Περιβάλλον

Θεσσαλονίκη: Η Πρωτοβουλία  συλλόγων κατά της καύσης απορριμμάτων με αφορμή πρόσφατες πυρκαγιές

————

Πρωτοβουλία  συλλόγων, σωματείων και φορέων

κατά της καύσης απορριμμάτων RDF SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας

Η πρόσφατη πυρκαγιά σε κτίριο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου,

η πρόσφατη πυρκαγιά στο δάσος του Σέιχ Σου και τα 90 στρέμματα δασικής έκτασης που χάθηκαν, οι υπόλοιπες πυρκαγιές που σαρώνουν τις δασικές εκτάσεις σε όλη την επικράτεια της χώρας, οι τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές που τις συνοδεύουν, πρέπει να χτυπήσουν συναγερμό στους κατοίκους της περιοχής, καθώς αποκαλύπτουν τους μεγάλους κινδύνους που φέρνει η εγκατάλειψη τέτοιων εκτάσεων και αναδεικνύουν τις μεγάλες ελλείψεις σε έργα και δράσεις αντιπυρικής προστασίας .

Το αρνητικό ισοζύγιο στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής ενισχύεται από το γεγονός ότι τα πρώην στρατόπεδα είναι αφημένα στην τύχη τους εδώ και χρόνια. Θα ήταν  βάλσαμο αυτοί οι χώροι να είχαν, όχι μόνο συντηρηθεί, αλλά να έχουν μετατραπεί εδώ και χρόνια σε ελεύθερους χώρους πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού, σε πραγματικούς «πνεύμονες». Αντίθετα, στην έκταση τους μπορεί να δει κανείς εγκαταλελειμμένα και ετοιμόρροπα κτίρια, παράνομους χώρους που έχουν αφεθεί σκουπίδια και μπάζα, αφημένα ξερά κλαδιά από εργασίες υλοτόμησης που έχουν μείνει στη μέση κ.ά.

Εδώ και χρόνια έπρεπε όλες αυτές οι εκτάσεις να έχουν μετατραπεί σε λειτουργικές εκτάσεις που θα φιλοξενούσαν δωρεάν και θα παρείχαν χρήσεις αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής για όλους τους πολίτες. Αυτή η ανάγκη αναδείχθηκε σε όλο το μέγεθος της και στην περίοδο της πανδημίας που ο κόσμος αναζητούσε οργανωμένο δήμοσιο χώρο που τον αξιοποιούσε ως «φυσική» διέξοδο από τη σκληρή καθημερινότητα των περιοριστικών μέτρων και του lockdown. Εκαντοτάδες επισκέπτες περνούν και τώρα σε καθημερινή βάση από το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου.

Διεκδικούμε από τους αρμόδιους κρατικούς  φορείς:

  • Να υλοποιήσουν σήμερα την κατεύθυνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Πολίχνης για δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου με κυρίαρχο στοιχείο το πράσινο, την αναβάθμιση του φυσικού οικοσυστήματος, τη δημιουργία χρήσεων γης με κριτήριο τις ανάγκες των πολλών, την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές.

  • Με ευθύνη του κράτους να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση και πόροι για να προχωρήσουν άμεσα τα στάδια της μελέτης για την αξιοποίηση του και να ξεπεραστούν οι όποιες δικαιολογίες καθυστέρησης που αφορούν το ιδιοκτησιακό ζήτημα του πρώην στρατοπέδου.

  • Τώρα χρειάζεται να παρθούν άμεσα μέτρα καθαρισμού και πυροπροστασίας στο πρώην στρατόπεδο για να μην μετατραπεί σε μια μεγάλη πύρινη εστία μέσα σε κατοικημένες περιοχές με κίνδυνο τις ανθρώπινες ζωές και την κατατροφή του περιβάλλοντος.

  • Τις καλοκαιρινές μέρες με υψηλές θερμοκρασίες, να υπάρχει μόνιμα σε επιφυλακή όχημα του Πυροσβεστικού Σώματος στο χώρο.

banner-article

Ροη ειδήσεων