Εκ νέου άνοιγμα της πλατφόρμας για τα επιδοτούμενα δάνεια κεφαλαίων κίνησης ζητά ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης  

Δελτίο Τύπου

Να ανοίξει ξανά η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Χορηγήσεων Δανείων για Κεφάλαιο Κίνησης με διετή επιδότηση 100% των επιτοκίων μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ προκειμένου όλες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να μπορούν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους προς έγκριση από τις Τράπεζες, ζητά ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Σε σχετική Ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Τσαβδαρίδης υπογραμμίζει ότι παρόλο το τεράστιο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία COVID -19  για να ενταχθούν στο Πρόγραμμα, δυστυχώς πολλοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αιτήσεις. Και αυτό γιατί η σχετική πλατφόρμα έκλεισε, μετά από μόλις  5 εργάσιμες ημέρες λόγω του ότι οι αιτήσεις επιχειρήσεων είχαν υπερκαλύψει ήδη το ποσό που είχε προϋπολογιστεί.

Ο Βουλευτής Ημαθίας τονίζει όμως ότι η υπερκάλυψη του ποσού του Προγράμματος, δεν δικαιολογεί το κλείσιμο της Πλατφόρμας καθώς δεν διασφαλίζεται σε καμία περίπτωση ότι όλες οι επιχειρήσεις που πρόλαβαν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έχουν παράλληλα και όλα τα απαραίτητα νομικά εχέγγυα για να λάβουν και την τελική έγκριση.

Σημειώνει δε ότι η επανέναρξη της πλατφόρμας είναι απαραίτητη καθώς τα συγκεκριμένα επιδοτούμενα δάνεια θα αποτελέσουν βαθιά οικονομική ανάσα σε μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή και ως εκ τούτου επιβάλλεται να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό να τα διεκδικήσουν, εφόσον βεβαίως πληρούν τα κριτήρια.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση είναι η εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

Βουλευτής Ημαθίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Αθήνα 7-5-2020

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

 Θέμα: Να ανοίξει ξανά η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα επιδοτήσεων του ΤΕΠΙΧ ΙΙ

 Κύριε Υπουργέ

Ιδιαίτερα έντονο υπήρξε το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία COVID -19  για να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Χορηγήσεων Δανείων για Κεφάλαιο Κίνησης με διετή επιδότηση 100% των επιτοκίων μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ (Αναπτυξιακής Τράπεζας).

Δυστυχώς όμως πολλοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες, που ενδιαφέρθηκαν τις προηγούμενες ημέρες να ακολουθήσουν τη σχετική διαδικασία προκειμένου να τύχουν έγκρισης  από τις Τράπεζες για το συγκεκριμένο - ιδιαίτερα ευνοϊκού – δανείου, είδαν ότι η πλατφόρμα για τις σχετικές αιτήσεις έκλεισε, μετά από μόλις  5 εργάσιμες ημέρες που παρέμεινες ανοιχτή (από τις 28 Απριλίου μέχρι τις 5 Μαΐου). Η αιτιολογία δε ήταν, ότι οι αιτήσεις επιχειρήσεων είχαν υπερκαλύψει το ποσό που είχε προϋπολογιστεί.

Όπως γίνεται φανερό, το εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα που δόθηκε για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ένταξης στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα των Επιδοτούμενων Δανείων είναι απαγορευτικό για τη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών από πολλούς ενδιαφερόμενους.

Κυρίως όμως, η υπερκάλυψη του ποσού του Προγράμματος σε ελάχιστες μόνο ημέρες, δεν δικαιολογεί το κλείσιμο της Πλατφόρμας καθώς δεν διασφαλίζεται σε καμία περίπτωση ότι όλες οι επιχειρήσεις που πρόλαβαν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα έχουν παράλληλα και όλα τα απαραίτητα νομικά εχέγγυα για να λάβουν και την τελική έγκριση.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Το εν λόγω Πρόγραμμα έχει ως στόχο την άμεση, μακρόχρονη και ουσιαστική υποστήριξη της χρηματοδοτικής ρευστότητας των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία

Τα συγκεκριμένα επιδοτούμενα δάνεια θα αποτελέσουν βαθιά οικονομική ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις σε μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή και ως εκ τούτου επιβάλλεται να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να τα διεκδικήσουν, εφόσον βεβαίως πληρούν τα κριτήρια

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων στο Πρόγραμμα και να έχουν τη δυνατότητα όλες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους προς έγκριση;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 45026 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

Ειδήσεις με Διάρκεια