Κορωνοϊός Υγεία

Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών: «Θωράκιση του ΕΣΥ – Eπίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, όχι μίσθωση “με το αζημίωτο”»

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, καλεί σε μαζική συμμετοχή την Τρίτη ώστε να σπάσει το σιωπητήριο και να δυναμώσει η φωνή διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

«Μένουμε δυνατοί. Σπάμε το σιωπητήριο και δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης για ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας». Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αφροδίτη Ρέτζιου μιλάει (στην «Εφ.Συν.» – Ντάνι Βέργου) για τα ρημαγμένα από προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή δημόσια νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν συνθήκες πολέμου στις εφημερίες, τους λόγους που κρατούν κλειστά δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ και τη σχεδόν ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που έχει ήδη μετατρέψει το «Μένουμε Σπίτι» χωρίς παρακολούθηση επικίνδυνο. Και μας καλεί όλους να συμμετέχουμε στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) στις 7 Απριλίου, ώστε η επόμενη μέρα της επιδημίας «να μας βρει δυνατούς και υγιείς. Με ανοσία απέναντι στον Covid αλλά χωρίς ανοσία απέναντι σε όλα αυτά που θέλουν να επιβάλουν σε βάρος μας αξιοποιώντας την επιδημία».

–Σε τι κατάσταση βρήκε η πανδημία το ΕΣΥ;

Βρήκε το δημόσιο σύστημα υγείας ρημαγμένο από προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Τραγικά υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, με συνθήκες πολέμου στις εφημερίες, με πολύμηνες αναμονές για ιατρική εξέταση, με δεκάδες κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, με υποτυπώδη έως ανύπαρκτη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το 2013 η κυβέρνηση της Ν.Δ. έβαλε λουκέτο σε νοσοκομεία, τα οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, δεν άνοιξε ποτέ. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. πετσόκοψε την κρατική χρηματοδότηση για την υγεία, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την ψαλίδισε κι άλλο. Μόνο τα τελευταία 5 χρόνια η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι το δημόσιο σύστημα υγείας, 11 χρόνια μετά την επιδημία της «νέας γρίπης» το 2009, να βρεθεί τελείως ανοχύρωτο, πολύ πίσω από τις ανάγκες αλλά και από τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η επιστήμη.

–Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητάτε προσλήψεις προσωπικού για τη θωράκιση του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχουν ήδη γίνει 4.200 προσλήψεις, ενώ τοποθετούνται 10.000 εθελοντές. Τι απαντάτε σε αυτό;

Έχει εξαγγείλει 4.200, αλλά έχει τοποθετηθεί μόλις το 50%. Αλλά και το σύνολο των προσλήψεων να γίνουν, αυτές είναι σταγόνα στον ωκεανό των τραγικών ελλείψεων σε έμψυχο δυναμικό. Πολύ περισσότερο αν λάβουμε υπόψη ότι τουλάχιστον το 10% των κρουσμάτων είναι υγειονομικοί που αναγκαστικά βγαίνουν εκτός μάχης.

Αν λάβουμε υπόψη ότι οι κενές οργανικές θέσεις, σύμφωνα με τους υπάρχοντες οργανισμούς, σε γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό ανέρχονται στις 30.000, το ζήτημα της επαρκούς στελέχωσης δεν λύνεται με εμβαλωματικές λύσεις. Σε τελική ανάλυση, αυτό που κυριαρχεί στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας είναι το κριτήριο του κόστους–οφέλους, είναι το γεγονός ότι η υγεία του λαού είναι εμπόρευμα. Γι’ αυτό, αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, αντί να προσλάβει τους πάνω από 2.000 γιατρούς που έχουν βάλει υποψηφιότητα για τις 943 θέσεις επιμελητών Β’, προσλαμβάνει συμβασιούχους, τους οποίους μάλιστα θα «ανταμείψει» μετά την επιδημία απολύοντάς τους. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό γράφει η σύμβαση των γιατρών που προσλαμβάνονται τώρα. Οτι η σύμβασή τους μετά από έναν χρόνο «λύεται αυτοδίκαια».

Όσο για τον εθελοντισμό, είναι άλλο πράγμα η συγκινητική προσφορά των μελλοντικών συναδέλφων μας, των φοιτητών της Ιατρικής, οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια και να συμβάλουν στο πλευρό μας στον αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας του λαού μας, και άλλο πράγμα η προσπάθεια της κυβέρνησης με μπαλώματα και με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος να λύσει το πρόβλημα της στελέχωσης. Η λύση είναι μία: μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ένταξη και των περίπου 60.000 ιδιωτών γιατρών στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, οι οποίοι θα αναλάβουν την εξέταση, παρακολούθηση και θεραπεία των ασθενών.

–Ζητάτε το άνοιγμα όλων των κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ και ακόμα περισσότερες. Πόσες χρειαζόμαστε υπό κανονικές συνθήκες και πόσες για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Πώς τοποθετήστε στην αξιοποίηση κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα με το ΚΕΝ των 1.600 ευρώ;

Η κυβέρνηση κομπάζει για τις 85 νέες κλίνες που προστέθηκαν στις περίπου 600 που διέθετε το δημόσιο σύστημα υγείας πριν από την επιδημία. Λέει επίσης ότι ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου και εφόσον οι συνθήκες χειροτερέψουν, έχει σχέδιο για ανάπτυξη περισσότερων κλινών, ακόμα και να ξεπεραστεί ο αριθμός των 1.000 κλινών ΜΕΘ.

Το ίδιο έλεγε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ελεγε χαρακτηριστικά: «το ΕΣΥ διέθετε επί των ημερών μας τις περισσότερες ενεργές κλίνες ΜΕΘ και τις λιγότερες κλειστές των τελευταίων χρόνων». Είναι γνωστό, και οι ίδιοι το ομολογούν ότι το 10% των νοσοκομειακών κλινών θα έπρεπε να είναι κλίνες ΜΕΘ. Δηλαδή, 3.500 κρεβάτια. Γιατί δεν ήταν στον σχεδιασμό καμίας κυβέρνησης; Γιατί δεν είναι στον σχεδιασμό τους ακόμα και τώρα, εν μέσω πανδημίας; Γιατί από τη σκοπιά τους η εξειδικευμένη θεραπεία των ΜΕΘ είναι «κόστος». Για εμάς το ζήτημα μπαίνει τελείως διαφορετικά: ποιες είναι οι ανάγκες σε κλίνες ΜΕΘ, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν σήμερα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Γιατί όπως έλεγε ο Τσε Γκεβάρα, «η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος αξίζει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο από την περιουσία του πιο πλούσιου ανθρώπου στη γη». Γι’ αυτό απαιτούμε να αναπτυχθούν εδώ και τώρα όσες κλίνες ΜΕΘ χρειάζονται και να επιταχθούν οι 350 κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Επίταξη και όχι μίσθωση «με το αζημίωτο» των κρεβατιών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Δεν ανεχόμαστε να αισχροκερδούν οι κλινικάρχες σε τόσο κρίσιμες στιγμές για την υγεία του λαού μας.

–Το «Μένω Σπίτι» με συμπτώματα δεν μπορεί να σημαίνει μένω αβοήθητος, όπως στις τραγικές περιπτώσεις των συμπολιτών μας που κατέληξαν αβοήθητοι. Υπάρχει κενό μεταξύ «Μένω Σπίτι» και νοσοκομείου. Τι χρειάζεται να γίνει;

Να συστήνεις σε κάποιον να μείνει στο σπίτι χωρίς να έχεις εξασφαλίσει την παρακολούθησή του, ακόμα και αν έχει ήπια κλινικά συμπτώματα, χωρίς να έχεις εξασφαλίσει την ιατρική παρακολούθηση αυτών που έχουν χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά, διαβήτη, καρκίνο), είναι εγκληματικό δεδομένης της απουσίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αλήθεια, πόσοι ασθενείς διαθέτουν οικογενειακό γιατρό στον οποίο μπορούν να απευθυνθούν; Και τι θα κάνει ο ασθενής που θα «πειθαρχήσει» και θα κάτσει στο σπίτι του; Αυτοδιάγνωση και αυτοθεραπεία; Η λύση είναι μία. Άμεσα, χθες, έπρεπε να έχει γίνει η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την ένταξη στο κρατικό σχέδιο των ιδιωτών γιατρών με τους ίδιους μισθολογικούς και εργασιακούς όρους με τους γιατρούς του ΕΣΥ για τη δωρεάν εξέταση, παρακολούθηση και θεραπεία των ασθενών.

–Ποια κατά την άποψή σας θα είναι η επόμενη μέρα μετά την πανδημία;

Εμείς θέλουμε η επόμενη μέρα να μας βρει δυνατούς και υγιείς. Με ανοσία απέναντι στον Covid-19. Χωρίς ανοσία απέναντι σε όλα αυτά που θέλουν να επιβάλουν σε βάρος μας αξιοποιώντας την επιδημία. Γι’ αυτό μένουμε δυνατοί. Λογαριαζόμαστε τώρα με αυτούς που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για το χάλι της δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό στις 7 Απρίλη σπάμε το σιωπητήριο. Δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης για ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

efsyn.gr  , imerodromos

banner-article

Ροη ειδήσεων