Παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ»

Μετά την πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και τη σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων από Ημαθία – Πέλλα και Φλώρινα, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου  και ώρα 10:00 το πρωί παράσταση διαμαρτυρία έξω από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια.

Η κινητοποίηση εντάσσεται στις πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αποφασιστήκαν από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων δίνοντας συνέχεια στις πανελλαδικά συντονισμένες παρεμβάσεις στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα που πραγματοποιήθηκαν στις 1 Ιούλη.

Το υπόμνημα που κατατέθηκε στην προϊσταμένη του ΕΛΓΑ έχει ως εξής:

1/9/2020

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς: Κα Προϊστάμενη του ΕΛΓΑ Βέροιας

Κάλυψη από τον ΕΛΓΑ όλων των ζημιών στη φυτική και ζωική παραγωγή

 Διαμαρτυρόμαστε για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην διαδικασία των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ των ζημιών που προκλήθηκαν στην παραγωγή των φρούτων των περιοχών μας (ροδάκινα, δαμάσκηνα, σταφύλια κλπ) από χαλάζι και βροχοπτώσεις με συνέπεια τη σημαντική καθυστέρηση και των αποζημιώσεων στους αγρότες.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες για τη μη έγκαιρη επίλυση του προβλήματος για τα μέσα και τα έξοδα μετακίνησης των γεωπόνων – εκτιμητών του ΕΛΓΑ, παρά την είσπραξη τεράστιων ασφαλιστικών εισφορών ανά στρέμμα και εκτιμητών ανά δέντρο από τους καλλιεργητές.

Διαμαρτυρόμαστε παράλληλα για τα εξοντωτικά μέτρα στη φορολογία, στο ασφαλιστικό, για τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα μας, τις τεράστιες ζημιές της συνεχιζόμενης πολιτικής με το ρώσικο εμπάργκο, τις αρνητικές επιπτώσεις λόγω της πανδημίας σε αγρότες και κτηνοτρόφους, για την απουσία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα χωριά μας, για το σύνολο της αντιαγροτικής πολιτικής, που με τα μέτρα της έχει στόχο να μας πετάξουν έξω από την παραγωγή και να παραδώσουμε τα χωράφια μας στους νέους τσιφλικάδες.

Προβάλουμε στην κινητοποίηση μας και απαιτούμε:

  • Να προχωρήσει άμεσα από τον ΕΛΓΑ η αναγγελία ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί από τις άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό. Να πληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες των αποζημιώσεων των τελευταίων χρόνων, είναι ζήτημα επιβίωσης.

  • Να γίνει συμψηφισμός των ανωτέρω αποζημιώσεων με τα ασφάλιστρα, λόγω αδυναμίας πληρωμής τους από τους περισσότερους αγρότες – κτηνοτρόφους. Να παγώσουν τα χρέη αγροτών και κτηνοτρόφων προς εφορία – ΕΦΚΑ – τράπεζες κλπ λόγω των καταστροφών και της πανδημίας.

  • Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να παγιωθεί ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας του και να αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά της παραγωγής και του κεφαλαίου σε φυτικό και ζωικό, από όλες τις αιτίες καταστροφής του. Στελέχωση του οργανισμού με όλο το απαραίτητο επιστημονικό δυναμικό.

  • Στήριξη των παραγωγών λαϊκών αγορών (οπωροκηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων) και των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η αντίσταση των φρουτοπαραγωγών των περιοχών μας, όπως και συνολικά των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρα μας, στις αντιαγροτικές πολιτικές που μας έχουν καταδικάσει στο ξεκλήρισμα είναι μονόδρομος.

 Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 40191 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια