Πολιτισμός

Τα παγωμένα «ποιήματα» των ιμπρεσιονιστών: 8 διάσημοι πίνακες της ομορφιάς του χιονισμένου τοπίου

………………………………………….

Ο Ιμπρεσιονισμός έχει χαρίσει στην παγκόσμια τέχνη ολόκληρη την ψυχρή ομορφιά μίας χιονισμένης εικόνας. Βαθύτατα γαλήνια και μοναδικά γοητευτική.

Ίσως οι πιο διάσημοι, χιονισμένοι πίνακες σε ολόκληρη την ιστορία της ζωγραφικής να μην είναι άλλοι από τα Χιονισμένα Τοπία του Φλαμανδού ζωγράφου Pieter Bruegel, o oποίος τον 16ο αιώνα φιλοτέχνησε μία σειρά από έργα με κεντρικό θέμα καθημερινές εικόνες σε ένα άκρως χειμωνιάτικο, παγωμένο τοπίο. Η ομορφιά των έργων του απαράμιλλη, οι λεπτομέρειες που βρίσκονται κρυμμένες σε κάθε πίνακα χωριστά δύσκολα να μετρηθούν (άλλωστε η τεχνική των κρυμμένων μηνυμάτων υπήρξε αγαπημένη του διάσημου καλλιτέχνη), η καθαρότητα του λευκού πάνω στον καμβά αληθινά εκτυφλωτική. Λες και άπλετο, έντονο φως διαχέεται μέσα στο δωμάτιο.

Παρόλα αυτά η μαγεία της απλής ζωής σε εξωτερικό περιβάλλον δεν αποτυπώθηκε ποτέ πιο ποιητικά, ποτέ πιο καθηλωτικά και ελκυστικά από τα μεγάλα έργα των Ιμπρεσσιονιστών του 19ου αιώνα, τον ανθρώπων οι οποίοι μέσα από ένα μόνο καλλιτεχνικό κίνημα επαναπροσδιόρισαν τον ρόλο και τη χρησιμότητα της τέχνης στις ζωές μας. 

Η αγάπη τους για τα φυσικά τοπία, αλλά και ο τρόπος που απεικόνισαν διάφορα στατικά σημεία σε εξωτερικό χώρο, από ένα μεγάλο ρόλοι μέχρι μία βάρκα στη θάλασσα ή ένα παιδί που παίζει σε κάποιον κήπο, υπήρξε ασύγκριτος και αφοπλιστικά πρωτοποριακός αφού έδωσε για πρώτη φορά στον θεατή τη δυνατότητα να αισθανθεί πως η εικόνα στον πίνακα που έχει απέναντι του «ζούσε» και «ανέπνεε» μαζί. Ότι στην κυριολεξία το αντικείμενο ή το άτομο που απεικονιζόταν βρισκόταν σε πλήρη κίνηση και εξέλιξη.

Το παιχνίδι των χρωμάτων και πάνω απ’ όλα το παιχνίδι του φωτός υπήρξαν τα βασικά όπλα τους σε αυτή την μοναδική απόδοση των φυσικών τοπίων στα έργα τους και οι άγριοι, παγωμένοι χειμώνες που βίωσε ολόκληρη η Γαλλία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν θα μπορούσαν να μην αποτελέσουν έμπνευση για μερικούς από τους ωραιότερους, χιονισμένους πίνακες της μοντέρνας ζωγραφικής.

Με πρωτεργάτη τον μεγάλο Claude Monet που φιλοτέχνησε πάνω από 140 πίνακες με θέμα τον χειμώνα, αλλά και τους Pierre-Auguste Renoir, Gustave Caillebotte και Paul Gauguin να αποδίδουν, ο καθένας από την δική του αφετερία ενδιαφερόντων, την κεντρική ιδέα μίας πόλης, ενός λόφου, μίας πλατείας, ενός δρόμου που «βάλεται» από την ισχυρή χιονόπτωση, οι σπουδαίοι ιμπρεσιονιστές έχουν χαρίσει στην παγκόσμια τέχνη ολόκρηρη την ψυχρή ομορφιά ενός παγωμένου τοπίου. Βαθύτατα γαλήνιο και μοναδικά γοητευτικό.

Monet: The Magpie (1869)

 Caillebotte: Rooftops in the Snow (snow effect) (1875)

 Monet: Wheatstacks, Snow Effect, Morning

Signac: Boulevard de Clichy (1886)

Lebacq: Snow at Bruges (1910)

Gauguin: Winter Landscape (1879)

Renoir: Skaters in the Bois de Boulogne (1868)

Renoir: Snowy Landscape (1870-1875)

womantoc

 

banner-article

Ροη ειδήσεων