Life Κόσμος

Στο Ροβανιέμι της Φιλανδίας συναντάς τον Άι- Βασίλη – Εδώ ξαναγίνεσαι παιδί!

pipandthecity.com

Ντορίνα Παπαγεωργίου

Τα ιδανικά Χριστούγεννα, είναι αυτά που τα περνάμε περιτριγυρισμένοι από ανθρώπινη ζεστασιά και θαλπωρή. Τα δεύτερα ιδανικότερα, είναι εκείνα στο Ροβανιέμι της Φιλανδικής Λαπωνίας, όπου ο χρόνος μας γυρνάει στην αθώα παιδική μας ηλικία, τότε που ακόμα αφήναμε κουλουράκια και γάλα στο τραπέζι για να μην πεινάσει ο Άι-Βασίλης.

Σ’ αυτό τον ασημοστολισμένο από το χιόνι Χριστουγεννιάτικο παράδεισο, δε θα έχεις άλλη επιλογή παρά να πιστέψεις ξανά στον αγαθό, γενναιόδωρο Άγιο με την λευκή γενειάδα, καθώς θα τον αντικρίσεις με τα ίδια σου τα μάτια. Κι είτε είσαι 10 είτε 110, εδώ θα ξαναδείς τη χρυσόσκονη που αφήνει πίσω τον έλκηθρο του, στο δρόμο για να μοιράσει δώρα στα παιδιά.

Στα επί του πρακτέου, το Ροβανιέμι βρίσκεται ακριβώς πάνω στον αρκτικό κύκλο -υπάρχει κυριολεκτικά μια γραμμή μέσα στο χωριό που σηματοδοτεί το όριο- και είναι βγαλμένο από τα πιο τρελά, χειμερινά μας όνειρα, καθώς πέρα από το γνωστό σε όλους μας χωριό του Άι-Βασίλη, τα όσα μπορείς να κάνεις και να δεις στη μαγευτική φιλανδική φύση είναι πραγματικά ανεξάντλητα.

 Ροβανιέμι Γνωριμία με τον Άι-Βασίλη

Αντί να τον περιμένεις να κατέβει στην καμινάδα σου, τι θα έλεγες φέτος -ή για να είμαστε και ρεαλιστές, μάλλον του χρόνου- να πας εσύ να τον βρεις στο σπίτι του;

Μάλιστα, τον Άγιο τον παιδικών μας χρόνων μπορούμε να συναντήσουμε στο Ροβανιέμι όλη τη χρονιά, κι όχι μόνο κατά τη διάρκεια των γιορτών, καθώς μας περιμένει καρτερικά να τον ευχαριστήσουμε για τη συμβολή του στη χριστουγεννιάτικη μαγεία που φέρνει κάθε χρόνο στις ψυχές μικρών και μεγάλων.

Παρ΄ όλα αυτά, το θεματικό πάρκο και επίκεντρο της τουριστικής δραστηριότητας στο Ροβανιέμι, γνωρίζει τις μεγάλες του δόξες κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου, οπότε και τα πλήθη συρρέουν για να αφήσουν το πολυπόθητο γράμμα τους στο ταχυδρομείο, να βγάλουν μια φωτογραφία με τον «μπαμπά των Χριστουγέννων», να ψήσουν gingerbread κουλουράκια και να παρακολουθήσουν το σχολείο των ξωτικών.

Κοιμηθείτε μέσα σ’ ένα Ιγκλού

kakslauttanen.fi

Στον Βόρειο Πόλο είστε, γιατί να χαραμίσετε αυτή την μοναδική ευκαιρία κοιμώμενοι μέσα σε τέσσερις τοίχους;

Πραγματικά δε μπορούμε να σκεφτούμε καλύτερη εμπειρία διαμονής στον κόσμο τούτο, από το να ξυπνάμε με φόντο τα χιονισμένα έλατα και τον κατάλευκο ουρανό, και να πέφτουμε για ύπνο υπό το φως του Βόρειου Σέλατος. Σίγουρα μια εμπειρία που θα συγκινήσει και τους πιο ορκισμένους φανατικούς του καλοκαιριού, καθώς θα τους κάνει να λατρέψουν τα χειμερινά τοπία.

Μια καλή λύση αν δε θέλετε να απομακρυνθείτε πολύ από το Ροβανιέμι, είναι να κλείσετε ένα Ιγκλού στο Snow Hotel, του οποίου το περιγραφικότατο όνομα μας προϊδεάζει για μια αξέχαστη εμπειρία που όμοιά της δε θα βρούμε πουθενά αλλού. Ναι, ένα μεγάλο μέρος του είναι κυριολεκτικά φτιαγμένο από χιόνι.

Σπάστε… τον πάγο

awayandfar.com

Αν είσαι από αυτούς που εθίζονται σε κάθε μορφή δραστηριότητας που προσφέρει αδρεναλίνη με το τσουβάλι, η βόλτα με παγοθραυστικό είναι στα απόλυτα must για σένα, καθώς θα νιώσεις πως βρίσκεσαι μέσα σε αληθινό video game! Έχε βέβαια στα υπόψιν σου ότι πρέπει να προσλάβεις οδηγό, εκτός κι αν διαθέτεις το απαιτούμενο δίπλωμα, καθώς η οδήγηση του οχήματος ανάμεσα στα έλατα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Στις υπόλοιπες σχετικές με το χιόνι δραστηριότητες μπορείτε σαφώς να απολαύσετε μαραθώνιους επί μαραθώνιων σκι και σνόουμπορντ, αλλά και άλλες πρωτότυπες εμπειρίες όπως είναι το ψάρεμα στους πάγους και οι βουτιές -με ειδικές, θερμομονωτικές στολές- μέσα σε παγωμένες λίμνες, για τους πιο σκληροπυρηνικούς εξ’ ημών.

Εδώ θα δείτε και τον Ρούντολφ

tripadvisor.co.uk

Τα τρισχαριτωμένα και περήφανα κατοικίδια του Άι-Βασίλη, οι υπέροχοι τάρανδοι, δε θα μπορούσαν να λείπουν από αυτό το άκρως χριστουγεννιάτικο σκηνικό.

Παρά το γεγονός ότι το Ροβανιέμι είναι από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου μπορείτε να απολαύσετε μια αυθεντική βόλτα πάνω σε έλκηθρο, εμείς για λόγους φιλοζωικούς, σας προτρέπουμε καλύτερα να τους επισκεφτείτε στη φάρμα εκτροφής τους, ώστε να μπορείτε να αλληλεπιδράσετε μαζί τους χωρίς να τους ταλαιπωρήσετε.

Αφήστε τα γαλανομάτικα χάσκει να χαράξουν πορεία

Κάτι λέγαμε για φιλοζωία πριν, και το αυτό ισχύει και για τις βόλτες με τα πανέμορφα χάσκει. Εδώ ωστόσο μπορείτε να επιλέξετε μια ethical εταιρία – η BearHill Husky είναι μια πολύ καλή εναλλακτική σύμφωνα με αντίστοιχες εμπειρίες-, η οποία θα σας βοηθήσει να ζήσετε το Λαπωνικό όνειρο χωρίς να συμβάλετε στην τουριστική εκμετάλλευση των ζώων.

Αν τελικά αποφασίσετε να επιβιβαστείτε σ’ έναν στίβο περιπέτειας παρέα με τους υπέροχους αυτούς σκύλους, έχετε υπόψιν σας ότι τα πλάσματα αυτά έχουν τεράστια δύναμη, οπότε οι ταχύτητες μπορεί να σας εκπλήξουν. Κρατηθείτε γερά λοιπόν!

Γίνετε ανθρακωρύχοι για μια μέρα

Τερματίζουμε αυτή την άκρως ποικιλόμορφη λίστα με μια δραστηριότητα που δε περιμένατε με τίποτα· αντί να αγοράσετε σουβενίρ για να θυμάστε το ταξίδι σας στο Ροβανιέμι, μαντέψτε: Μπορείτε να το εξάγεται με τα ίδια σας τα χέρια από τη λαπωνική γη!

Ο λόγος για μια εταιρία που επιτρέπει στους ταξιδιώτες να επισκεφτούν τα ορυχεία της και να ξεθάψουν αληθινό, ακατέργαστο αμέθυστο, τον οποίον μπορούν στη συνέχεια να τον πάρουν μαζί τους εντελώς δωρεάν.

Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σίγουροι πως φέτος, είτε ήσασταν καλά παιδιά είτε όχι, δε θα βρείτε κάρβουνα στις κάλτσες πάνω από το τζάκι, καθώς θα έχετε μεριμνήσει ήδη να χαρίσετε στον εαυτό σας ένα ελαφρώς…εντυπωσιακότερο δώρο.

Speedynews.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας