ματιά του σήμερα.

Όχι μόνο σεβασμός στην παράδοση, όχι μόνο μελέτη σοβαρή και υπεύθυνη, αλλά και φαντασία και  χρώμα προστέθηκαν σ’ ένα υφαντό που το έφεραν από τα παλιά, ξαναδίνοντάς του ζωή με τα δικά τους λαμπερά νήματα.

Στο πιάνο του ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης με την επιστημονική γνώση της μουσικής σε υψηλότατο επίπεδο και προπαντός με τη γνωστή του ανησυχία να ψάχνει καινούριους δρόμους, είχε την τύχη να πλαισιώνεται από δύο ιδιαίτερες φωνές, που έσμιγαν εκπληκτικά σε διφωνίες, αλλά και υψώνονταν εντυπωσιακά και μόνες στον αέρα. Οι υπέροχες φωνές της Ζωής Μάντζου και της Ελευθερίας Ματσεντίδου – με έξοχη σκηνική παρουσία και οι δυο –  κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού για πάνω από μιάμιση ώρα – το πρόγραμμα δυστυχώς το διέκοψε η βροχή χωρίς να ολοκληρωθεί – εντυπωσιάζοντας με τις  εκφραστικές τους δυνατότητες.

Ο Γιάννης Πούλιος βιολί και  ο Νίκος Αγγούσης κλαρίνο και νέυ έντυσαν εκπληκτικά τις φωνές, σε μια ηχητική πανδαισία.

Απόλυτη σιγή στο κοινό που αφοσιωμένο παρακολουθούσε κάτι πρωτόγνωρο. Κάθε κομμάτι ξεκινούσε με ήχους του σήμερα, με απόλυτη αφαίρεση, και ξεχύνονταν σε λίγο μελωδίες του χθες κι ύστερα πάλι  επιστροφή στο σήμερα… Ένα αέναο παιχνίδι ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν…

Με τα λόγια των δημοτικών τραγουδιών ο «Αργαλειός» ύφανε την αγάπη, την ομορφιά της φύσης, το όνειρο, την ξενιτιά, το φόβο του θανάτου… Όλα υπήρχαν εκεί, αιώνια και ακατάλυτα. Ένας συνεχής κύκλος… «Του κύκλου τα γυρίσματα που αναπαημό δεν έχει…», που λέει και ο Βιτσέντσος Κορνάρος στον Ερωτόκριτο.

Άλλωστε η μπάντα η ίδια δηλώνει:

“Ο Αργαλειός μας υφαίνει αόρατα, μα τα υφαντά του μένουν αξέχαστα. Βάζουμε νήματα πολλά και πολλών, μα τελικά είμαστε εμείς οι ίδιοι τα νήματα και υφαινόμαστε ξανά και ξανά μέσα στο χρόνο. Άκουσε να δεις αυτό που έχεις ήδη μέσα σου, ένα κομμάτι απ’ όλες και όλους όσους μίλησαν ελληνικά να σου εξηγούν με τραγούδι και χορό τους δρόμους της ζωής”.

Οι πέντε του «Αργαλειού» ξεκίνησαν πριν λίγο καιρό να υφαίνουν  τα πολύτιμα υφαντά τους με τον δικό τους τρόπο. Το έκαναν εδώ στη Βέροια. Όμως είναι σίγουρο πως η κιβωτός τους θα ταξιδέψει πολύ μακριά και ίσως όχι μόνο στην Ελλάδα. Το πιστεύουμε και το ευχόμαστε!

Συντελεστές της εκδήλωσης:

Ελευθερία Ματσεντίδου – Φωνή/Νταούλ

Ζωή Μάντζου – Φωνή/Κρουστά

Αλεξανδρος Ιωσηφίδης – Πιάνο

Γιάννης Πούλιος – Βιολί

Νίκος Αγγούσης – Κλαρίνο/Νέυ

………………..

Φωτογραφίες: faretrα.info

banner-article

Ροη ειδήσεων