Βέροια Κοινωνία Σχόλια

Με αφορμή… τις αναρτήσεις του αγαπητού Σάββα Γαβριηλίδη

———————-

Κώστας Δόρτσιος*

Με αφορμή  τις συγκεντρωτικές αναρτήσεις** του Σάββα στην ιστοσελίδα σας αισθάνομαι την ανάγκη αλλά και τη χαρά να εκφράσω σύντομα κάποιες σκέψεις μου.

Πρώτα απ’ όλα θεωρώ ότι η δουλειά αυτή που κάνει ο φίλος μου ο Σάββας είναι όχι μόνο υψηλού επιστημονικού επιπέδου που εδράζεται στα Μαθηματικά και στη Φυσική αλλά και στην καλή γνώση της νέας τεχνολογίας του ψηφιακού χώρου, κάτι που ακόμα δεν έχει γίνει αντιληπτό στη χώρα μας και κυρίως σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης(Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια).

Ο Σάββας μέσα από τη δουλειά αυτή θέλει να μιλήσει, πιστεύω, με άλλα λόγια για την αντίληψη αυτή. Εργαζόμενος μέσα από περιβάλλοντα, κυρίως του λογισμικού Maple, απολαμβάνει την ανθρώπινη γνώση η οποία από αιώνες έχει φθάσει σε μας μέσα από το μοναδικό τρόπο της στατικής γραφής και παρουσίασης.

Ο δυναμικός χαρακτήρας της νέας αυτής τεχνολογίας έχει πολλά να προσφέρει στους νέους αλλά και στους ερευνητές επιστήμονες αρκεί να θυμηθούμε το κινέζικο γνωμικό που λέει:

«Μια εικόνα είναι ίση με χίλιες λέξεις!»

και να το συμπληρώσουμε με την παρακάτω ρήση:

«Αν μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, τότε μια δυναμική εικόνα πόσες θα είναι;»

            Ύστερα από αυτό θα ήθελα να πω ότι με το Σάββα είμαστε γνωστοί από τα παιδικά μας χρόνια, εγώ κατά δύο χρόνια νεότερός του και μάλιστα συγκάτοικοι ή καλύτερα τρόφιμοι του Οικοτροφείου που είχε ιδρύσει τη δεκαετία του εξήντα ο τότε μητροπολίτης Γρεβενών Χρυσόστομος.

Ο Σάββας πρώτος μαθητής αποτελούσε, για μας τους νεότερους, το παράδειγμα του μαθητή με επιμέλεια, γνώση αλλά και σπουδαία κριτική ικανότητα.

Συμπληρωματικά αισθάνομαι την ανάγκη να αναφέρω και δυο ακόμα συμμαθητές του οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή τούτη. Τον Κώστα Ζεμπίλη, Πολιτικό Μηχανικό και Τοπογράφο, καθημερινό συνομιλητή μου στα Μαθηματικά και τον Νίκο Ακριτίδη, σπουδαίο γιατρό στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και με μεγάλη κοινωνική προσφορά. Και οι τρεις τρόφιμοι του οικοτροφείου εκείνου.

Σάββα, εύχομαι να είσαι καλά και να ανοίγεις πάντα δρόμους μέσα στο χώρο αυτό της επιστήμης και της εκπαίδευσης.

Γρεβενά 19 Μαρτίου 2021

*Κώστας Δόρτσιος

π. Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών

Δυτικής Μακεδονίας

————————-

Σημείωση Φαρέτρας:  Όλες τις αναρτήσεις** του Σάββα Γαβριηλίδη μπορείτε να τις δείτε ΕΔΩ https://faretra.info/author/sgabrihlidhs/

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας