Υγεία

Το γιαούρτι και ο ρόλος του στη διατροφή μας

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, αλλά και σε βιταμίνη Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Βοηθά στην ανάπτυξη των μυών και στη διατήρηση γερών οστών, ενώ η συστηματική κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την μακροζωία.

Το γιαούρτι είναι ένα από τα αρχαιότερα επεξεργασμένα τρόφιμα- μάλιστα στα τούρκικα η λέξη γιαούρτι σημαίνει «παχύ γάλα». Προέρχεται από την ζύμωση του γάλακτος αγελάδας, γίδας, προβάτου, αλλά και βούβαλου, καμήλας – ανάλογα τη χώρα παραγωγής.

Αρχικά το γιαούρτι αποτελεί πολύτιμη πηγή προβιοτικών, δηλαδή καλών και ωφέλιμων μικροβίων. Το παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα συνιστάται να το καταναλώνουμε όποτε παίρνουμε αντιβίωση, επειδή η λήψη αντιβίωσης μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας προκαλώντας συμπτώματα όπως διάρροια, δυσπεψία και ναυτία. Το γιαούρτι, λοιπόν τροφοδοτεί το έντερο με τα «καλά» μικρόβια που περιέχει και έτσι διατηρεί σε ισορροπία την εντερική χλωρίδας.

Η διατήρηση της μικροβιακής ισορροπίας δεν αποτρέπει μόνο την εμφάνιση δυσάρεστων πεπτικών ενοχλήσεων, αλλά αποτελεί και την βασική γραμμή άμυνας του οργανισμού κατά των παθογόνων μικροοργανισμών. Είναι απαραίτητο λοιπόν να διατηρούμε σε ισορροπία την μικροβιακή χλωρίδα του εντερικού βλεννογόνου. Το γιαούρτι είναι το κατεξοχήν τρόφιμο που βοηθά στην διατήρηση του βλεννογόνου του εντέρου σε καλή κατάσταση. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τις λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος. Ιδανική επιλογή είναι το γνήσιο παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα, επειδή έχει πυτιά που περιέχει τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς ζύμωσης (τους γαλακτοβάκιλους).

Η αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου στους πάσχοντες από υπέρταση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Hypertension. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι η κατανάλωση γιαουρτιού συμβάλλει στη αντιμετώπιση της υπέρτασης. Φαίνεται ότι η συχνή πρόσληψή του (πέντε φορές την εβδομάδα) σχετίζεται με μείωση κατά 20% του κινδύνου εμφάνισης υπέρτασης σε γυναίκες, ενώ στο πλαίσιο μιας γενικότερα προσεγμένης διατροφής ο κίνδυνος αυτός μειώνεται κατά 31%.

ygeiamou.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων