Ρεπορτάζ

Λιτόχωρο / Άη Γιώργης: Υπεραιωνόβια βελανιδιά έγειρε πάνω σε πολυκατοικία  – Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα

———

Η καταιγίδα χθες το απόγευμα στο Λιτόχωρο μπορούσε να προκαλέσει όχι μόνο εκτεταμένες ζημιές, αλλά και θύματα. Συγκεκριμένα στον πνεύμονα πρασίνου και ομορφιάς του Άη Γιώργη στο Λιτόχωρο, υπεραιωνόβια βαλανιδιά  –η οποία μαζί με ακόμη δύο γειτονικές έχουν χαρακτηριστεί μνημεία της φύσης-  ύστερα από την έντονη καταιγίδα που επικράτησε χθες, έγειρε και στηρίχτηκε πάνω σε διπλανή πολυκατοικία.

Αν το γιγάντιο αυτό δέντρο δεν βρισκόταν πολύ κοντά στην πολυκατοικία, αλλά απείχε κάποια απόσταση απ΄αυτήν και έπεφτε με ορμή πάνω της, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν τραγικό.

Και όχι μόνο αυτό. Πανύψηλα κυπαρίσσια στον ίδιο χώρο με την επίδραση του ισχυρού ανέμου ταλαντεύονταν με κίνδυνο να πέσουν είτε πάνω σε σπίτι, είτε σε ηλεκτροφόρα καλώδια. Κάτι απ΄ ότι μας ενημέρωσαν οι περίοικοι, αυτό δεν γίνεται για πρώτη φορά, αλλά κατ΄ επανάληψη.

Γεγονός είναι ότι ήταν  ήδη ενημερωμένοι οι αρμόδιοι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια επερχόμενη καταιγίδα.

Όπως μας είπε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου Στράτος Κυριακάκης, ο οποίος έδειξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το γεγονός, για μεν τη βελανιδιά εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, που θα αποφασίσουν για το μέλλον της, ανάμεσα σ΄ αυτούς και η Αρχαιολογία, ενώ για το κόντεμα και κλάδεμα των κυπαρισσιών απαιτούνται ειδικά  μηχανήματα. Ειδοποίησε σχετικά, αλλά μέχρι στιγμής  τουλάχιστον χωρίς αποτέλεσμα.

Το ότι ο κίνδυνος για να θρηνήσουμε θύματα είναι μεγάλος, όπως μας τόνισαν και πολλοί περίοικοι, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει.

Το ότι δεν υπάρχουν μηχανήματα γι αυτό το εγχείρημα, ώστε να καταστούν τα δέντρα ασφαλή, θα μπορέσει να χωρέσει ως δικαιολογία μπροστά σε ένα μελλοντικό «ατύχημα»;

ΥΓ. Οφείλουμε με την ευκαιρία να τονίσουμε ότι ο Αη Γιώργης, που έγινε ενορία, με τον ειδικά διαμορφωμένο τεράστιο περίβολο που διαθέτει, με τις τριανταφυλλιές, τα χρυσάνθεμα  και πολλά άλλα λουλούδια που φύτεψαν και διατηρούν  μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής με προσωπική εργασία και μεράκι –και γι αυτό είναι άξιοι επαίνου-  είναι ένας πνεύμονας πρασίνου και ομορφιάς μέσα στο Λιτόχωρο που αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Εξ άλλου δεν είναι τυχαίο που ο Άη Γιώργης, το πρώην αυτό εξωκλήσι –παλιά ήταν στην άκρη του χωριού- επιλέγεται για να τελεστούν γάμοι και βαφτίσια, όχι μόνο από κατοίκους του Λιτοχώρου, αλλά και άλλων περιοχών.

banner-article

Ροη ειδήσεων