Κορωνοϊός Κόσμος

Αναλυτές της Wall Street για Pfizer και Moderna: Μπορούν να βγάλουν μέχρι και 32 δις  δολάρια από τις πωλήσεις εμβολίων

Η Pfizer και η Moderna μπορούν να βγάλουν μέχρι και 32 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις των εμβολίων κατά της Covid-19.

Η επικείμενη έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τον κορωνοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια σημαντική στιγμή για την επιστήμη, την οικονομία και την ανθρωπότητα.

Το ορόσημο είναι επίσης ένας μεγάλος κερδοφόρος παράγοντας για τις εταιρείες που ανέπτυξαν τα εμβόλια.

Οι αναλυτές της Wall Street προβλέπουν ότι η Pfizer και η Moderna θα βγάλουν 32 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τα εμβόλια Covid-19 το επόμενο έτος.

Αυτό δεν λαμβάνει υπόψη την ώθηση καλής θέλησης που θα λάβουν αυτές οι εταιρείες συμβάλλοντας στον τερματισμό της χειρότερης πανδημίας σε έναν αιώνα.

Αυτή η ώθηση μεγεθύνεται για τη Moderna (MRNA), μια νέα εταιρεία βιοτεχνολογίας για την οποία λίγοι άνθρωποι είχαν ακούσει πριν από το 2020, η οποία μπορεί τώρα να βρεθεί στο κατώφλι να αποκτήσει τη δική της άδεια από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Εκτιμήσεις για τα έσοδα της Pfizer

Η Pfizer (PFE) από μόνη της αναμένεται να βγάλει 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από το εμβόλιο Covid-19 το 2021, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Η Pfizer θα μοιραστεί τα έσοδά της με τη BioNTech (BNTX), τη γερμανική εταιρεία με την οποία συνεργάστηκε για την ανάπτυξη του εμβολίου. Μια ομάδα συμβούλων της FDA συνέστησε την Πέμπτη να χορηγήσει η υπηρεσία άδεια έκτακτης ανάγκης στο υποψήφιο εμβόλιο που ανέπτυξαν. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εργάζονται «γρήγορα» για να δώσουν στο εμβόλιο το «πράσινο φως». Το εμβόλιο Pfizer είχε ήδη εγκριθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτόν το μήνα.

Η Pfizer αναμένεται να λάβει περισσότερα από 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα εμβολίου Covid-19 το 2022 και το 2023 καθώς ο κόσμος θα συνεχίζει να εμβολιάζεται, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Η σημαντική ανακάλυψη του εμβολίου δεν προκάλεσε άνοδο στην τιμή της μετοχής της Pfizer επειδή η φαρμακευτική εταιρεία είναι ήδη μια τεράστια εταιρεία. Οι μετοχές της Pfizer αυξήθηκαν μόλις 12% φέτος. Ωστόσο, η αναμενόμενη λήψη των εσόδων από την Pfizer το 2021 θα υπερέβαινε κατά πολύ το προϊόν με τις καλύτερες πωλήσεις της εταιρείας από πέρυσι: ένα εμβόλιο πνευμονίας που δημιούργησε 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις.

Παρόλο που η μετοχή της Pfizer δεν έχει αλλάξει, η BioNTech συνεργάζεται με άνθηση: Οι μετοχές της στις ΗΠΑ έχουν φτάσει σχεδόν το 300%, ωθώντας την αποτίμηση της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας σε σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Moderna είχε μόλις 60 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα πέρυσι

Εν τω μεταξύ, το υποψήφιο εμβόλιο Covid-19 της Moderna έχει ήδη μετατρέψει μια σχεδόν άγνωστη εταιρεία σε μια μονάδα παραγωγής 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι μετοχές της έχουν φθάσει στα ύψη σχεδόν στο 700% φέτος και η Morgan Stanley εκτιμά ότι περίπου το ήμισυ της αγοραίας αξίας της εταιρείας συνδέεται με το εμβόλιο. Η Moderna αναμένεται να κερδίσει 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από το εμβόλιο Covid-19 το επόμενο έτος, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι.

Η Morgan Stanley δήλωσε ότι η τιμή της μετοχής της Moderna που εκτοξεύτηκε συνεπάγεται ότι οι επενδυτές αναμένουν ότι η εταιρεία θα βγάλει 10 δισεκατομμύρια έως 15 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις εμβολίων Covid-19 τόσο το 2021 όσο και το 2022, ακολουθούμενη από δισεκατομμύρια επιπλέον στις ενισχυμένες πωλήσεις.

Αυτά είναι συγκλονιστικά ποσά για μια εταιρεία που δημιουργήθηκε με μόλις 60 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το 2019 και δεν είχε προηγουμένως λάβει άδεια για ένα προϊόν. «Είναι επικό», δήλωσε ο Alan Carr, αναλυτής βιοτεχνολογίας στο Needham. «Είναι ένα ιστορικό επίτευγμα στην ανάπτυξη φαρμάκων. Το να παίρνεις μια νέα τεχνολογία σε μια τόσο νέα εταιρεία και να το είναι έτοιμη εγκαίρως για τη χειρότερη πανδημία ενός αιώνα είναι δύσκολο να το φανταστεί κάποιος».

banner-article

Ροη ειδήσεων