Σώστε το Βέρμιο: "Παγκόσμια Ημέρα Βουνού και ανεμογεννήτριες"

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Βουνού, για να αναδειχθεί η ζωτική σημασία των βουνών και να τονιστεί η ευθύνη που έχουμε για τη διατήρηση και προστασία τους.

Πολλά βουνά όμως δεν μπορούν να "γιορτάσουν" την Παγκόσμια Ημέρα τους. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε; Όταν ο άνθρωπος αντί να τα διαφυλάξει ακέραια, αντιθέτως τα καταστρέφει!

Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον των βουνών αποτελεί βιότοπο για την άγρια πανίδα και επιπλέον παρέχει στον άνθρωπο πολλά αγαθά και υπηρεσίες. Όταν όμως η διαχείριση τους γίνεται με απληστία και χωρίς περιβαλλοντική συνείδηση, τότε αρχίζει η καταστροφή.

Στη σημερινή εποχή τα βουνά (και) της Ελλάδας καταστρέφονται με πρόσχημα την "πράσινης ανάπτυξης". Κορυφογραμμές και πλαγιές μετατρέπονται σε βιομηχανικές περιοχές εξαιτίας της εγκατάστασης μεγάλης κλίμακας αιολικών σταθμών και φωτοβολταϊκών. Η καταστροφή που συντελείται δεν είναι μόνο οικολογική , αλλά και πολιτισμική, αισθητική, οικονομική, κοινωνική!

Η λήψη των παρακάτω φωτογραφιών έγινε κατά τη διάρκεια παλαιότερης ανάβασης, από το Άλσος Αγίου Νικολάου Νάουσας προς την κορυφή του Τρούλλου. Ωραία τοπία, αλλά αν μεγεθύνετε λίγο τις εικόνες θα διακρίνετε ανεμολογικούς ιστούς!

Η καταστροφή έχει ήδη ξεκινήσει!
Θα είναι στο μέλλον τα βουνά γεμάτα με τεράστιες βιομηχανικές ανεμογεννήτριες;
Θα αλλοιωθούν οριστικά τα ορεινά τοπία από ισοπεδώσεις και εκσκαφές;
Ας μην αφήσουμε τις αιολικές εταιρείες να απαντήσουν!
Ας απαντήσουμε εμείς με την υπεράσπιση των βουνών μας!

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 36354 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια