Περίεργα

Το Χωριό του Γκρεμού: Οι κάτοικοι ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά μια κατακόρυφη σκάλα 800 μέτρων (video)

Στη νοτιοδυτική Κίνα υπάρχει ένας οικισμός μοναδικός στον κόσμο. Το Χωριό του Γκρεμού, όπως είναι ευρέως γνωστό, δεν ενδείκνυται για όσους υποφέρουν από υψοφοβία, αφού η βασική σύνδεση με τον έξω κόσμο είναι μια σκάλα από ατσάλι σε έναν σχεδόν κατακόρυφο γκρεμό ύψους 800 μέτρων. Αυτή τη σκάλα μάλιστα ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά οι μαθητές του χωριού, για τις μετακινήσεις τους από και προς το σχολείο.

Ακόμη και οι έγκυοι αναγκάζονται να δοκιμαστούν σε αυτή τη ριψοκίνδυνη αποστολή όταν πλησιάζει η ώρα να γεννήσουν. «Στο δεύτερό μας παιδί κατεβήκαμε τη σκάλα περίπου μία εβδομάδα πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού» λέει σε σχετικό ρεπορτάζ της South China Morning Post ένας κάτοικος του χωριού, ο Μοσέ Λαμπό, προσθέτοντας: «Μόλις μία εβδομάδα μετά τη γέννα, επιστρέψαμε σπίτι».

Κάποιοι ζορίζονται τόσο από την εμπειρία επίσκεψης στο χωριό, που καταρρέουν ψυχολογικά. Όπως μια δημοσιογράφος που αφού κατέβηκε και το τελευταίο σκαλί, ξέσπασε σε κλάματα. Λόγω της δυσπρόσιτης τοποθεσίας του χωριού, κάποιοι ηλικιωμένοι δεν το έχουν εγκαταλείψει εδώ και χρόνια.

Το Χωριό του Γκρεμού είναι ένα από τα πιο φτωχά της Κίνας. Πρόσφατα το 84% των νοικοκυριών του μετακόμισε σε απόσταση 75 χιλιομέτρων, σε κατοικίες που παραχωρήθηκαν από το κράτος, το οποίο επίσης πρόσφερε τον εξοπλισμό των σπιτιών. Ανάμεσα σε εκείνους που έφυγαν για πάντα από τη γενέτειρά τους ήταν και ο Λαμπό, ο οποίος περιμένει με τη γυναίκα του το τρίτο τους παιδί. «Ο προγεννητικός έλεγχος ήταν πολύ δύσκολος όταν ήμασταν στο χωριό» όπως θυμάται. «Αρχίζαμε να κατεβαίνουμε τη σκάλα πριν από το σούρουπο και όταν επιστρέφαμε μετά την εξέταση είχε ήδη νυχτώσει».

sputniknews.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων