Εργασία Πολιτισμός

Ανοιχτή επιστολή από τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Τα δεινά που υφίστανται εδώ και έναν χρόνο οι μουσικοί της Βόρειας Ελλάδας, τα κενά της κυβερνητικής πολιτικής και την αναγκαιότητα διαλόγου για την επόμενη μέρα περιγράφει σε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος. Επιτίθεται παράλληλα στην αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ προετοιμάζει επιπλέον δράσεις μαζί με το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης.

Ο σύλλογος αναφέρεται στη «ζοφερή πραγματικότητα της καραντίνας», τονίζοντας ότι ύστερα από έναν χρόνο υποχρεωτικής ανεργίας «ο καλύτερα επιδοτούμενος μουσικός που έχει λάβει όλα τα επιδόματα, δηλαδή Μαρτίου-Απριλίου (800 €), Μαΐου (534 €), Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου (1.068 €) και περιμένει την επιδότηση Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου την οποία θα λάβει τον Φεβρουάριο (1 068 €), θα έχει λάβει για δώδεκα μήνες 3.470 €, ήτοι 289,16 € ανά μήνα!». Και τα χρήματα αυτά, όπως σημειώνουν, «πρακτικά επιστρέφουν στο κράτος άμεσα (Εφορία, τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.) ή μεγάλο μέρος τους έμμεσα (θέρμανση, ρεύμα κ.λπ.). Για φαγητό και υγεία, ούτε λόγος!».

Ο σύλλογος ζητά να εκπονηθεί πλάνο για την επόμενη μέρα, κυρίως «να υπάρξει εγγύηση από την κυβέρνηση ότι η επιδότηση θα συνεχιστεί, η στήριξη στους μουσικούς να συνεχίσει αναλογικά ως προς το εισόδημά τους, ακόμα και όταν θεωρητικά θα έχει ανοίξει η αγορά εργασίας, να παραγραφεί μέρος των χρεών επιχειρήσεων και εργαζομένων, με βάση πραγματικά εισοδηματικά κριτήρια» και να «υπάρξουν άμεσα πληρωμές με διαφάνεια για όλους τους δικαιούχους πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων».

Ζητά συνάντηση με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα καθώς «τα αντανακλαστικά της αντιδημάρχου Τουρισμού-Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης ουσιαστικά είναι ανύπαρκτα», αφού «σε καμία περίπτωση δεν μας καθιστά ως συλλογικότητα αιτούντες ρόλο θεσμικού εταίρου. Κάτι το οποίο ισχυρίστηκε με περίσσευμα ειρωνείας, δημόσια στο 2ο Δ.Σ. του δήμου τής 25/1/2021 η κυρία Μαρία Καραγιάννη». Επιπλέον, όπως τονίζουν, «δεν αποτελεί επ’ ουδενί επιδίωξη του ΣΜΒΕ το να λειτουργεί ως θεσμικός εταίρος κάποιου, ο οποίος μάλιστα δεν το επιθυμεί».

Θυμίζουμε ότι ο σύλλογος έχει ζητήσει την αρωγή του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης για να έχουν τα μέλη του στοιχειώδη πρωτοβάθμια περίθαλψη και ως συνέχεια αυτής της συνεργασίας το ΚΙΑ οργανώνει διαδικτυακή συναυλία με παράλληλο αίτημα προς τον ΕΟΔΥ για παραχώρηση 100 δωρεάν rapid tests τα οποία θα γίνουν στους 100 καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος στη συναυλία. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες με την υποστήριξη του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας