Γενικά

Πτωτική η πορεία εισαγωγών στα νοσοκομεία – 17 Μαΐου το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών

———-

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ανοίξουν στις 17 Μαΐου, ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο υπουργείο Υγείας.

«Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην επιφύλαξή μας να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες (της εκπαίδευσης) μαζί και έτσι περιοριστήκαμε αρχικά στο να ξεκινήσει η υποχρεωτική εκπαίδευση. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά κάτω των 4 ετών δεν φοράνε μάσκα», είπε η κα. Παπαευαγγέλου.

H καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα εμφανίζει πτωτική πορεία και τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού είναι κάτω από 20.000 για πρώτη φορά τους τελευταίους 2 μήνες. Σημείωσε ότι τόσο χθες όσο και σήμερα παρέμεινε σταθερό το ποσοστό θετικότητας στο 4,3%. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και πως ενδέχεται να έχει αυξηθεί η διασπορά κορονοϊού λόγω της κινητικότητας το Πάσχα, προσθέτοντας ότι αναμένονται τοπικές εξάρσεις.

Ο αριθμός νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία καταγράφει σταθερά πτωτική πορεία για 4η εβδομάδα, με τον μέσο όρο του 7ημέρου στις 391 νέες εισαγωγές ημερησίως, όμως ο συνολικός αριθμός νοσηλευομένων παραμένει υψηλός στη χώρα και ανέρχεται σε 4.900 ασθενείς. Οι ΜΕΘ εμφανίζουν σταθερό ποσοστό κάλυψης 82% στην επικράτεια. Για δεύτερη εβδομάδα οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι οι νοσηλευόμενοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες 20-60 ετών και το 1/4 των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ηλικίας 35-55 ετών.

Όλοι μας στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είμαστε ανήσυχοι, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, επισημαίνοντας ότι «βλέπουμε τοπικές επιδημιολογικές εξάρσεις ακόμα και σε περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη είναι στο 25%».

«Ξεκάθαρα ο εμβολιασμός είναι το πιο σημαντικό όπλο. Όσοι δεν εμβολιάζονται θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους οικείους τους» υπογράμμισε η κα. Παπαευαγγέλου.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας