Βέροια

Ο Θανάσης Γεωργιάδης έφυγε και μαζί του έφυγε μια ολόκληρη εποχή…

Ο  Θανάσης Γεωργιάδης έφυγε χθες το βράδυ στα 84 χρόνια του. Μαζί του έφυγε μια ολόκληρη εποχή.

Πίσω από το διεισδυτικό του βλέμμα, βλέμμα που έκρυβε μια ευστροφία που όμως  δεν την άφηνε να φανεί, πίσω από το χαμόγελό  που τρεμόπαιζε στα χείλη του και δεν ήξερες αν ήταν μια αδιόρατη ειρωνεία ή μια  αμφισβήτηση  του παράδοξου που συχνά χαρακτηρίζει τα ανθρώπινα, ο Θανάσης Γεωργιάδης ήταν πάνω απ’ όλα η ήρεμη δύναμη.

Από λαϊκή οικογένεια, από το Ροδοχώρι της Νάουσας, σπουδάζει γιατρός, με ειδίκευση στην Αγγλία, δουλεύει ως γαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο της Βέροιας και αναμιγνύεται στην πολιτική.

Είναι τα χρόνια της «φωτιάς», όπως τα τραγούδια της «φωτιάς», που σφράγισαν την εποχή της Μεταπολίτευσης. Ένας ολόκληρος λαός ζητούσε να «πάρουν τα όνειρα εκδίκηση» σύμφωνα με τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη, που έγινε η αγαπημένη φράση στα χείλη των πολιτικών και των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, που ανέτειλε μαζί με τον συμβολικό του ήλιο στο πολιτικό στερέωμα.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη βραδιά της νίκης του ΠΑΣΟΚ, εδώ στη Βέροια!

Ένα ανθρώπινο ποτάμι παραληρούσε από χαρά και συγκίνηση. Γέλια, κλάματα, ζητωκραυγές. Ακόμη και οι κόκκινες σημαίες εκείνο το βράδυ είχαν βγει να γιορτάσουν μαζί με τις πράσινες του «ήλιου», πιστεύοντας στις καλύτερες μέρες που έρχονταν. «Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο, σίγουρα, ναι»…

Και ανέτειλε μια ολόκληρη εποχή μαζί με τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ. Η ώρα αυτή, που αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο της πόλης, δεν είναι ώρα για πολιτικές εκτιμήσεις και αποτιμήσεις. Η Ιστορία γράφεται από απόσταση κι ο καθένας, πέρα από την Ιστορία, έχει και τις προσωπικές του προσλαμβάνουσες από τα γεγονότα και τους ανθρώπους της εποχής του. Και ο Θανάσης Γεωργιάδης εκφράζει, εδώ στη Βέροια, την εποχή εκείνη.

Στα χρόνια εκείνα εκλέγεται βουλευτής του κόμματος,  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας  και νομαρχιακός σύμβουλος Ημαθίας.

Όμως ο ρόλος του, όλοι το ήξεραν, ήταν κυρίως επιτελικός. Ήταν ο άνθρωπος που νοιαζόταν για τη συνέχεια, για τους νέους πολιτικούς του χώρου, που θα στελέχωναν και θα συνέχιζαν τους αγώνες. Κάποιες από τις επιλογές του ευτύχησαν, άλλες αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς.

Όμως η πολιτική δράση, κι όταν ο Θανάσης αποσύρθηκε, είχε εκφραστή της οικογένειας τη γυναίκα του, τη Χαρούλα Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη, που εκλέχτηκε Δήμαρχος της Βέροιας για δύο τετραετίες.

Την αγάπη μου και τα συναισθήματά μου εκφράζω σήμερα στη Χαρούλα μ’ αυτό το μικρό κείμενο. Ξέρω τι υπήρξε ο Θανάσης γι’ αυτήν. Αλλά και στον Κώστα, τον γιο του, και την αγαπημένη μου μικρή του κόρη, την Αφροδίτη, τη γλυκιά και αθόρυβη κάποτε μαθήτριά μου.

Να τον θυμόμαστε…

Δήμητρα Σμυρνή

banner-article

Ροη ειδήσεων