Απόψεις Κορωνοϊός

«Άλλο πράγμα ο κορωνοϊός, άλλο η Covid-19» γράφει ο Σταύρος Χριστακόπουλος

Σταύρος Χριστακόπουλος

Από την αρχή της πανδημίας της Covid-19, σε αμέτρητα δημοσιογραφικά κείμενα, σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά ρεπορτάζ, ακόμη και σε κυβερνητικές ιστοσελίδες και σε δηλώσεις υπουργών, επικρατεί σύγχυση σε ό,τι αφορά τον νέο κορωνοϊό και τη λοίμωξη που προκαλεί. Για την ακρίβεια ο όρος «Covid-19» χρησιμοποιείται αδιακρίτως και συχνά λανθασμένα.

Για παράδειγμα στην κυβερνητική ιστοσελίδα gov.gr αναφέρεται φαρδιά – πλατιά στο κεφάλαιο «Μύθοι για τον Covid-19» (https://covid19.gov.gr/mythoi-covid19/): «Ο ιός SARS-CoV-2, πιο γνωστός ως COVID-19 ή νέος κορωνοϊός (…)».

Καλό λοιπόν είναι να ξεχωρίσουμε τους όρους και τις σημασίες τους, ώστε να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε κάθε φορά που αναφερόμαστε στην τρέχουσα πανδημία.

1. Το όνομα του νέου κορωνοϊού είναι SARS – CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome COronaVirus 2) και μεταφράζεται στα ελληνικά ως «Κορωνοϊός (CoV) Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) τύπου 2». Η αρχική του ονομασία, όταν εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Κίνα, ήταν 2019-nCoV (2019 novel CoronaVirus – ήτοι «νέος κορωνοϊός 2019»).

2. Covid-19 ονομάζεται μόνο η ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός SARS – CoV-2. Το πλήρες όνομά της είναι (με κεφαλαία τα στοιχεία του αρκτικόλεξου) COronaVIrus Disease 2019, που σημαίνει «ασθένεια του κορωνοϊού 2019».

3. Οι όροι «επιδημία» και «πανδημία» δεν περιγράφουν τη διάδοση του κορωνοϊού SARS – CoV-2, αλλά τη διάδοση της νόσου Covid-19. Άλλωστε οι δύο αυτοί όροι αφορούν πάντοτε τις νόσους και όχι τις αιτίες που τις προκαλούν.

Συνεπώς:

● Κορωνοϊός και Covid-19 δεν είναι το ίδιο. Άλλο ο ιός, άλλο η νόσος που προκαλεί.

● Δεν μπορούμε να μιλάμε για «πανδημία του κορωνοϊού», αλλά για «πανδημία της Covid-19», αιτία της οποίας είναι η ευρύτατη διάδοση του κορωνοϊού.

● Δεν πρέπει να λέμε και να γράφουμε «ο Covid-19», αλλά «η Covid-19». Λέγοντας και γράφοντας «ο Covid-19» είναι σαν να λέμε «ο ασθένεια», «ο λοίμωξη», «ο γρίπη» και άλλα παρόμοια.

Γιατί έχουν σημασία όλα τούτα;

1. Διότι, πέρα από τις βάσιμες υπόνοιες περί… εμμονής του γράφοντος, ο διαχωρισμός πρέπει να είναι σαφής, ώστε να έχει καθαρή εικόνα ο αναγνώστης / θεατής / ακροατής όταν αναφερόμαστε σε κρούσματα: πρέπει να είναι σαφές πότε αναφερόμαστε στους φορείς του ιού και πότε σε όσους ασθενούν εξαιτίας του.

2. Διότι, όταν μιλάμε και γράφουμε για έρευνες περί θεραπειών και για τα προσδοκώμενα αποτελέσματά τους, ο κόσμος πρέπει να καταλαβαίνει ανά πάσα στιγμή πότε μιλάμε για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και πότε μιλάμε για φαρμακευτική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ήδη εκδηλωμένης ασθένειας. Όταν π.χ. αναφερόμαστε σε «εμβόλιο για τον Covid-19» ή σε «φάρμακο για τον κορωνοϊό», το αποτέλεσμα είναι απλώς τραγικό.

3. Διότι, όταν ο διαχειριστής των δεδομένων κατανοεί πλήρως τη σημασία των όρων, τότε και ο αποδέκτης της είδησης λαμβάνει υψηλότερης ποιότητας αποτέλεσμα.

4. Διότι, εν τέλει, η ορθή απόδοση των όρων και η ακριβής περιγραφή των επιδημιολογικών (και άλλων σχετικών) δεδομένων είναι βασικό στοιχείο της πληροφόρησης του πολίτη…

Photo: Pixabay

topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας