Βέροια

Φιλοζωικός Όμιλος Ημαθίας: “Επέκταση των εγκαταστάσεων του Κυνοκομείου Βέροιας από 100 κλωβούς στους… 50!”

——–

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΡΗΜΑ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΛΩΒΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

 Σύμφωνα με την παρ. 6β του άρθρου 46 Ν.4235/2014   «Υπό την εποπτεία των Δήμων, μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό, τουλάχιστον έναν κτηνίατρο ανά 50 ζώα, την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978, όπως ισχύουν».

Επίσης σύμφωνα με την 5615/14-3-2016 άδεια που χορηγήθηκε  -μετά από 15 χρόνια παράνομης λειτουργίας- στο Δήμο Βέροιας μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 17 σκυλιά σε ατομικούς κλωβούς.

Το ερώτημα που έχουμε απευθύνει δημόσια δια του τύπου και εγγράφως -χωρίς φυσικά να λάβουμε απάντηση – είναι:  Πως είναι δυνατόν να λειτουργεί νόμιμα το Κυνοκομείο του Δήμου μας, όταν φιλοξενούνται σε αυτό -ανάλογα με τη χρονική περίοδο- από 150 έως 200 σκύλοι;

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για ένταξη στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 2 για τη χρηματοδότηση μεταξύ άλλων και ανέγερση νέου κτιρίου με στόχο την αύξηση των κλωβών. Ακούσαμε το Δήμαρχο να απαντά σε σχετική ερώτηση, ότι στόχος είναι οι κλωβοί από 17 να φτάσουν τους 50, γιατί μέχρι 50 ζώα απαιτείται μόνον ένας κτηνίατρος.

Το νέο ερώτημα που απευθύνουμε και πάλι δημόσια προς το Δήμαρχο και αρμόδιο Αντιδήμαρχο Βέροιας κ. Τσιφλίδη είναι: Πώς θα αυξήσετε τους κλωβούς σε 50, όταν ήδη οι υφιστάμενοι στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι 100; Γιατί δεν προχωράτε σε βελτίωση των υφιστάμενων, στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, αλλά εξαγγέλλονται δημοσίως και νέες επεκτάσεις; Πόσα σκυλιά εν τέλει νόμιμα και παράνομα θα στοιβαχτούν στο Κυνοκομείο; Ποιος θα πληρώσει κάθε χρόνο την αύξηση των πάγιων εξόδων;

Δυστυχώς υπάρχει το «κακό παρελθόν» του Δήμου στο θέμα αυτό, με παράνομη λειτουργία χωρίς καμία άδεια λειτουργίας και χωρίς κτηνίατρο. Επίσης θυμίζουμε ότι με την υπ’ αριθμόν 36/22-12-2016 απόφαση της δημοτικής επιτροπής Διαχείρισης Αδεσπότων εγκρίθηκε η χρήση της περιοχής επανένταξης Ε3, εμβαδού 2.610 τ.μ., στο Ταγαροχώρι, δηλαδή ουσιαστικά αποφασίστηκε παράνομη επέκταση!!! της ήδη υπάρχουσας εγκατάστασης, χωρίς να πληροί τους όρους νόμιμης λειτουργίας καταφυγίου Ζώων.

Προφανώς όπως όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και όλοι οι δημότες είμαστε σύμφωνοι με χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου να υπάρξει βελτίωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, αγορά εξοπλισμού, βιολογικός καθαρισμός και σύνδεση του Κυνοκομείου με το δίκτυο ύδρευσης. Δεν είναι δυνατό όμως να δεχτούμε «αμάσητο» τον ισχυρισμό ότι θα αυξηθούν οι κλωβοί στους 50, όταν ήδη ανέρχονται στους 100!!!

Στα πλαίσια λοιπόν της διαφάνειας και της λογοδοσίας της δημοτικής αρχής μια και ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 590.000€ ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ το δήμαρχο Βέροιας και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Βέροιας για επιτόπια αυτοψία για καταμέτρηση των υφιστάμενων κλωβών, προς ανάδειξη της αλήθειας, παρουσία των δημοτικών παρατάξεων και δημοσιογράφων για την καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί στο Κυνοκομείο, πριν την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της αυτοψίας για να πληροφορηθούν οι δημότες την αληθινή κατάσταση στις πραγματικές της διαστάσεις.

Για το Φιλοζωικό Όμιλο Ημαθίας

Η Πρόεδρος, Αιμιλία Καλπάκη

banner-article

Ροη ειδήσεων