Κοινωνία Τοπικά

ΕΛΜΕ Ημαθίας: Να ανακληθεί η τροπολογία που υποβαθμίζει τα πτυχία των ΑΕΙ!

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης 17/12/2020 στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης. Την τελευταία στιγμή το ΥΠΑΙΘ κατέθεσε τροπολογία που αφορά στην αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων των Κολεγίων. Με την τροπολογία αυτή, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, οι πτυχιούχοι Κολεγίων θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των πτυχιούχων των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Ειδικότερα προβλέπεται:

  • Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να εγγράφει αποφοίτους Κολεγίων, προκειμένου να ασκούν το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού.

  • Στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος να εγγράφει αποφοίτους Κολεγίων για να ασκούν το επάγγελμα του Οικονομολόγου και του Λογιστή Φοροτεχνικού.

  • Τα δικαιώματα άσκησης των παραπάνω επαγγελμάτων θα είναι τα ίδια με αυτά των πτυχιούχων των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., πιστή στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της, από τη μια δρομολογεί μείωση του αριθμού των εισακτέων και κλείσιμο τμημάτων και σχολών των δημοσίων ΑΕΙ, επικαλούμενη την εξασφάλιση της ποιότητας των πτυχιούχων, στο όνομα μιας κατ’ επίφαση αριστείας και από την άλλη εξισώνει επαγγελματικά δικαιώματα δημόσιων ΑΕΙ και κολεγίων κάνοντας ολοφάνερο ποιά συμφέροντα εξυπηρετεί!

Η εξέλιξη αυτή θα εξισώσει de facto τα ιδιωτικά κολέγια με τα δημόσια πανεπιστήμια και παράλληλα θα οδηγήσει στην πλήρη εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας και στην υποβάθμιση των πανεπιστημιακών πτυχίων. Η κυβέρνηση “βγάζει στο σφυρί” την δημόσια παιδεία, εμπορεύεται τη γνώση κυνικά και ανερυθρίαστα!

Απαιτούμε την ανάκληση του νόμου τώρα και της κατάπτυστης τροπολογίας!

banner-article

Ροη ειδήσεων