Απόψεις Κοινωνία

“Κ. Μητσοτάκης: Είμαστε ωφέλιμοι για τις γερμανικές εταιρείες” γράφει ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο όνομα της …«πράσινης ανάπτυξης» και της «εξυγίανσης» της ΔΕΗ έχει αποφασίσει να κλείσει – με εντολή και της ΕΕ – όλες τις λιγνιτικές μονάδες της χώρας μέχρι το 2023. Το κλείσιμο των 14 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και μάλιστα νωρίτερα κατά πέντε χρόνια αντί για το 2028 (που είναι η προθεσμία που δίνει ΕΕ), έχει ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό!

Το κλείσιμο των εργοστασίων θα οδηγήσει σε απολύσεις 4.000 – 5.000 εργαζομένων της εταιρείας και σε ολόκληρες περιοχές της χώρας ειδικά στη Δυτική Μακεδονία θα εκτιναχθούν τα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας!!!

Από το σβήσιμο των λιγνιτικών μονάδων στην πρώτη φάση θα υπάρξει και αύξηση της τιμής του ρεύματος, αφού ο λιγνίτης που θεωρείται φθηνό καύσιμο, θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλες ακριβότερες μορφές ενέργειας μέσω των περιβόητων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Όμως το λουκέτο των λιγνιτικών εργοστασίων της χώρας δεν θα έχει μόνο χαμένους (Έλληνες εργαζόμενους και καταναλωτές) αλλά και κερδισμένους! Ποιοι θα είναι αυτοί; Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξη του στη Γερμανική Εφημερίδα «Bild».

Συγκεκριμένα δήλωσε ο πρωθυπουργός: «Κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. (…) Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες. Η RWE σύναψε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση ενός πολύ μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση όπου υπήρχε μια παλιά λιγνιτική μονάδα (…) Είναι και προς το συμφέρον γερμανικών εταιρειών, επειδή θέλω να αλλάξω το αφήγημα»!!!

Τα παραπάνω τα παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης ως παράδειγμα σχετικά με το πώς θα διατεθούν τα χρήματα που θα δοθούν από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού!!!  «Το υφιστάμενο πρόγραμμα SURE, το οποίο αφορά την στήριξη της προσωρινής απασχόλησης, θα διατεθεί για την στήριξη νέων ανθρώπων», ανέφερε και πρόσθεσε:  «Συνεπώς, μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης»… Όσο για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός έστειλε το παρακάτω κυνικό μήνυμα: «Σε μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα, θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν»… 

Τι μας είπε δηλαδή;

  Πρώτον:  Πως, μέρος των χρημάτων τα οποία θα μπουν στα κρατικά ταμεία από την ΕΕ θα διοχετευθούν στην περίφημη «πράσινη ανάπτυξη» από την οποία όπως μας ξεκαθάρισε ο ίδιος θα επωφεληθούν οι Γερμανικές εταιρείες!!!

  Δεύτερον: Ότι η αλλαγή του «αφηγήματος» του κ. Μητσοτάκη δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας (θύματα της βίαιης μετάβασης στην «πράσινη ανάπτυξη») από τα μαζικά λουκέτα στις μονάδες λιγνίτη. Αυτοί πρέπει  να βρουν μόνοι τους «κάτι άλλο να κάνουν». Καπιταλισμό έχουμε εξάλλου…

Από την εφαρμογή του «Green deal» (για να μιλήσουμε και στη γλώσσα του Μητσοτάκη) στην ηλεκτροπαραγωγή, με την ανάδειξη των ΑΠΕ ως τη νέα κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας, θα ωφεληθούν οι Γερμανικοί μονοπωλιακοί όμιλοι.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του αναφέρθηκε στη συμφωνία που σύναψε η γερμανική RWE με τη ΔΕΗ .

Η RWE, έχει βάλει στο μάτι το μεγαλεπήβολο project της απολιγνιτοποίησης σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα ξέρει από πρώτο χέρι τους σχεδιασμούς του Γερμανικού ομίλου.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Κ. Μητσοτάκη, είχε συνάντηση με το μάνατζερ της RWE, Ρολφ Μάρτιν Σμιτς.

Σε εκείνη την συνάντηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού κολοσσού είχε ενημερώσει τονΈλληνα πρωθυπουργό ότι η RWE ενδιαφέρεται να παράσχει στην ΔΕΗ την τεχνογνωσία που η ίδια έχει αποκτήσει κατά το αντίστοιχο εγχείρημα απανθρακοποίησης στη Γερμανία, μέσα από καθαρές τεχνολογίες.

Τι πούλησε ο μάνατζερ; Την παροχή τεχνογνωσίας για την απολιγνιτοποιήση και το πέρασμα στην «πράσινη» ενέργεια, με τα κέρδη που προσδοκά το Γερμανικό μονοπώλιο σύμφωνα με την αγορά να ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ!!!

Η απολιγνιτοποίηση και η μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας θα οδηγήσουν τη ΔΕΗ σε δημιουργία έργων ΑΠΕ. Σήμερα η εταιρεία έχει μερίδιο στην αγορά των ΑΠΕ μόλις 3%. Στόχος όμως είναι μέχρι το 2030 να έχει το 35% της αγοράς!

Μπορεί λοιπόν εύκολα κανείς να αναλογιστεί για πόσο μεγάλη «μπίζνα» μιλάμε, στην οποία όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη θα ωφεληθούν και ελληνικές εταιρείες. Δηλαδή επιχειρηματικοί όμιλοι ελλήνων κεφαλαιοκρατών!

Συμπέρασμα: Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ασχολούνται για να γίνουν ωφέλιμοι στις Γερμανικές εταιρείες!!!

imerodromos

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας