Πολιτισμός

Λία Μάγειρα “Οδοιπορικό στη Βόρεια Πίνδο – Βάλια Κάλντα, η Ζεστή Κοιλάδα”(11)

Λία Μάγειρα

«Το νερό στη Βάλια Κάλντα,
άμα θα το πιείς σε πίνει,
σ’ αγγυλώνει και σ’ αφήνει
να παραμιλάς.»

H Βάλια Κάλντα (Ζεστή Κοιλάδα), ήταν κάποτε λημέρι ληστών που έβρισκαν καταφύγιο στα πυκνά της δάση. Το υψόμετρο στην κοιλάδα είναι 1200-1300 μέτρα. O Εθνικός Δρυμός της Πίνδου περιλαμβάνεται στις δώδεκα πιο ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη.

Ξεκινάμε λοιπόν την περιήγησή μας σε ένα τοπίο απίστευτης ομορφιάς. Στη διαδρομή μας συναντάμε θεόρατα μαυρόπευκα και οξιές. Πάνω από τα δέντρα μια γαλαζωπή αχλύ στεφανώνει την κοιλάδα.

Αγριολούλουδα φύονται μέσα στη σερπεντίνη, το χαρακτηριστικό κόκκινο ή πρασινωπό πέτρωμα της Βάλια Κάλντα. Εδώ συναντώνται 1800 είδη φυτών.

Αιωνόβια ρόμπολα ηλικίας πάνω από 500 χρόνων, αιχμαλωτίζουν τη ματιά μας. Από τα σπανιότερα κωνοφόρα της Ευρώπης, με ύψος 20-30 μέτρα, το ρόμπολο ευδοκιμεί σε υψόμετρο 1300-2200 μέτρων.

Στην κοιλάδα ζουν αγριογούρουνα, λύκοι, ζαρκάδια, αγριόγιδα, αγριόγατοι, και η καφέ αρκούδα. Εξήντα είδη θηλαστικών και περισσότερα  από εκατόν ογδόντα είδη πουλιών. Δρυοκολάπτες, χρυσαετοί, ασπροπάρηδες, χρυσογέρακα, φιδαετοί, γερακίνες, διπλοσάινα, ξεφτέρια, χουχουριστές, γιδοβυζάχτρες, δενδροτσοπανάκοι, χιονάδες, αετομάχοι, μαυρολαίμηδες, νεροκότσυφες, χιονοψάλτες, σταχτοσουσουράδες. Το πέταγμά τους σπάει την απόλυτη ησυχία της κοιλάδας.

Ένα τοπίο απίστευτης ομορφιάς με ορμητικούς χείμαρρους, βουνοπλαγιές και το πανέμορφο Αρκουδόρεμα. Κατά το θρύλο, δύο αδέλφια δράκοι, μάλωσαν πολύ. Στη διάρκεια του τσακωμού, αυτός που κατοικούσε στη Φλέγγα πετούσε βράχους και ο άλλος που κατοικούσε στο Αβγό πετούσε ρόμπολα. Η δρακομάνα βλέποντας το σκοτωμό, βγήκε από την υπόγεια κρυψώνα της και από τη μεγάλη της οργή σχηματίστηκε το αφρισμένο Αρκουδόρεμα.

Ομού οι δυο εκίνησαν, ο εις κατά του ετέρου,”
ώσπερ θηρία ανήμερα, ως λέοντες να βρυχούνται,
ο εις τον έτερον θωρεί εντάμα να συγκρούσουν….

Ακριτικό τραγούδι

Κείμενο – Φωτογραφίες: Λία Μάγειρα

—————————–
—————————–
—————————–
—————————–
—————————–
—————————–
—————————–
—————————–
—————————–
—————————–
—————————–
—————————–
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας