Παιδεία

Συντονιστικό Μαθητών Θεσσαλονίκης: “Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας”

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα για να εξασφαλιστούν ουσιαστικά οι προϋποθέσεις ανοίγματος των σχολείων!

Ως μαθητές μέσα στην καραντίνα συνεχίσαμε με όποιον τρόπο μπορούσαμε να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας. Καταφέραμε με τον αγώνα μας την μείωση της ύλης για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την μη διεξαγωγή των προαγωγικών.

Τώρα, θα αγωνιστούμε ώστε το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με τους κατάλληλους όρους για την προστασία της υγείας μας, των οικογενειών μας, των καθηγητών μας. Εμείς, άλλωστε, γνωρίζουμε ότι η πραγματική κατάσταση, με τις ελλείψεις στα σχολεία μας είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση. Μας λέει ότι στις αίθουσες οι μαθητές θα πρέπει να έχουν 1,5μ απόσταση ο ένας από τον άλλον. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για κάθε ένα μαθητή αντιστοιχούν 7m2, 15 μαθητές που ισχυρίζονται ότι χωράνε, σημαίνει 105m2!!!!! Που έχει δει η υπουργός σχολική αίθουσα με 105m2??? Μας λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τους καθηγητές.. Πως? Αφού ήδη είχαμε ελλείψεις και τώρα που κάποιοι είναι ευπαθείς και δε θα μπορούν να έρθουν? Πως οι ακόμα λιγότεροι καθηγητές που διδάσκουν σε 2 και 3 σχολεία θα κάνουν διπλάσιες ώρες αφού τα τμήματα διπλασιάζονται? Τι θα γίνει με σχολεία κοντέινερ και με υπόγειες αίθουσες που δεν αερίζονται? Με σχολεία που δεν έχουν προαύλιο χώρο? Με το συνωστισμό που γίνεται στον ΟΑΣΘ? Γι’ αυτά δε λένε κουβέντα…

Εμείς όμως δεν παραιτούμαστε! Δε δεχόμαστε ότι δε μπορούν, αν θέλουν, να τα λύσουν… Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό. Δε δεχόμαστε ως απάντηση το “δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα”. Πρόκειται για τις ζωές μας. Έδωσε πολλά δις από τη φορολογία των γονιών μας, μέσα στην καραντίνα, στους εφοπλιστές και στους βιομηχάνους. Απαιτούμε:

  1. Να απολυμανθούν με τον ενδεδειγμένο ιατρικά τρόπο όλα τα σχολεία πριν να ανοίξουν.

  2. Να προσληφθεί ΑΜΕΣΑ όσο μόνιμο προσωπικό καθαριότητας χρειάζεται σε όλα τα σχολεία που να τα καθαρίζει κατά τη διάρκεια της μέρας και μόλις κλείνουν, όχι μόνο μετά.

  3. Το κράτος θα πρέπει να διαθέτει δωρεάν όλα τα απαραίτητα μέσα προσωπικής προστασίας και υγιεινής (αντισηπτικά, μάσκες, χειροπετσέτες μιας χρήσης, σαπούνια κτλ) για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

  4. Να γίνονται μαζικά τα κατάλληλα τεστ, με συνεργασία του Υπουργείου Υγείας.

  5. Να συνεχιστεί για όσους μαθητές χρειαστεί η τηλεκπαίδευση με ισότιμη πρόσβαση για όλους.

  6. Να υπάρξει δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία για όσους μαθητές το έχουν ανάγκη.

  7. Να υπάρξει μέριμνα για να ξεκαθαριστεί όσο γίνεται πιο γρήγορα η ύλη για τους μαθητές που ξεκινάν προετοιμασία για να δώσουν πανελλαδικές του χρόνου.

  8. Να δώσουν πίσω τα χρήματα για τις εκδρομές που δεν έγιναν.

  9. Ειδικά όπου απαιτείται η μεταφοράμαθητών, Μουσικών, Καλλιτεχνικών σχολείων, αλλά και άλλα λόγω απόστασης, να εξασφαλιστεί η ασφαλής και δωρεάν μετακίνηση τους με περισσότερα δρομολόγια.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα και να πάρει τώρα πίσω το Πολυνομοσχέδιο με την Τράπεζα Θεμάτων που κατέθεσε, χωρίς καμία ντροπή, εν μέσω πανδημίας. Δεν λείπουν από τα σχολεία μας νέες και πιο δύσκολες εξετάσεις με ένα μέσο, όπως η Τράπεζα Θεμάτων που άφησε χιλιάδες μαθητές μετεξεταστέους. Δε λείπουν από τα σχολεία μας η αναγραφή της «διαγωγής» στα απολυτήρια του Γυμνασίου και του Λυκείου και οι πολυήμερες αποβολές! Άλλα πράγματα λείπουν από τα σχολεία μας και για αυτά η κυβέρνηση κάνει τουμπεκί.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΞΑΝΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

  • Καλούμε όλα τα 15μελή-5μελή να εξετάσουν τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε σχολείο, να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των μαθητών. Να είμαστε έτοιμοι για αγωνιστική απάντηση στο Νομοσχέδιο όταν έρθει στη Βουλή.

  • Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 11/5 στις 13.00 έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης

Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης

banner-article

Ροη ειδήσεων