Κορωνοϊός

Κορωνοϊός – Χαράλαμπος Γώγος: Είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση – Τώρα πρέπει να περιορίσουμε το πρόβλημα

Η πανδημία συνεχίζεται, σημείωσε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της covid-19 στη χώρα μας, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά. Εντωμεταξύ, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 202 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11200, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη ως προς την περίοδο που εμφανίζεται η αύξηση κρουσμάτων covid-19, διότι ακολουθεί η φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδος που μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Ταυτόχρονα, η στιγμή είναι κατάλληλη για να θέσουμε σε εφαρμογή ό,τι μέσα έχουμε και ό,τι δυνατότητες έχουμε, ώστε να περιορίσουμε την διασπορά του κορονοϊού σε αυτή τη φάση, τόνισε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνο για περιορισμό του προβλήματος, πως σε αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε και αυτό θα γίνει με την κατάλληλη επιτήρηση και καταγραφή των κρουσμάτων. Με τεστ, έγκαιρη αντιμετώπιση κρούσματος και σωστή νοσηλεία στα νοσοκομεία, πράγμα το οποίο γίνεται πλέον οργανωμένα με τους κατάλληλους αλγόριθμους και θεραπευτικά μέτρα, και βέβαια με την καλή ιχνηλάτηση των επαφών.

Για την διασπορά του ιού, είπε ότι αυτή είναι μεγαλύτερη από αυτό που βλέπουμε – και αυτός είναι ένας λόγος που τα οριζόντια μέτρα είναι αναγκαία (χρήση μάσκας) ενώ πολύ σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι και η συμμόρφωση συνολικά με τα μέτρα προστασίας. Τους επιστήμονες ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός της μετατόπισης της καμπύλης νόσησης προς τις ηλικίες των 50 και 60 ετών, ανέφερε ο κ. Γώγος. “Η καμπύλη ηλικιών του Αυγούστου δείχνει ότι τα κρούσματα ήταν στην ηλικία των 20 με 29, και σιγά-σιγά η καμπύλη μετατίθεται προς μεγαλύτερες ηλικίες και πάει προς την ηλικία των 39 κατά μέσον όρο και μπορεί να πάει και παραπάνω. Αυτό είναι προβλεπόμενο πως θα συμβεί, γιατί η διασπορά ξεκινάει από τους νέους, και αυτό που φοβόμαστε είναι η μεταφορά σε πενηντάρηδες και εξηντάρηδες, οι οποίοι είναι πιο κοντά στις ηλικίες των ασυμπτωματικών. Αυτές οι ηλικίες δεν είναι μακριά από την βαριά νόσηση και αυτό το θέμα μας απασχολεί και θα πρέπει να το προσέξουμε” είπε. Συνεχίζοντας, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην προέλευση των κρουσμάτων: Μίλησε για 841 εισαγόμενα κατά την περίοδο του Αυγούστου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με πάνω από 6.000 συνολικά κρούσματα, δηλαδή περίπου το 13%. Το 30% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά, ενώ το 66% σχετίζεται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τέλος, υπάρχουν και δεδομένα με γνωστές συρροές.

Ο κ. Γώργος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση, ενώ απηύθυνε και έκκληση να κλείσουμε τ’ αυτιά στην παραπληροφόρηση και να ακούμε τα επιστημονικά δεδομένα. Χρειάζεται, είπε, μια σαφής και στοχευμένη ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας, εντατικοί έλεγχοι, εμβολιασμοί για το χειμώνα, καθώς η περίοδος είναι δύσκολη. Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία, ότι τα μέτρα για τον κορονοϊό θα εμποδίσουν παράλληλα και την διασπορά των υπολοίπων ιογενών λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων και την γρίπη.

Μεγάλη παγκόσμια διασπορά

Η πανδημία του covid-19 συνεχιζεται με μια μεγάλη παγκόσμια διασπορά και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ούτε το μέγεθος, ούτε την αντίδρασή της σε ποικίλα υγειονομικά, κοινωνικά οικονομικά μεγέθη, ανέφερε ο καθηγητής. Αυτό δείχνουν, πρόσθεσε και τα δυσάρεστα στοιχεία που υπάρχουν παγκοσμίως: πάνω από 26 εκ. κρούσματα και πάνω από 830.000 θάνατοι. Και βέβαια, συνέχισε, φαίνεται και από την ημερήσια κατανομή, που είναι πάνω από 400.000 κρούσματα και 10.000 θανάτους παγκοσμίως. Αναφέρθηκε στην έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται στην Ευρώπη και το βασικό όπως είπε, είναι ότι υπάρχει μια καινούργια έξαρση, δηλαδή ένα δεύτερο κύμα στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα. Όλο αυτό το φαινόμενο στην Ευρώπη, σχετίζεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων στις αρχές του Μαΐου και βεβαια στην σχετική χαλάρωση και έλλειψη συμμόρφωσης με τα μέτρα προστασίας.

Διαφύλαξη υγειονομικού συστήματος

Ο καθ. Γώγος υπογράμμισε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί το υγειονομικό σύστημα. “Πρέπει να διαφυλάξουμε το υγειονομικό σύστημα στείρο από τον ιό” είπε, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πάμε αρκετά καλά, καθώς υπάρχει και η εμπειρία του χειμώνα. Τέλος, αναφερόμενος στις θεραπευτικές δυνατότητες, είπε ότι σήμερα είναι καλύτερες, ενώ αναμένουμε και το εμβόλιο. Ανέφερε επίσης, ότι υπάρχουν καλά στοιχεία για την Ελλάδα, λέγοντας ότι σύμφωνα με τα πρώιμα επιστημονικά δεδομένα, η έκβαση των ασθενών είναι αρκετά καλή, γι’ αυτό και η θνητότητα στην Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όριο της θνητότητας σε ευρωπαϊκές χώρες.

Εντός του επόμενου δεκαημέρου θα έχουν ελεγχθεί προληπτικά οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, εξαγγέλοντας ταυτόχρονα νέα μέτρα για τους εργαζόμενους σε αυτά, όπως αναβολή αδειών, τεστ κορονοϊού 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία και αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι από τις 7 έως τις 23 Σεπτεμβρίου θα υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης κορονοϊού 8.450 νέοι στρατεύσιμοι, μια πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής, σημειώνοντας ότι θα αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

«Μέλημά μας ήταν και είναι να προστατέψουμε τη Δημόσια Υγεία», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Απαιτείται συνεργασία της πολιτείας, της κοινωνίας και των ίδιων των πολιτών. Μόνο λειτουργώντας ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη με την εξάπλωση της πανδημίας».

«O μεγάλος αριθμός κρουσμάτων συνεχίζει να προέρχεται από χαλάρωση της προσήλωσης σε συμπεριφορές κοινωνικής απόστασης» αναφέρει η 13η έκθεση προόδου για τη νόσο covid-19. Όπως επισημαίνεται, «η σταθεροποίηση πιθανώς να οφείλεται στη λήψη μέτρων για τη χρήση της μάσκας, αλλά και στους ενισχυμένους περιορισμούς που ελήφθησαν σε περιοχές με έξαρση των κρουσμάτων. Ωστόσο, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση, διότι η επιδημία ενδεχομένως να παρουσιάσει αυξητική τάση στο μέλλον».

Από τα συνολικά κρούσματα, 2188 (19.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4910 (43.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη, 38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 10 (26.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 157 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 279 θανάτους συνολικά στη χώρα. 102 (36.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας