Βέροια Πολιτισμός

Acoustic Blues Duet.  Ηλίας Ζάικος – Σπύρος Μισοκέφαλος. Δύο κιθάρες, μια …ορχήστρα, μια εποχή!

«Κινητό Μουσικό Περίπτερο» της ΚΕΠΑ στη Βέροια

Μια μουσική συνάντηση «καθ’οδόν» δύο κιθαριστών – ερμηνευτών, από τους εγχώριους και πλέον αντιπροσωπευτικούς εκφραστές του είδους «Delta Blues», των Ηλία Ζάικου και Σπύρου Μισοκέφαλου, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε σε μια από τις 10 εκδηλώσεις του «Κινητού Μουσικού Περιπτέρου» της ΚΕΠΑ, επί της οδού Εληάς, στη Βέροια, το βράδυ της Τετάρτης 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Πρόκειται για τη δεύτερη περίοδο της συγκεκριμένης δράσης του Φορέα Πολιτισμού του Δήμου Βέροιας, που φέρνει τη μουσική από όλες τις γειτονιές του παγκόσμιου πενταγράμμου στις γειτονιές του δικού μας κόσμου, της πόλης μας, σε ένα πρωτότυπο για τα συνήθη δεδομένα κινητό stand, προβάλλοντας πολλά παλιά αλλά και κυρίως νέα μουσικά ταλέντα, με το πλεονέκτημα, ασφαλώς, της ελεύθερης εισόδου για το κοινό, προσελκύοντας πολλούς περαστικούς σε κάθε εκδήλωση, με τον «μαγνήτη» του ήχου.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της Blues μουσικής, από πάντα, ο πλούτος της αφαιρετικότητας που προσδίδει ο μυσταγωγικός ακουστικός ήχος τύπου «unplugged», κάτι που αποτυπώθηκε με απόλυτη πειστικότητα από τους δύο καλλιτέχνες με τις κιθάρες τους, ξεδιπλώνοντας μέσα από τη λιτότητα των δύο και μόνων έγχορδων την απόλυτη ποικιλία των μουσικών συνειρμών της Αφροαμερικάνικης παράδοσης μιας άλλης εποχής.

Σύμφωνα με τη σχετική αναφορά των διοργανωτών, «…το «ΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ»  απευθύνεται σε όσους παρευρίσκονται στα καταστήματα πλησίον (καφέ – εστιατόρια) και τους καλεί  να απολαύσουν  τις μελωδίες του κινητού stand ,  να συμμετέχουν σε μια καινούρια ενέργεια… γεμάτη  νότες χαράς , νότες αισιοδοξίας…»

Κωστής Χαλάτσης

Φωτογραφίες: faretra.info

……………………………………………………………………………

Βιογραφικά Στοιχεία των καλλιτεχνών

ΗΛΙΑΣ ΖΑΪΚΟΣ

Γεννήθηκε το 1960 στη Θεσ/νίκη. Δημιουργός του μουσικού σχήματος Blues Wire, ενός απο τα πιό αξιόλογα γκρουπ του είδους στην Ευρώπη. Κιθαρίστας, συνθέτης και τραγουδιστής. Έχει διδάξει σε ωδεία, έχει δώσει διαλέξεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εργάστηκε πολλά χρόνια ως παραγωγός στο ραδιόφωνο, έχει συνεργαστεί με κορυφαίους εκπροσώπους του μπλουζ, συμμετείχε σε πολλά τηλεοπτικά προγράμματα, έπαιξε στο θέατρο και στον κινηματογράφο, κείμενα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, ενώ η δισκογραφία του αριθμεί πάνω απο δέκα δίσκους κι ένα DVD.
Ζει κι εργάζεται στη γενέτειρα του.

ΣΠΥΡΟΣ ΜΙΣΟΚΕΦΑΛΟΣ

Γεννήθηκε στην Βέροια στις 17 Φεβρουαρίου του 1995. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικής επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι πτυχιούχος κλασσικής κιθάρας και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την διδασκαλία κλασσικής και ηλεκτρικής κιθάρας σε ωδεία στην Θεσσαλονίκη. Παράλληλα έχει εμφανιστεί σε πολλές μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης με αρκετούς καταξιωμένους Έλληνες μουσικούς και έχει συμμετάσχει σε κάποια φεστιβάλ του εξωτερικού με διάφορα συγκροτήματα.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας