Κορωνοϊός Νάουσα

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας για την πανδημία: “Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές”

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα κορονοϊού σε όλη τη χώρα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της παράκαμψης των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματικών ομίλων. Το άνοιγμα του τουρισμού «για να πάρει μπροστά η οικονομία» έγινε με τους όρους των επιχειρηματικών ομίλων και όχι με κριτήριο την προστασία της υγείας του λαού και των τουριστών.

Γι΄ αυτό άνοιξαν τα σύνορα χωρίς όρους και  προϋποθέσεις με δειγματοληπτικούς ελέγχους μόλις το 1/0 των εισερχομένων, γι΄ αυτό «φόρτωσαν αεροπλάνα και καράβια» τηρώντας δήθεν τα μέτρα προστασίας.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές γιατί δεν χρησιμοποίησε αυτό το διάστημα που κερδήθηκε με τεράστιες θυσίες από τον απλό κόσμο την περίοδο της καραντίνας για να θωρακίσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Σήμερα, 6 μήνες μετά, 30.000 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές εξακολουθούν να λείπουν από τα νοσοκομεία. Στην περιοχή μας συνεχίζει να μην υπάρχει ούτε ένας πνευμονολόγος σε δημόσια μονάδα υγεία. Το νοσοκομείο μας συνεχίζει να στενάζει από την υποστελέχωση, ενώ την ίδια στιγμή σχεδιάζουν να παραδώσουν σίτιση και καθαριότητα σε εργολάβους! Να θυμίσουμε πως πριν λίγους μήνες καλούσαν τον κόσμο να χειροκροτήσει τους ίδιους εργαζόμενους που σήμερα τους καταδικάζουν στις άθλιες εργασιακές σχέσεις των εργολάβων. Η υποκρισία δεν έχει όριο!

Στην περιοχή μας συνεχίζουν να υπάρχουν χώροι δουλειάς που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας και στη γραμμή της κυβέρνησης ρίχνουν το μπαλάκι στην «ατομική ευθύνη». Είναι ευθύνη του εργαζόμενου –που δεν έχει μία στην τσέπη του- να πληρώνει για τεστ και μέσα προστασίας; (Μήπως να πληρώσει και για την απολύμανση του χώρου;).

Το Εργατικό Κέντρο από την έναρξη της πανδημίας βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων με κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς και παραστάσεις σε ΣΕΠΕ και Τεχνική Επιθεώρηση Ημαθίας. Απαίτησε εφαρμογή των μέσων προστασίας, άδειες (όπου χρειάζονταν), διεκδίκησε πλήρη στελέχωση και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και εφόδια για τις μονάδες υγείας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μη φοβηθούν, να καταγγέλλουν την εργοδοτική ασυδοσία. Δε θα θυσιάσουμε την υγεία μας, τη ζωή μας για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Απαιτούμε:

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ-ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ!

  • Τώρα δωρεάν Παροχή Μέσων προστασίας για όλους τους εργαζομένους στους τόπους δουλειάς με επιβολή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

  • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια, στην εστίαση, στον τουρισμό, στο εμπόριο, αλλά και τους μεγάλους χώρους δουλειάς (εργοστάσια κ.τ.λ.) με επιβάρυνση της εργοδοσίας.

  • Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία.

  • Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

  • Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.

Αύγουστος 2020

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

banner-article

Ροη ειδήσεων