Εκδηλώσεις Πολιτισμός

“Πέρσες”, ένα “μάθημα” για τον άνθρωπο. Γράφει ο Μηνάς Βιντιάδης

Είχε την ιδέα να δημιουργήσει ένα εικονογραφημένο βιβλίο, βασισμένο στους «Πέρσες» του Αισχύλου, με σκοπό να δώσει στα παιδιά με εύληπτο τρόπο, ένα από τα σημαντικότερα έργα της αρχαίας δραματικής μας ποίησης.

Ο συγγραφέας Κώστας Χατζηεμμανουήλ μεγάλωσε στη Θάσο. Αποφοίτησε το 1984 από την οδοντιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1987, εγκαταστάθηκε στο  νησί του και από τότε ασκεί το επάγγελμα του οδοντιάτρου  στον Λιμένα. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Τα τελευταία 9 χρόνια ήταν δήμαρχος Θάσου, μ’ ένα εντυπωσιακό, κατά γενική ομολογία, έργο.

Οι «Πέρσες» του Αισχύλου είναι το αρχαιότερο αντιπολεμικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο ποιητής υμνεί τη νίκη του ελεύθερου ανθρώπου κατά της βαρβαρότητας και της αδικίας, γράφοντας ένα διαχρονικής αξίας έργο για την ειρήνη.

Πόσο επίκαιρο είναι στις μέρες μας αυτό το έργο;

-Οι βασικές έννοιες των «Περσών», όπως είναι η Ύβρις, η Άτη, η Δίκη, ακρογωνιαίοι λίθοι του Αισχύλειου έργου, είναι σήμερα χαρακτηριστικά στοιχεία των ισχυρών της γης, που τις περισσότερες φορές, μέσα από την αλαζονεία της εξουσίας , γεννούν ανθρωπιστικές κρίσεις, πολέμους και δυστυχία.

Ένα άλλο έργο του Αισχύλου, οι «Ικέτιδες», τι σας φέρνει στο νου;

-Το δράμα των ξεριζωμένων προσφύγων του σήμερα, που όπως οι Ικέτιδες του τότε, αναζητούν καινούργια πατρίδα κι αναγκάζονται να στερηθούν τη γη που τους γέννησε.

Το βιβλίο του έγινε και θεατρικό έργο από τον ίδιο, έχει παρουσιαστεί ήδη από μαθητές σε σχολικά φεστιβάλ και ετοιμάζεται για κεντρική αθηναϊκή σκηνή τον επόμενο χειμώνα. Υπήρξαν στιγμές που τον συγκίνησαν βλέποντας μαθητές να υποδύονται τον Ξέρξη, τον Δαρείο και την Άτοσσα;

«Η πιο συγκινητική εμπειρία ήταν να βλέπεις παιδιά στο διάλειμμα να παίζουν «Πέρσες» του Αισχύλου, αντί να παίζουν ποδόσφαιρο ή άλλα παιχνίδια», μας λέει.

Να σημειωθεί, ότι το βιβλίο αποτελεί εγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και ήταν υποψήφιο για βραβείο από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

INFO

Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από την «Ελληνοεκδοτική», θα παρουσιαστεί το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στον ‘’Ιανό’’  .Θα μιλήσουν οι σκηνοθέτες Ρέινα Εσκενάζυ και Σωτήρης Χατζάκης,  η θεατρολόγος  Μαρία Μαρή, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο υπογράφων. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Λεωνίδας Κακούρης και Βάνα Πεφάνη, ενώ μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πεύκης  θα ‘’ζωντανέψουν’’ επί σκηνής τους ήρωες του Αισχύλου. Στο πιάνο η Βάγια Νάσση.

topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας