Ιστορία

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… / Ματιά στα γεγονότα από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής / Σάββατο 29 Μαΐου 1921

————

Έρευνα Μανιώ Μάνεση

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Η συμπλήρωση 468 ετών από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, συμπίπτει με την πολυαναμενόμενη αναχώρηση του βασιλιά Κωνσταντίνου για το Μικρασιατικό μέτωπο. ‘’Το ευλαβητικόν μνημόσυνον της επετείου’’ τελείται αυτή τη χρονιά, με την ελπίδα αναπτερωμένη…

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΩΡΑ ΕΣΗΜΑΝΕ

«’Η ώρα του πεπρωμένου εσήμανεν. Η νίκη, η τελειωτική νίκη, θα είναι δική μας. Την υπόσχεσίν της διαγράφει πέραν εις τον Μικρασιατικόν ορίζοντα το κύμα των λογχών που σαλεύουν και ανυπομονούν. Την ακλόνητον πεποίθησιν δ’ αυτήν παρέχει ο Νικητής που φεύγει σήμερον»

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ! ΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΩΜΕΝ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΜΕΝ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΝ!    ΧΑΙΡΕ ΚΑΙΣΑΡ

«Επί των ιστών της νηός του καίσαρος κάθεται η Νίκη, τανύουσα τας πτέρυγάς της εις δυνατόν θρόϊσμα διαλαλούν την αειθαλλή ακμήν της ελληνικής ζωτικότητος. […] Ο Καίσαρ σπεύδει εις συνάντησιν του στρατού του. Θα φθάση μέχρις ημών ο αντίλαλος των ισχυρών ενθουσιασμών, τους οποίους θ’ ανάψη εις τα στήθη των λεοντοθύμων πολεμιστών η παρουσία του Αρχιστρατήγου Βασιλέως Κωνσταντίνου»

ΕΘΝΟΣ

  • 29 ΜΑΪΟΥ 1453. ΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΙ ΗΜΕΡΑΙ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ.                        Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ ΤΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ

«Και όταν κατά την νύκτα της 28 Μαΐου το απέραντον τουρκικόν στρατόπεδον εφωταγωγήθη χαρμοσύνως, όταν αντήχησαν πανταχόθεν ουρανομήκεις άγριαι ωρυγαί των γενιτσάρων και ηκούσθησαν αι πολεμικαί αυτών κραυγαί, ο αυτοκράτωρ και οι κάτοικοι της Κων/πόλεως αντελήφθησαν ότι επέκειτο η οριστική έφοδος και οι κώδωνες των εκκλησιών εσήμαναν αμέσως τον γενικόν πολεμικόν συναγερμόν»

  • Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ

«Από ετών ο Ελληνισμός τελεί το ευλαβητικόν μνημόσυνον της σημερινής επετείου υπό τα όπλα. […] Η σημερινή μεγάλη επέτειος είνε και η ημέρα της μεγάλης Παραμονής. Μετ’ ολίγον θ’ αγαλλιάσουν αι ψυχαί των θυσιασθέντων επί των επάλξεων της Κων/πόλεως ηρώων και μαρτύρων»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Ο ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ. 29 ΜΑΪΟΥ 1453    του Γεωργίου Δροσίνη
  • 29 ΜΑΪΟΥ 1453

«Η 29 Μαΐου 1453 θα παραμείνη ιδία αθάνατος ανά την ευγενή ελληνικήν φυλήν ένεκα του ενδόξου θανάτου του τελευταίου Αυτοκράτορος του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Δραγάτση, πεσόντος ηρωϊκώς διά την πατρίδα του προ της πύλης του Αγίου Ρωμανού, μετά των ανδρειοτέρων εταίρων του»

  • ΑΛΩΣΙΣ
  • ΑΙ ΕΘΝΙΚΑΙ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΔΕΗΣΙΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ.                                  Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΡΟΠΕΜΠΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΟΝ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ
  • ΠΡΟ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ. ΕΝΩ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΠΕΡΧΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ

«Ανασκιρτά σήμερον εις τον τάφον του ο αθάνατος Αυτοκράτωρ. […] Φως επήδησεν από τον τάφον. Είνε αι αστραπαί των Ελληνικών λογχών, αίτινες φέρουσαι εις την αιματοβαφή αιχμήν των αιχμαλώτων την Νίκην συγκροτούν την φρουράν του Αυτοκράτορος, φρουράν εθνικής αντεκδικήσεως και Ελληνικής ελευθερίας»

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΟΞΑΝ

«Η Θεία Πρόνοια, ήτις καθοδηγεί τα βήματα των λαών και των φυλών, ούτος ηθέλησε, Κωνσταντίνος έπεσε μαχόμενος υπέρ Πίστεως και πατρίδος, Κωνσταντίνος επί κεφαλής των τέκνων του Ελληνισμού, ανακτά και αναστηλώνει την μεγάλην Πατρίδα»

  • ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΑΙ. Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ

ΕΣΤΙΑ

  • ΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

«Η Εθνοσυνέλευσις επέρασεν από το γλωσσικόν, εσταμάτησεν ολίγον εις την μεταρρύθμισιν του Συντάγματος, αντίκρυσεν από μακράν το εξωτερικόν, είδεν απλώς με το τηλεσκόπιον την χανωμένην μέσα εις την Αλβανικήν ομίχλην Χειμάρραν και διηυθύνθη έπειτα ολοταχώς διά ν’ αγκυροβολήση εις τας αποζημιώσεις των παθόντων. Αυταί ήσαν το τέρμα του ταξειδίου της»

  • Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ

«Η Ελληνική πατρίς, κατά την στιγμήν αυτήν, εμφανίζεται όχι μόνον ενώπιον της συνειδήσεως των ιδίων της τέκνων, αλλά και ενώπιον του Κόσμου ολοκλήρου, διεκδικήτρια των πεπρωμένων της. […] Η θέσις του Βασιλέως ήτο εκεί, που τον προπέμπουν σήμερον, αδιακρίτως των πολιτικών αντιθέσεων, αι Αθήναι, πρωτεύουσα της μεγάλης Ελλάδος»

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
  • ΠΡΟΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟΝ

«Έτσι εξημέρωσεν αισίως και ο 468ος ενιαυτός με την αποφράδα ημέραν του θρύλλου. Το μελιχρόν φως, η επικατάρατος πύλη, αι κλαγγαί των βαρβάρων, οι αλλαλαγμοί, αι τυμπανοκρουσίαι, ολίγος Μαρμαρωμένος και πάλιν, διά την ποικιλίαν, και το φευγαλέον όνειρον εις την θέσιν του. Εμπρός. […] Το γαλάζιο πουλί της Ευτυχίας που επέταξεν από τα χέρια μας, είνε πάντα καιρός να κυνηγηθή, μίαν φοράν ακόμη. Ας είνε η τελευταία. Προς το όνειρον εν εγρηγόρσει»

  • ΑΙ ΕΝ ΛΟΝΔΙΝΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑΙ ΤΟΥ κ. ΕΛΕΥΘΕΡ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΥΛΙΚΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΙΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ο κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΕΙΝΕ ΣΥΜΦΩΝΟΣ

«Αι ενέργειαι του κ. Βενιζέλου αποβλέπουν ΕΙΣ ΤΟ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗ Η ΠΑΡΟΧΗ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ ΑΓΑΓΗ ΕΙΣ ΠΕΡΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΝ. Επί του αντικειμένου τούτου ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟΝ ΤΟΝ κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ»

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Ο ΘΕΟΣ ΜΑΖΥ ΤΟΥ

«Προ τεσσάρων ετών, την ιδίαν ως σήμερον ημέραν, σκοτεινή και πένθιμος ήτο της πρωτευούσης η όψις. […] Ο Βασιλεύς έφευγε, προσφέρων τον εαυτόν του θύμα εις τον βωμόν της Ανάγκης. Φεύγει και σήμερον ο Βασιλεύς. Τον προπέμπει και σήμερον η λαϊκή ψυχή. Πόσον όμως διάφορος η προπομπή αύτη! Δονεί τώρα τον αέρα η φωνή της νίκης. 

  • ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΙΝ.                 Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΨΗΦΟΣ – ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΝ – ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΟΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΙΝΔΙΑΣ

«Εις αυτό το σημείον της αναιδείας έφθασαν οι εκμεταλλευταί του Ελληνικού λαού, ώστε να του ομολογούν καθαρά, ότι τον βάζουν να χύση το αίμα του χάριν των Ινδιών, χάριν της Αγγλίας και για να πείσουν αυτήν οι πολιτικοί που κυβερνούν σήμερον την χώραν, ότι δεν είναι γερμανόφιλοι, αλλά αγγλόφιλοι! Μεγαλυτέραν περιφρόνησιν διά την ζωήν ενός λαού

  • Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ

«Η αισιοδοξία των Κυβερνητικών φύλλων και αι αγγελλόμεναι υπερελληνικαί γνώμαι των Αγγλικών φύλλων διαψεύδονται συνεχώς η μία κατόπιν της άλλης. Η Γαλλική πολιτική είνε ακόμη εις την αυτήν θέσιν. […] Χώρας ‘’μιανείσας’’ από τον Μπολσεβικισμόν, πολύ κακώς κατακτά τις. Υπό τους όρους τούτους η Ελλάς πανηγρίζει την παρασκευαζομένην επίθεσιν!»

ΣΚΡΠ

  • Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΕΒΟΜΒΑΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΙΝΕΜΠΟΛΙΝ                                            Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΤΗΝ 4ην Μ.Μ. ΣΗΜΕΡΟΝ                                Η ΣΜΥΡΝΗ ΕΝ ΕΞΑΛΛΩ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΩ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΝ

«Μεταξύ των εθνικιστικών στρατευμάτων κοινοποιούνται καθ’ εκάστην σχεδόν ημερήσιαι διαταγαί του Κεμάλ, διά των οποίων ούτος προσπαθεί να αναπτερώση το φρόνημα των στρατιωτών του και τονίζει ότι θα διεξαχθή αποφασιστικός και κυσσώδης αγών κατά των Ελλήνων»

  • ΕΘΝΙΚΗ ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΑ

«Σήμερον εικοστήν ενάτην Μαΐου, τελείται η παλινόρθωσις του Ελληνισμού εις τον Θρόνον των πατέρων του. Σήμερον επανέρχεται το Γένος το απ’ αιώνων εκθρονισθέν, εις τα αρχαία Βασίλειά του»

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ

«Ο θρυλικός μας Βασιλεύς αναχωρεί σήμερον μεταβαίνων εις το Μικρασιατικόν μέτωπον. […] Είνε το σύμβολον της νίκης, διότι η παρουσία Του και μόνη εμπνέει τον ενθουσιασμόν, ηλεκτρίζει και τονώνει το ακμαίον άλλως τε ηθικόν του στρατού μας […] Διά τούτο η μετάβασις του Βασιλέως εις το μέτωπον δεν είνε παρά ο βέβαιος πρόλογος της Νίκης, μιας νίκης ασφαλούς και ταχείας, με τελείαν συντριβήν των Κεμαλικών ορδών και τελειωτέραν επικράτησιν των εθνικών μας δικαίων»

 ertnews.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων