Τοπικά

Ερώτηση Φρ. Καρασαρλίδου σε υπουργούς για το φυσικό αέριο στην Ημαθία

Δελτίο Τύπου

Σε συνέχεια του θέματος που αφορά την απόφαση της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) να προκρίνει την απένταξη 8 πόλεων της χώρας, μεταξύ αυτών της  Βέροιας και των Γιαννιτσών οι οποίες σχεδιαζόταν να τροφοδοτηθούν με συμπιεσμένο αέριο (CNG), από το νέο πενταετές πρόγραμμα  2020-2024 της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη, ώστε να ενημερωθεί για τις προθέσεις και τον σχεδιασμό των Υπουργείων σχετικά με την επέκταση του δικτύου  φυσικού αερίου στην περιοχή μας.

Η κα Καρασαρλίδου επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι από τη στιγμή που κάποια πόλη βρίσκεται εκτός του 5ετούς προγράμματος, ο οποιοσδήποτε ιδιώτης μπορεί να ζητήσει από τη ΡΑΕ να τροφοδοτήσει εκείνος την πόλη αυτή και υπενθυμίζει ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασιστεί η πλήρης ένταξη και χρηματοδότηση της διανομής φυσικού αερίου στη Βέροια και ήταν έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης, ενώ προβλεπόταν η ολοκλήρωση προμελετών και για Έδεσσα, Σκύδρα, Αριδαία και Νάουσα που μαζί με τη μελλοντική σύνδεση από το Άσπρο και των έργων που θα είχαν προηγηθεί σε Γιαννιτσά και Βέροια είχαν καταλήξει σε βιώσιμα αποτελέσματα με πλήρεις κοστολογήσεις.

Πιο συγκεκριμένα για την Ημαθία, τονίζει την αναγκαιότητα της τροφοδοσίας της περιοχής μας με φυσικό αέριο, επειδή:

–Η Ημαθία είναι ένα από τα μεγαλύτερα εξαγωγικά κέντρα της χώρας σε φρούτα και λαχανικά, είναι το μεγαλύτερο θερμοκηπιακό κέντρο στη Βόρειο Ελλάδα και είναι ένας νομός με τις περισσότερες ψυκτικές εγκαταστάσεις, η μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για τις τοπικές επιχειρήσεις αλλά για την εθνική οικονομία γενικότερα στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς ανταγωνισμού.

-Η τροφοδοσία του νομού με φυσικό αέριο είναι απόλυτα αναγκαία προκειμένου να μειωθεί το κόστος της θέρμανσης και των νοικοκυριών.

-Οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες της περιοχής αυξάνουν την αναγκαιότητα της ταχύτερης σύνδεσης της περιοχής με το φυσικό αέριο και της αποτελεσματικότερης συμβολής στη προστασία του περιβάλλοντος.

-Η σύνδεση της Ημαθίας με το φυσικό αέριο είναι αδιαπραγμάτευτα έργο βασικής υποδομής και προτεραιότητα για την περιοχή.

-Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η επέκταση του δικτύου  και η χρήση φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές και λόγω των υφιστάμενων αρνητικών οικονομικών και κοινωνικών συγκυριών.

-Οι λόγοι απένταξης των συγκεκριμένων πόλεων, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα,  εμφανίζονται πολύ έωλες και χρήζουν διευκρινήσεων.

-Το συμφέρον του δημοσίου και της κοινωνίας είναι υπεράνω της εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Για τους παραπάνω λόγους ρωτά τους υπουργούς:

–Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για να διασφαλίσουν την επέκταση του δικτύου και τη χρήση φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές και λόγω των υφιστάμενων αρνητικών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής των δικτύων διανομής στη πόλη της Βέροιας και των λοιπών πόλεων;

–Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να αποφευχθεί η μονοπωλιακή διαχείριση του δικτύου της Βέροιας, ότι ο σχεδιασμός και η επέκταση του έργου θα υπακούουν στις κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες και ότι δεν θα πληρώσουν οι καταναλωτές υπέρογκο κόστος για θέρμανση και ενέργειας;   

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας