Κορωνοϊός Κόσμος

Μέρκελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με Ρωσία για το εμβόλιο Sputnik-V

————-

Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία «άνοιξε παράθυρο» συνεργασίας με τη Ρωσία για την παραγωγή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού Sputnik-V.

Η Μέρκελ, η οποία δέχεται εσωτερικές πιέσεις για αύξηση των δόσεων εμβολίων κατά του COVID-19, καθώς υπάρχουν γκρίνιες για τις συμφωνίες της Κομισιόν με τις φαρμακοβιομηχανίες, άφησε ανοιχτή την προοπτική συνεργασίας με τη Ρωσία, υπό την προϋπόθεση ότι το Sputnik-V θα λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι παρόλες τις μεγάλες πολιτικές διαφορές, όπως στην υπόθεση Ναβάλνι, σε μια πανδημία θα μπορούσε κανείς να συνεργαστεί σε ανθρωπιστικό επίπεδο, επιβεβαιώνοντας και την σχετική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, ο επικεφαλής του κρατικού Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων Κιρίλ Ντμίτριεφ δήλωσε ότι υπάρχουν ήδη συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο παραγωγής του ρωσικού εμβολίου στην Γερμανία και ότι διαπιστώνεται «σοβαρό» ενδιαφέρον από πολλές χώρες της ΕΕ. Το εμβόλιο έλαβε άλλωστε σήμερα επείγουσα έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ουγγαρίας.
Εμβολιασμοί ως το τέλος Σεπτεμβρίου

 Αναφερόμενη στην έλλειψη εμβολίων και στις καθυστερήσεις που σημειώνονται στον εμβολιασμό του πληθυσμού, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι το εμβόλιο παρασκευάζεται τις εγκαταστάσεις της Pfizer, η οποία, όπως είπε, διοχετεύει την παραγωγή της κυρίως στην αμερικανική αγορά.
«Η BioNTech είναι μια start up εταιρία», είπε σχετικά η καγκελάριος, αλλά εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι θα παραδοθούν κανονικά οι υπεσχημένες 8,8 εκατομμύρια δόσεις εντός του α’ τριμήνου του έτους. «Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν θα τηρηθεί αυτή η δέσμευση», πρόσθεσε, για να τονίσει ότι «μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα πρέπει όλοι στην Γερμανία να έχουν την δυνατότητα εμβολιασμού».
Το «ημερολογιακό» τέλος του καλοκαιριού είναι στις 21 Σεπτεμβρίου, είπε η κυρία Μέρκελ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι άγνωστο το πόσοι θα θελήσουν τελικά να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα.
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας