Βέροια Πολιτισμός

Το Σπίτι των Βλάχων της Βέροιας: Μια μικρή ιστορία…

Αλιεύσαμε από τη σελίδα του fb του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας ανάρτηση που αφορά στο Σπίτι του Συλλόγου και την Ιστορία του. Εμείς να πούμε ότι αποτελεί ένα συνεκτικό κρίκο των Βλάχων της Βέροιας, καθώς  πυρήνα παράδοσης και πολιτισμού. Ένας πολύ φιλόξενος  χώρος για την ίδια την πόλη, όπου πραγματοποιούνται σημαντικές πολύμορφες   εκδηλώσεις του Συλλόγου αλλά και άλλων φορέων που δεν έχουν στέγη.   
far
———————–

Casa a Armãnjlor di Veria: Unã njicã istorii…

Ο Σύλλογος διαθέτει ιδιόκτητη στέγη, ένα παραδοσιακό κτίριο του 19ουαιώνα, χαρακτηρισμένο από το ΥΠΠΟ διατηρητέο Α, που ήταν ιδιοκτησία των αδελφών Κουτόβα & Μπόζογλου. Είναι τριώροφο (405,25 τ.μ), σε οικόπεδο 322 τ.μ, δίπλα στην ιστορική πλατεία του Ωρολογίου, σε λίγη απόσταση από το Βήμα του Απόστολου Παύλου, και πάνω στο μονοπάτι της Βεργίνας, που οδηγεί στη μεγίστου φυσικού κάλλους περιοχή της Μπαρμπούτας και στην Εβραϊκή συνοικία.

Η πρώτη ανοιχτή συνάντηση με θέμα: ‘‘Απόκτηση Στέγης και δημιουργία Μουσείου’’, έγινε στις 2-4-1995. Υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή . Παρών ήταν και ο πρώην Δήμαρχος Βέροιας και τότε Νομάρχης Ημαθίας Α. Βλάζάκης, που ενθάρρυνε την πρωτοβουλία, καθώς και πολλοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μέλη και φίλοι του Συλλόγου, που όλοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν αφιλοκερδώς.

Η αγορά έγινε σε δυο χρόνια. Το Συμβόλαιο (11.707/17-3-1997) υπογράφεται από τον τότε πρόεδρο Γκαλαΐτση Τάκη, τον αντιπρόεδρο Μανέκα Γιώργο και το γεν. γραμματέα Γκόγκο Γιάννη. Το συγκεκριμένο κτίριο επιλέχτηκε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, με πολύ αυστηρά κριτήρια. Οικονομικά η αγορά στηρίχτηκε στις ως τότε οικονομίες του Συλλόγου, που ήταν αποτέλεσμα της χρηστής διαχείρισης των πόρων του Συλλόγου από όλα τα Δ/Σ, στη γενναία χρηματοδότηση (5.000.000 δραχμές) από την τότε Νομαρχίας Ημαθίας (ΣΑΝΑ 9629 απ. Ν/Σ, 16/28-2-1996), στην οικονομική ενίσχυση (2.000.000 δραχμες) από το Υπουργείο Ανάπτυξης , στην οικονομική συνδρομή φίλων και μελών του Συλλόγου, που ακολουθώντας το παράδειγμα των Βλάχων Ευεργετών πρόθυμα και απλόχερα έδωσαν τον οβολό τους, για να αποκτήσει ο Σύλλογος σπίτι, το δικό τους σπίτι.

Με τη βοήθεια του Βλάχου από το Σέλι Μάκη Καραφόλα, ειδικού σε ευρωπαϊκά προγράμματα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, και σε συνεργασία με το Δήμαρχο Βέροιας Γιάννη Χασιώτη, μέλος του Συλλόγου, η αναπαλαίωση του κτιρίου εντάχθηκε στο πρόγραμμα Β΄ ΚΠΣ, στο μέτρο Τουρισμός – Πολιτισμός. Στις 23-12-1997 υπογράφηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Βέροιας, της ΔΕΤΟΠΟΚΑ και του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας για να λειτουργήσει στο κτίριο, μαζί με το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας, μετά την αναπαλαίωση, και Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης και Λαογραφίας, για μια δεκαετία από την υπογραφή της Σύμβασης.

Σε λίγα χρόνια το κτίριο αναπαλαιώθηκε και στις 2 Απριλίου 2002 έγιναν με τρόπο εντυπωσιακό τα εγκαίνια του κτιρίου, στα οποία συμμετείχε σχεδόν όλη η Βέροια. Την αναπαλαίωση ανέλαβε η δημοτική επιχείρηση Ήφαιστος , πρόεδρος της οποίας ήταν ο δημοτικός σύμβουλος, μέλος του Συλλόγου μας, αείμνηστος Τάκης Πέτκος , και την επίβλεψη η αρχιτέκτων Κία Ανδρεάδου. Το κτίριο με πρόβλεψη του Προγράμματος εξοπλίστηκε πλήρως με έπιπλα, ιματιοθήκες, υπολογιστές και μοναδικό πολυθέαμα, με τεράστιες δυνατότητες προβολών. Η επιπλέον επίπλωση – για τις ανάγκες του Συλλόγου – καλύφτηκε με οικονομική βοήθεια (6.000.000 δραχμές) από τη Νομαρχία Ημαθίας και από προσφορές Βλάχων επιπλοποιών, μελών του Συλλόγου (Αδελφοί Καπράρα, Χ. Καραγιάννης).

Η προβλεπόμενη δεκαετία παρήλθε και η χρήση του τρίτου ορόφου (η κυριότητα είναι δεδομένη) πέρασε αποκλειστικά στο Σύλλογο, με μια ωραία τελετή που οργάνωσε (21-12-2007) ο Σύλλογος σε συνεργασία με το Δήμο Βέροιας. Σήμερα, το κτίριο είναι πλήρως εξοπλισμένο και ικανοποιεί όλες τις ανάγκες για τις δράσεις του Συλλόγου. Με ενέργειες του αείμνηστου προέδρου Γ. Πράπα, αγοράστηκαν αρχικά άλλοι πέντε υπολογιστές , που στη συνέχεια με δωρεές έγιναν δέκα (10) και λειτουργεί στο Σύλλογο και τμήμα εκμάθησης υπολογιστών, στο οποίο διδάσκουν έμπειροι καθηγητές πληροφορικής, μέλη του Συλλόγου. Το κτίριο, στο οποίο προβλέπεται μελλοντικά να λειτουργήσει και Ηλεκτρονικό Μουσείο του πολιτισμού των Βλάχων, αποτελεί κόσμημα για τη Βέροια , διατίθεται δωρεάν σε άλλους Συλλόγους για διάφορες εκδηλώσεις, και είναι επισκέψιμος χώρος από σχολεία και πλήθος τουριστών, Ελλήνων και ξένων.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας