Κοινωνία

Μίκης Θεοδωράκης: Σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα από σήμερα η σορός του

——–

Από σήμερα στις 15.00 η σορός του θα βρίσκεται στην Μητρόπολη Αθηνών καθώς ξεκινά το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 19.00 και θα συνεχιστεί την Τρίτη, από τις 10.000 έως τις 19.00, και την Τετάρτη από τις 10.00 έως τις 14.00.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, θα ακολουθήσει στις 3 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού.Κατά την διάρκειά της θα εκφωνηθούν επικήδειοι, που θα θυμίσουν την διαδρομή και τα επιτεύγματα του ανθρώπου που σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία του 20ού αιώνα.

Στη συνέχεια η σορός του Μ. Θεοδωράκη θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Πρόκειται για την ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα του, Γιώργη Θεοδωράκη, όπου βρίσκεται και το οικογενειακό μνήμα όπου εκείνος αναπαύεται μαζί με μητέρα του, Ασπασία και τον πολυαγαπημένο του αδελφό, Γιάννη.

Εκεί, στο κοιμητήριο της μικρής αυτή κωμόπολης, θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία και θα γίνει η ταφή του.

 Ικανοποιείται η τελευταία του επιθυμία
Παράλληλα, σήμερα αναμένεται να εκδοθεί και η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, μετά από σχετική αίτηση που κατατέθηκε την Παρασκευή, από πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του συνθέτη προκειμένου να διασφαλιστεί η τελευταία του επιθυμία σχετικά με τις λεπτομέρειες της κηδείας του.

Όμως η λύση στην ενδοοικογενειακή διαμάχη αναφορικά με τον τόπο ταφής του Μίκη Θεοδωράκη έχει ήδη δοθεί από την ίδια την οικογένεια.

Ασχέτως του τι θα αποφασίσει το Πρωτοδικείο το πρωί της Δευτέρας, τελικώς, υπήρξε συναίνεση εντός της οικογένειας του συνθέτη κι έτσι ο Μίκης Θεοδωράκης θα ενταφιαστεί, όπως ο ίδιος.

Ο γιος του, Γιώργος Θεοδωράκης, με ανάρτησή του νωρίτερα την Κυριακή, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραστεί στη διαδικασία.

«Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια. Η αυριανή διαδικασία στο Πρωτοδικείο δεν με αφορά Δεν πρόκειται να παραστώ. Δεν αψήφισα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά» αναφέρει με νόημα.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας