Απόψεις Κόσμος

Η Άγκυρα έχει… χιούμορ, πρωτίστως όμως θράσος: Τα θέλει όλα δικά της και… «ειρηνικά»  

———

Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος (4/6)

Στο πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας έχουν και… χιούμορ ( αλλά δεν το ξέρουν)  πρωτίστως, όμως, θράσος, που είναι τρόπος συμπεριφοράς τους. Προχθές το ΣΕΑ συνεδρίασε για πέντε ώρες υπό τον Ερντογάν και εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται επί παντός επιστητού. Και για το Κυπριακό, το Αιγαίο, το Παλαιστινιακό, το κουρδικό. Και τι προκύπτει από τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση; Ότι η Τουρκία ως επεκτατική δύναμη τα θέλει όλα στην περιοχή, αλλά την ίδια ώρα με θράσος κάνει εκκλήσεις για συνεννόηση και διάλογο. Με τους όρους της φυσικά.

Στην ανακοίνωση, γίνεται αναφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζονται τα εξής:

  • «Προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή μέσω αμοιβαίου διαλόγου, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και την Μεσόγειο, είναι απαραίτητο να αποφεύγονται προκλητικές δηλώσεις, παράνομες ενέργειες και επιθετική ρητορική που παραβλέπουν τα δικαιώματα και τα δίκαια συμφέροντα της Τουρκίας» ( μετάφραση ΓΤΠ)

Ζητά να αποφεύγονται παράνομες ενέργειες την ώρα κατά την οποία πραγματοποιείται άσκηση κοντά στη Ρόδο ενώ έχει εξαγγείλει ότι θα επαναφέρει στην κυπριακή ΑΟΖ  σεισμικά σκάφη και γεωτρύπανα.

Οι αναφορές αυτές εντάσσονται προφανώς στην προσπάθεια της κατοχικής Τουρκίας να δημιουργήσει την εντύπωση ότι θέλει να κτίσει καλές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες, πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας, ασφαλώς. Επιχειρεί επαναπροσέγγιση με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και προσπάθησε- πριν τις  επιθέσεις Ισραήλ κατά Παλαιστινίων- και με το Τελ Αβίβ.  Είναι, όμως, σαφές ότι  υπάρχει διαφορά μεταξύ της ρητορικής και των πράξεων, των παράνομων επιθετικών ενεργειών. Άλλωστε… ονοματίζει εχθρούς και προχωρεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον τους, στα πλαίσια των επεκτατικών της σχεδίων, παρουσιάζοντας τις ως υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας. Ακόμη και στρατιωτικές ενέργειες εκτός συνόρων.  Όπως με τους Κούρδους. Στην ανακοίνωση αναφέρεται  ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αδιάκοπα τις επιχειρήσεις της τόσο στο εσωτερικό όσο και εκτός των συνόρων της, προκειμένου να αντιμετωπίσει κάθε είδους απειλή ή απειλές που στρέφονται εναντίον της εθνικής ενότητας και της ασφάλειας της χώρας, ξεκινώντας με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις»  PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ και DEAŞ.

Για την Κύπρο επαναλήφθηκαν τα γνωστά περί δυο κρατών. Το ΣΕΑ αναφέρει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει λύση δύο κυρίαρχων, ισότιμων και ανεξάρτητων κρατών για μια ολική διευθέτηση του Κυπριακού, σημειώνοντας πως για τον σκοπό αυτό έχει δηλωθεί ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα που στοχεύουν στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του τουρκοκυπριακού ‘’λαού’’.  Κι όλα αυτά ενώ το Λονδίνο και τα Ηνωμένα Έθνη στήνουν σκηνικό για νέα άτυπη Πενταμερή.

Στο μεταξύ, διαπιστευτήρια στο ΣΕΑ και τον Ερντογάν, έδωσε ο εγκάθετος της Άγκυρας στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ. Έσπευσε να μοιραστεί στο twitter την ανακοίνωση του ΣΕΑ για την Κύπρο, για να δείξει πόσο υποτακτικός είναι.

Ο Τατάρ ανέφερε ότι η δήλωση του ΣΕΑ τους έδωσε δύναμη και έδειξε ότι ούτε η Κύπρος ούτε η Ανατολική Μεσόγειος είναι όπως παλιά. Χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως την ισχυρότερη χώρα της περιοχής…

apopseis.com

Σημείωση Φαρέτρας: Ευχαριστούμε την αναγνώστριά μας Σ.Π.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας