Αγροτικά Εκδηλώσεις

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά: Αγωνιστικό κάλεσμα συμμετοχής σε κινητοποίηση / πάλη για την επιβίωσή μας

—-

Καλούμε τους συναδέλφους σε αγωνιστικό κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση που διοργανώνει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά, την Τρίτη 15 Ιουνίου στις 11:00 π.μ. στην πλατεία Λαγκαδά

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός σύλλογος Λαγκαδά  συμμετείχε στην τελευταία μεγάλη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας Μαρίνος Αντύπας στα πλαίσια της  Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Συντασσόμαστε με τις αποφάσεις της και στέλνουμε αγωνιστικό κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής, σε πάλη για την επιβίωσή μας, ενάντια στα μέτρα και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης.

Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ιδιαίτερα εδώ στην περιοχή που δοκιμαζόμαστε από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι υπερβολικές βροχοπτώσεις και οι παγετοί του προηγούμενου διαστήματος. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι.

Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κράτος και τα αντιμετωπίζει ως κόστος. Ενδεικτικά υπάρχουν ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά, αντιχαλαζικά μέτρα, ανεμομείκτες, που θα μπορούσαν να μετριάσουν το πρόβλημα ή και να το αποφύγουμε.

Το κερασάκι στην τούρτα βάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ μας χαρατσώνει με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο καταστροφών. Μάλιστα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση.

Μεγάλες μειώσεις επιφέρουν και μια σειρά κόφτες που υπάρχουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Έτσι, όταν η κυβέρνηση λέει ότι θα δώσει αποζημιώσεις, στην καλύτερη περίπτωση ένας αγρότης που έπαθε ολοκληρωτική ζημιά από τον παγετό θα αποζημιωθεί με βάση τα άρθρα 7 και 9 του κανονισμού για τις μεν δενδρώδεις καλλιέργειες το ανώτερο στο 61,6% της ζημιάς και σε αμπέλια και άλλες καλλιέργειες στο 74,6%.

Οι θριαμβολογιες που ακούμε από την κυβέρνηση της ΝΔ όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων περί “πρωτοφανούς στήριξης του αγροτικού τομέα” καταρρίπτονται από την ίδια την πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά.

Οι χαμηλές τιμές παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων, το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, το πανάκριβο αγροτικό ρεύμα τα μέτρα για τις λαϊκές αγορές,οι μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την επιβίωση μας.

Η κυβέρνηση επικαλείται τις <<αντοχές>> της οικονομίας μόνο όταν πρόκειται για τα αιτήματα μας. Αυτές οι <<αντοχές>>όμως δεν την εμποδίζουν να προσφέρει πακτωλό χρημάτων και προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, που εκμεταλλεύονται το δικό μας κόπο και κερδοσκοπούν σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης.

Για παράδειγμα, η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα μας για αφορολόγητο πετρέλαιο, ενώ στον προϋπολογισμό του 2021 προβλέπονται πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ για επιστροφή πετρελαίου σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, κλινικάρχες και ξενοδόχους.

Είναι φανερό ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Ενώ δίνει 30 και πλέον δις ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, 120 εκατομμύρια ευρώ στην ΑΕGEAN, 30 εκατομμύρια για τα κανάλια, δεν βρίσκει 350 εκατομμύρια για τον ΕΛΓΑ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι κυνικές δηλώσεις του μεγαλοεφοπλιστή Λασκαρίδη για να ξεχωρίζουμε συνάδελφοι για το ποιος κάνει κουμάντο σε αυτό τον τόπο.

Εδώ και τώρα απαιτούμε:

  • Την άμεση καταβολή προκαταβολής για τις ζημιές . Να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ .

  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, κατάργηση του άρθρου 7 και 9 ώστε να αποζημιωθούν οι ζημιές στο 100%.

  • Να παγώσουν τα χρέη των πληττόμενων αγροτών προς τράπεζες, Εφορία, ΔΕΚΟ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κ.α.

  • Να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ με ευθύνη του κράτους.

  • Να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις.

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωσή μας και τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.

  • Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Μείωση του αγροτικού ρεύματος 50%.

  • Να γίνουν έργα υποδομής για την προστασία της παραγωγής (αντιπλημμυρικά, αντιχαλαζικά, ανεμομείκτες για τον παγετό).

  • Στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας με ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό. Λειτουργία των Αγροτικών Ιατρείων, στελέχωσή τους με γιατρούς για όλο το 24ωρο.

  • Μείωση των εισφορών στον ΕΦΚΑ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

6974054619-6975729481

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας