ΣΥΡΙΖΑ για Δένδια: Ορθή κι επιβεβλημένη η ανάδειξη των πάγιων θέσεων, παραμένει το κενό στρατηγικής

----------

Μαρία Μητσοπούλου

Ορθώς προέβη στην ανάδειξη των πάγιων θέσεων ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας, σημειώνει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου σε μια πρώτη αντίδραση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για τις κοινές δηλώσεις Δένδια – Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση στην Άγκυρα. Ωστόσο, σύμφωνα με την πάγια κριτική του ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ επισημαίνει ότι η στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ δεν αναπληρώνει το κενό στρατηγικής που χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά. Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενημέρωση για την συνάντηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η σημερινή συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του ανέδειξε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να αποκτήσει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων η διπλωματία μας, με μια στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την οικοδόμηση θετικής ατζέντας σε διμερές και ευρωτουρκικό επίπεδο.

Η επιβεβλημένη ανάδειξη των πάγιων ελληνικών και ευρωπαϊκών θέσεων, μετά από μια μακρά περίοδο κλιμακούμενων παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, στην οποία ορθώς προέβη ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας, δεν γεμίζει αυτό το κενό.

Δεν αναπληρώνει τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που εδώ και ενάμιση χρόνο χαρακτηρίζεται από αμηχανία και έλλειμμα στρατηγικής.

Η Ελλάδα πρέπει να θέτει η ίδια την ατζέντα στα θέματα που την αφορούν και να μην λειτουργεί απαντώντας απλώς σε προκλήσεις, πρωτοβουλίες ή ενέργειες της γείτονος.

Αναμένουμε επίσημη ενημέρωση για τη συνάντηση και τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας σε σχέση με το Κυπριακό, τις διερευνητικές και την προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, το διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τον ευρωτουρκικό διάλογο και το προσφυγικό, τη Σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο και την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου».

 topontiki.gr

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 36805 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

Ειδήσεις με Διάρκεια