Εκδηλώσεις Τοπικά

Κάλεσμα Συνδικάτου Γάλακτος Ημαθίας – Πέλλας για την Πρωτομαγιά

Φωτο αρχείου

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ – ΠΕΛΛΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους φορείς των Νομών Πέλλας – Ημαθίας

Κάλεσμα να δυναμώσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας

Για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης για τα εργασιακά.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας και οι εργαζόμενοι καθημερινά παλεύουμε για την προστασία της υγείας και της ζωής μας, μετρώντας πλήγματα σε ανθρώπινες ζωές, στην εργασία, στο εισόδημα μας.
Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση έχει αφήσει «γυμνό» το δημόσιο σύστημα υγείας, αδύναμο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας αφού τα παγιωμένα κενά και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, το έχουν σμπαραλιάσει. Το σύστημα υγείας μετατρέπεται σε «μιας νόσου» καθώς έχουν ανασταλεί όλα σχεδόν τα τακτικά χειρουργεία και οι εξετάσεις με αποτέλεσμα να βιώνουμε μια «παράλληλη πανδημία» από παράπλευρες απώλειες συνανθρώπων μας που θα μπορούσαν να σωθούν. Την ίδια στιγμή κλινικάρχες και ο ιδιωτικός τομέας της υγείας θησαυρίζουν πάνω στον πόνο του λαού. Ακόμη και το εμβόλιο, που αποτελεί επίτευγμα της επιστήμης, αντί να διατεθεί απλόχερα στους λαούς ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές, αξιοποιείται για οικονομικούς και πολιτικούς σκοπούς, όπως δείχνει ο «πόλεμος» που διεξάγεται μεταξύ εταιριών και κρατών μέσα και έξω από την ΕΕ.

Τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία των νομών μας και η ήδη αποδυναμωμένη ΠΦΥ, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες της περιοχής, παρά τις προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού που φτάνει πια στα όρια του. Όλα αυτά σε μια περιοχή με μεγάλο πληθυσμό και σημαντική συγκέντρωση βιομηχανικών μονάδων και άλλων δραστηριοτήτων με αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας.

Η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πανδημία ως ευκαιρία προχωράει σε επίθεση στα δικαιώματα μας. Μετά τα αντεργατικά μέτρα της περιόδου των μνημονίων, που ψήφισαν και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις. Μετά τις νέες μορφές εκμετάλλευσης που δοκιμάστηκαν ή γενικεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας, τώρα ετοιμάζει νέα επίθεση με κατάργηση του 8ωρου και 10ωρη δουλειά, πλήρη ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης.

Με το νόμο που θα φέρει το επόμενο διάστημα, κηρύσσει τον πόλεμο στην εργατική τάξη.  Από τη μία δυναμώνει η απλήρωτη εργασία ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και από την άλλη διαλύεται η κοινωνική ζωή των εργαζομένων, η φυσική αντοχή, ο απαραίτητος ημερήσιος χρόνος που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ξεκουράζεται, να βρίσκεται με την οικογένεια του, να έχει ελεύθερο χρόνο.

Ο νόμος που ανέτρεψε τις εργασιακές σχέσεις και το ωράριο, προβλέπεται ήδη από νομοθετικές ρυθμίσεις όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Κατοχύρωσαν την «κανονικότητα» της εργασιακής ζούγκλας με συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις, για την περίφημη «διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου», την απαγόρευση συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον ορισμό του κατώτατου μισθού, για να βάλουν εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία, στο δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση.

Η κυβέρνηση εξαναγκάζει τους βιοπαλαιστές  αγρότες να πουλάνε τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές και παράλληλα με το υψηλό κόστος παραγωγής , τις ελλιπείς ενισχύσεις του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές  κάνουν τη μελλοντική τους επιβίωση δυσβάσταχτη. Μαζί με τους μεγαλέμπορους , τις αλυσίδες Σούπερ – Μάρκετ πουλάνε πανάκριβα αυτά τα προϊόντα με αποτέλεσμα να μην είναι προσβάσιμα .  Εμπαίζουν τους αυτοαπασχολούμενους και εμπόρους με τα μισοδανεικά των «επιστρεπτέων προκαταβολών», χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης του εισοδήματος τους, οδηγώντας τους σε κάθε περίπτωση σε μια πορεία επιδείνωσης των συνθηκών ζωής και εργασίας.

Μας κοροϊδεύουν! Θέλουν να μην μιλάμε, να μην οργανώνουμε την αντίσταση απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε στην υγεία μας, στο εισόδημα μας, στο δικαίωμα στη σταθερή εργασία! Μας θέλουν με κλειστό το στόμα, υποταγμένους, να δεχόμαστε όσα ετοιμάζουν σε βάρος μας. Δεν ξεχνάμε όλες τις εκδηλώσεις τρομοκρατίας και αυταρχισμού. Την αστυνομοκρατία, τις επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών, τις συνδικαλιστικές διώξεις.

Καλούμε κάθε σωματείο, σύλλογο, μαζικό φορέα της περιοχής μας να συντονίσουμε τη δράση μας, να διεκδικήσουμε μέτρα στήριξης της Υγείας και της ζωής μας, των δικαιωμάτων μας. Εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε ολόκληρη τη χώρα προετοιμάζουν στις 6 Μάη την πρώτη απεργιακή απάντηση στο νομοσχέδιο που μας γυρίζει 100 χρόνια πίσω. Με στάσεις εργασίας και συνελεύσεις, περιοδείες και εξορμήσεις, εκδηλώσεις στις γειτονιές προετοιμάζουν τη μεγάλη μάχη.

Σε αυτή τη συγκυρία πρέπει όλοι μας να φροντίσουμε να μην ευτελιστεί το νόημα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με τον ορισμό της από την κυβέρνηση την  Τρίτη του Πάσχα, ως απλά μια επιπλέον μέρα που θα κολλήσει στις υπόλοιπες μέρες αργίας. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια μας. Σας καλούμε μέσα από συλλογικές διαδικασίες να ενημερώσετε όσους εκπροσωπείτε, να παλέψετε να παρθούν αποφάσεις για συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία που κήρυξαν τα Συνδικάτα για τις 6 Μάη.

Το σύνθημα της Πρωτομαγιάς

«Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής»

Τιμά την μεγαλύτερη μέρα της εργατικής τάξης όπως ακριβώς της αξίζει. Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ άμεσα μέτρα για την προστασία από την πανδημία

  • Επίταξη ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα χωρίς καμιά αποζημίωση, για να προστεθούν άκρως απαραίτητες υποδομές και προσωπικό στη μάχη και να σωθούν ζωές.

  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια υγεία στο ύψος κάλυψης των αναγκών. Να προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα με ασφάλεια για τους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας.

  • Μαζικοί δωρεάν έλεγχοι σε όλο τον πληθυσμό με ευθύνη του κράτους, στα εργοστάσια, στα Σούπερ Μάρκετ και τους άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς.

  • Αυστηρός έλεγχος τήρησης των αναγκαίων μέτρων από τους εργοδότες.

  • Μέτρα για λειτουργία με ασφάλεια των χώρων της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, με μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη, πρόσληψη εκπαιδευτικών και καθαριστών.

  • Αναρρωτική άδεια μετ΄ αποδοχών για τους μισθωτούς και εξασφάλιση του εισοδήματος για τους αυτοαπασχολούμενους που πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα.

  • Να διασφαλιστούν οι επιστημονικές οδηγίες, τα σχέδια επαγγελματικού κινδύνου, χώροι διαλείμματος, να σταματήσει η εντατικοποίηση. Όροι απαραίτητοι για την ασφάλεια στην εργασία και την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας

  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία των νομών μας με μόνιμο προσωπικό. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων υγειονομικών.

  • Πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα τμήματα με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και την απαραίτητη και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή.

  • Άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ και στελέχωση του με μόνιμα πληρώματα.

  • Να δημιουργηθεί πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο τμήμα γιατρών εργασίας στα Κέντρα Υγείας για την ιατρική παρακολούθηση των εργαζομένων στις βιομηχανίες και τις άλλες επιχειρήσεις.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ μέτρα για την εξασφάλιση του εισοδήματος και των δικαιωμάτων μας

  • Να μη διανοηθεί η Κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το τερατούργημα για την κατάργηση του 8ωρου, τα εργασιακά και το συνδικαλιστικό νόμο.

  • Σταθερός ημερήσιος χρόνος δουλειάς, με μείωση του εργάσιμου χρόνου. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.

  • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους.

  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων.

  • Την κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών, κόντρα συνολικά στην κρατική, εργοδοτική παρέμβαση και καταστολή.

  • Κανένας εργαζόμενος και επαγγελματίας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Έκτακτο επίδομα σε ΟΛΟΥΣ τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Κάλυψη των μισθών σε περίπτωση που χαθούν θέσεις εργασίας τη θερινή περίοδο, καθώς και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

  • Κάλυψη άμεσα όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ , για τις καταστροφές τις τωρινές και τις χρωστούμενες παλιότερων ετών προς τους αγρότες.

  • Κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης των αγροτικών προϊόντων  από το κράτος. Αντίστοιχα με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστεί χαμηλή τιμή πώλησης των προϊόντων στην αγορά.

  • Ένταξη στο αφορολόγητο, κατάργηση της προκαταβολής φόρου και της εισφοράς επιτηδεύματος για τους αυτοαπασχολούμενους.

  • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή

Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά – 6 ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Συμμετέχουμε με τις δυνάμεις μας στις απεργιακές συγκεντρώσεις:

Έδεσσα: 11 π.μ. – Μικροί Καταρράκτες    

Γιαννιτσά: 11 π.μ. – Πλατεία ΕΠΟΝ, Πεζόδρομος

Νάουσα: 9.30 π.μ. – Εργατικό Κέντρο και 10 π.μ. – Κεντρική Πλατεία 

Βέροια: 11 π.μ. – Πλατεία Ωρολογίου

Για πληροφορίες και ενημέρωση αποφάσεων για να συμπληρωθεί ο κατάλογος των φορέων

Ημαθία: 6973312771

Πέλλα: 6936116086

Και ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις

Ημαθία: ergatiko.kentro.naousas@gmail.com,   trofima.imathia.pella@gmail.com

Πέλλα: epitropi.agona.pellas@gmail.com

Η Διοίκηση του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας – Πέλλας

Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Νομού Πέλλας στον Ιδιωτικό Τομέα

26 Απρίλη 2021

banner-article

Ροη ειδήσεων