Βέροια Κοινωνία

ΕΛΜΕ Ημαθίας για το Ασφαλιστικό: “Δεν καταθέτουμε τα όπλα”

Την ίδια μέρα και ώρα, που το Ασφαλιστικό θα πήγαινε στη Βουλή για ψήφιση, διάλεξε η ΕΛΜΕ Ημαθίας, για να πραγματοποιήσει μια εκδήλωση – συζήτηση με τη μορφή της ενημέρωσης αλλά και της διαμαρτυρίας για το Νόμο Βρούτση, στη Βέροια, στον Πολυχώρο Ελιά.

Ομιλητές ο Τάσος Σταυρόπουλος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών και ο Αντώνης Κουρούκλης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής.

Προλογίζοντας ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας Αλέκος Μόσχος είπε: «Η επιλογή της ημέρας για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης δείχνει ότι δεν καταθέτουμε τα όπλα. Το Νομοσχέδιο που ψηφίζεται παίζει με τις ζωές μας. Θα είμαστε στους δρόμους. Θα πρέπει να βγούμε στους δρόμους ζητώντας πίσω τις ζωές μας και την αξιοπρέπειά μας.»

Στη συνέχεια ο Τάσος Σταυρόπουλος, με πολύχρονη εμπειρία στο Συνδικαλιστικό Κίνημα, έδωσε το πολιτικό και εργασιακό τοπίο μέσα στο οποίο διαμορφώθηκαν οι νόμοι Κατρούγκαλου και Βρούτση, τονίζοντας ότι η ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου από το Συμβούλιο Επικρατείας ως συνταγματικού, έδωσε την ευκαιρία στη νέα Κυβέρνηση να τον υιοθετήσει, παρά τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Ο εισηγητής ενημέρωσε το ακροατήριό του αρχικά για τις κύριες συντάξεις, όπως διαμορφώνονται, για να περάσει στις επικουρικές, στο ΕΦΑΠΑΞ και στα αναδρομικά, αιτιολογώντας με παράθεση στοιχείων γιατί όλα όσα προανέφερε οδηγούν στα πιο δυσοίωνα συμπεράσματα.

«Στόχος είναι η μελλοντική σύνταξη των 484 ευρώ, όπως την πρότεινε η Λαγκάρντ! Ο νόμος Βρούτση μετατρέπει την αξιοπρεπή σύνταξη σε επαρκή, και για τους κυβερνώντες φαίνεται πως τα 484 ευρώ επαρκούν.

Μόνο μια ελπίδα υπάρχει, να ανατραπεί το Σύστημα που αφαίρεσε όσα κέρδισαν οι λαοί με τους αγώνες τους» είπε ο Τάσος Σταυρόπουλος.

Ο Αντώνης Κουρούκλης ξεκίνησε από αντίστοιχο νόμο της Χιλής που ψηφίστηκε μέσα σε μια νύχτα ανατρέποντας οδυνηρά τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τονίζοντας τον διαχωρισμό ανάμεσα σε εθνική και ανταποδοτική σύνταξη έδωσε τους λόγους της ανησυχίας που προκαλεί ο Νόμος καθώς:

Μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές, ικανοποιεί αιτήματα ελεύθερων επαγγελματιών υψηλής κλίμακας, πλήττει τις εργασιακές σχέσεις και οδηγεί σε επικίνδυνες δομικές αλλαγές.

«Ο Νόμος Βρούτση δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ανάπτυγμα του Νόμου Κατρούγκαλου» είπε κλείνοντας.

Ακολούθησε συζήτηση, η οποία είχε τη μορφή ερωτήσεων αλλά και τοποθετήσεων.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας