Κοινωνία

Σκληρή κόντρα για Πολυτεχνείο: ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 στην πορεία – Απειλές Μητσοτάκη προς Κουτσούμπα – Βαρουφάκη (videos)

Πολυτεχνείο. Φωτογραφία αρχείου

Σκηνές έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης εκτυλίχθηκαν χθες στη βουλή κατά την συζήτηση σχετικά με την επιδημιολογική έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Πρωταγωνιστές ήταν από τη μια ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και από την άλλη ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας και ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης με αιχμή της αντιπαράθεσης τη συμμετοχή των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης στην φετινή πορεία για το Πολυτεχνείο την οποία έχει απαγορεύσει η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι φέτος θα πρέπει να τιμηθεί η μνήμη του Πολυτεχνείου με μια λιτή τελετή και να δηλώσουν όλα τα κόμματα ότι δεν θα συμμετάσχουν στις πορείες, ούτε θα ενθαρρύνουν κανέναν να βγει στον δρόμο και να διακινδυνέψει τη δημόσια υγεία. «Δεν θα επιτρέψει η κυβέρνηση τέτοια συμπεριφορά», είπε, και υπενθύμισε στο Σώμα πως δεν έγιναν οι εορτασμοί ούτε της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Από τη μεριά του, τόσο ο κ. Κουτσούμπας όσο και ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξαν ότι η συμμετοχή τους στην πορεία θα γίνει με την τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Ο γγ του ΚΚΕ είπε ότι τα μέλη του κόμματος έχουν αποδείξει ότι τηρούν τα μέτρα καλύτερα από την ίδια την πολιτεία, ενώ ο γγ του ΜεΡΑ25 μίλησε για «υπεύθυνη ανυπακοή».

Κουτσούμπας: Τις απαγορεύσεις να τις απευθύνετε στα κόμματα που πειθαρχούν

Πιο αναλυτικά, ο κ. Κουτσούμπας σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου είπε: «Κύριε Μητσοτάκη όπως έχετε στοχοποιήσει εδώ και καιρό όλους όσους ζητάνε τα αυτονόητα, λένε την άποψή τους, την παλεύουν αυτή αγωνιστικά, τη διεκδικούν, το ίδιο κάνετε όλες αυτές τις μέρες και με τον εορτασμό του Πολυτεχνείου» για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Δεν είναι το Πολυτεχνείο που απειλεί τη δημόσια υγεία, δεν είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται με μέτρα προστασίας, με μέτρα προστασίας πολύ καλύτερα και πολύ πιο αυξημένα απ’ αυτά που υπάρχουν σε μια σειρά χώρους που η κυβέρνηση έχει την ευθύνη. Γιατί το κάνετε όμως αυτό; Το κάνετε αφενός για να ενοχοποιήσετε το λαό, τη νεολαία, τις διεκδικήσεις τους για την πανδημία. Αυτό ήταν άλλωστε και το πνεύμα της ομιλίας σας σήμερα και γι’ αυτό το συνδυάσατε και μάλιστα απ’ την πρωτολογία σας, χωρίς να έχει θιχτεί από κανέναν άλλον. Και το κάνετε γιατί θέλετε να ξεμπερδέψετε με την ουσία του Πολυτεχνείου, των μηνυμάτων του και το περιεχόμενό του. Δεν μπορείτε λοιπόν να κοροϊδέψετε κανέναν, ούτε εδώ μέσα ούτε έξω απ’ αυτή την αίθουσα».

«Όσο για τις απαγορεύσεις αυτές να τις απευθύνετε στα κόμματα που πειθαρχούν σε αδικαιολόγητες, σε αντιδημοκρατικές και αυταρχικές απαγορεύσεις, χωρίς λόγο, προσβάλλοντας μάλιστα και τον ηρωικό αγώνα των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, μάτωσαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν ή έζησαν εκείνες τις μέρες του Πολυτεχνείου αυτόν τον αγώνα. Το λαϊκό κίνημα, το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ έχουν αποδείξει ότι και φωνή έχουν και να αγωνίζονται μπορούν και να τηρούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και όλες τις παροτρύνσεις και τις αποφάσεις της υγειονομικής πανεπιστημιακής κοινότητας και μάλιστα σας λέμε πολύ καλύτερα ξανά κι από σας κι απ’ το κόμμα σας το ίδιο» ειπε στο τέλος.

Βαρουφάκης: «Σας προκαλώ να μας χτυπήσετε»

Ο πρόεδρος του ΜεΡΑ25 μιλώντας στην Βουλή για την εξέλιξη της πανδημίας σημείωσε ότι θα παραδώσει μαθήματα «υπεύθυνης ανυπακοής» στο λαό καθώς μπορεί να διαμαρτυρηθεί φορώντας μάσκες.
«Με όλες τις αποστάσεις και με ολιγομελή ομάδα θα καταθέσουμε στεφάνι αλλά απαιτούμε να ασκήσουμε το συνταγματικό μας δικαίωμα να κάνουμε πορεία. Θα είμαστε εκεί και σας προκαλώ να μας χτυπήσετε. Θα είμαστε με τις μάσκες μας και τις αποστάσεις μας λίγα μέλη από την κοινοβουλευτική ομάδα και την νομαρχιακή, ενώ θα καλέσουμε τα μέλη του κόμματος να μείνουν στο σπίτι τους. Σας προκαλώ λοιπόν να πείτε στον Χρυσοχοϊδη να μας χτυπήσει. Το ακροδεξιό σας DNA δεν μπορείτε να το αποβάλλετε. Να μας χτυπήσετε λοιπόν όπως μας χτυπήσατε έξω από το εφετείο. Εμείς δείχνουμε στο λαό και σε όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν τι σημαίνει υπεύθυνη ανυπακοή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απειλές Μητσοτάκη

Οι αναφορές του κ. Βαρουφάκη και κυρίως η επισήμανση πως υπάρχει ακροδεξιό DNA στη ΝΔ, προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος στη δευτερολογία του είπε: «Αντιπαρέρχομαι τις σαχλαμάρες του κ. Βαρουφάκη! Στο Πολυτεχνείο υπήρχαν απ’ όλες τις παρατάξεις, απλά κάποιοι χτίσανε καριέρα πάνω σε αυτό και άλλοι το κράτησαν για τον εαυτό τους. Να τελειώνουμε με τα ιδεολογικά άβατα! Σας τα είπα για την αντίσταση, θα τα ακούσετε και για το Πολυτεχνείο».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε επίσης πως από τη συνολική εφαρμογή των νόμων δεν εξαιρούνται το ΚΚΕ και ο κ. Βαρουφάκης. «Ό,τι ισχύει για κάθε Έλληνα, ισχύει και για εσάς», είπε.

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας