Κόσμος

Με κλειστό πομπό εντός της παράνομης Navtex το Oruc Reis – Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Εντός της περιοχής που δεσμεύει η παράνομη τουρκική Navtex βρίσκεται από τις 17.00 της Δευτέρας το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Ορούς Ρέις, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ.

Το Ορούς Ρέις κινείται νοτιοδυτικά, γύρω στα 30 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Αν η πορεία του παραμείνει ίδια, θα περάσει αρκετά νοτιότερα από τα 6,5 μίλια που είναι το όριο της Navtex και θα κατευθυνθεί προς το νοτιοδυτικό άκρο της.

Το σεισμογραφικό συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά πλοία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πομπός του Ορούς Ρέις παραμένει εδώ και ώρες κλειστός, μετά τον απόπλου του σκάφους από το λιμάνι της Αττάλειας.

Εντωμεταξύ, το ζήτημα των τελευταίων τουρκικών ενεργειών –στον απόηχο της έκδοσης νέας NAVTEX από την Άγκυρα για την Ανατολική Μεσόγειο- έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία  ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης και 16ης Οκτωβρίου.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

«Λυπηρή» χαρακτήρισε την ανακοίνωση για νέα τουρκική NAVTEX «που επηρεάζει την Ελλάδα», ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τονίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες «οδηγούν σε κλιμάκωση».

«Ακούσαμε από τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφο για τα τελευταία γεγονότα» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ και υπογράμμισε ότι «το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την κοινή εμπιστοσύνη».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να έχει αρνητική συμπεριφορά» η οποία δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση.

Για «λυπηρό και όχι συνετό» βήμα έκανε νωρίτερα λόγο και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία και τις ενδεχόμενες νέες έρευνες στην «διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή» της ανατολικής Μεσογείου, ενώ το Παρίσι έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, την οποία καλεί να σεβαστεί τις αποφάσεις της ΕΕ και να αποφύγει κάθε περαιτέρω προκλητική ενέργεια.

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Ευρώπης και εξωτερικών υποθέσεων Agnès Von der Mühll κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης Τύπου, ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση:

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Oruç Reis στα ανοιχτά του Καστελόριζου και της Ρόδου. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου απευθύναμε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών μελών της Ένωσης. Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη».

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, εκτόξευσε και πάλι συγκαλυμμένες απειλές κατά της Ελλάδας, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με ανακοίνωσή του ζητάει και τα… ρέστα, κατηγορώντας την Ελλάδα για… μαξιμαλισμό και για… απαράδεκτους ισχυρισμούς του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται ότι, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφασή της, ενώ εκδόθηκε αντι-NAVTEX από ελληνικής πλευράς.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας