Αγροτικά Υγεία

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

———–

Από τον Αγροτικό Σύλλογο Βέροιας μας στάλθηκε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για την 7η Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

——————————

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στις πολύμορφες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρία που πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας από υγειονομικούς, τα εργατικά ταξικά σωματεία και διάφορους φορείς.

Ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας, μετράμε χιλιάδες θανάτους, εκατοντάδες διασωληνωμένους, τις ΜΕΘ ασφυκτικά γεμάτες, την μετατροπή του Δημόσιου Συστήματος Υγείας σε ένα απέραντο κοβιντάδικο εκτινάσσοντας τα ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας σύμφωνα με τα όσα οι ίδιοι οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό καταγγέλλουν.

Είναι διαχρονικά τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων που υποβάθμισαν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και συνεχίζουν το υποβαθμίζουν. Είναι σημαντική η ευθύνη της Κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας. Είναι σημαντικές οι ευθύνες τους γιατί η κυβέρνηση κρατάει ερμητικά κλειστές τις πόρτες των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων στους ασθενείς της επιδημίας για να μη “μολυνθούν” τα κέρδη τους από κορονοϊό, την ώρα που διασωληνωμένοι ασθενείς μας αφήνουν την τελευταία τους πνοή εκτός ΜΕΘ.

Διαχρονικά πολύ χειρότερη ήταν η κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας στην ύπαιθρο. Κέντρα Υγείας αποδυναμωμένα, χωρίς γιατρούς, ειδικότητες, υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό, χωρίς εξοπλισμό και τα στοιχειώδη απαραίτητα μηχανήματα. Επί της ουσίας κέντρα μεταφοράς των ασθενών στα Νοσοκομεία των αντίστοιχων πόλεων αν και όταν υπάρχουν ασθενοφόρα και οδηγοί σε υπηρεσία.

Οι κάτοικοι της υπαίθρου είναι κυριολεκτικά απροστάτευτοι όχι μόνο στον κορωνοϊό αλλά σε οποιαδήποτε απειλή ή αιτία ασθένειας. Έβαλαν και βάζουν την ζωή μας στο ζύγι των κερδών των ιδιωτικών κλινικών για να μας στέλνουν εκεί ως πελάτες, και των ανύπαρκτων ή εξευτελιστικά χαμηλών κονδυλίων για την Δημόσια Υγεία που δεν καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες.

Καμιά πρόνοια, μέτρα προφύλαξης, επιστημονική στήριξη, μελέτες για τον κίνδυνο της υγείας που προκαλούν τα φυτοφάρμακα αφού είναι ευρεία η χρήση τους για τη καλλιέργεια και την παραγωγή από τους αγρότες. Όλες οι περιοχές της υπαίθρου είναι από τις πλέον επιβαρυμένες για την υγεία των κατοίκων τους, πολύ περισσότερο για την υγεία των αγροτών που αναγκάζονται να τα χρησιμοποιούν ευρέως αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή και να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες του λαού μας.

Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, γενικότερα οι κάτοικοι στην ύπαιθρο ζουν στον φόβο και την ανασφάλεια, ανυπεράσπιστοι σε οποιαδήποτε ασθένεια αφού θα πρέπει στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων να μεταβούν δεκάδες χιλιόμετρα στην πόλη για να έχουν μια στοιχειώδη εξέταση και περίθαλψη αν χρειάζεται.

Μπροστά στα χάλια του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, στις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας με χιλιάδες νεκρούς και χωρίς να ξέρουμε πόσους ακόμη θα θρηνήσουμε, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα ενώνει την φωνή του διεκδικώντας:

  • Άμεση και άνευ όρων επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων, του προσωπικού και του εξοπλισμού τους.

  • Άνοιγμα όλων των κλινών ΜΕΘ και πρόσληψη – εκπαίδευση του αναγκαίου αριθμού προσωπικού για τη λειτουργία τους. Άμεση επίταξη όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας (χειρουργείων, κλινών ΜΕΘ, εργαστηρίων κ.λπ.).

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και όλων των υπόλοιπων ειδικοτήτων και κλάδων (παραϊατρικό, καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, διοικητικοί, τεχνικοί).

  • Να μην απολυθεί κανείς! Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων και μέτρων προστασίας. Άμεσα εξοπλισμό όλων των υγειονομικών μονάδων με τα απαιτούμενα υλικά.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ

banner-article

Ροη ειδήσεων