Βέροια Κοινωνία

Πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Καφέ – Γραμματέας ο Βεροιώτης Τάσος Γιάγκογλου

 Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2020 – Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου η Ελληνική Ένωση Καφέ πραγματοποίησε την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός των εργασιών της προηγούμενης χρονιάς, ενώ παράλληλα τέθηκαν οι στόχοι για το 2020 και οι επόμενες δράσεις της, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που έχουν καθοριστεί.

Στο πλαίσιο των εργασιών, τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Καφέ εξέλεξαν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και συγκεκριμένα, στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου τον κ. Γιάννο Μπενόπουλο (CAFETEX), A’ Αντιπρόεδρο τον κ. Ηλία Παπαδόπουλο (NESTLE), Β’ Αντιπρόεδρο τον κ. Γιώργο Σκούρτα (JDE), Γραμματέα τον κ. Τάσο Γιάγκογλου (ΚΑΦΕΣ ΓΙΑΓΚΟΓΛΟΥ), Ταμία τον κ. Γιώργο Κούκο (ΚΟΥΚΟΣ ΕΠΕ)  και μέλος τον κ. Χρήστο Βεκράκο (ΑΒΕΚ ΒΕΚΡΑΚΟΣ). Η Ένωση απαρτίζεται από 23 μέλη, κορυφαίους επαγγελματίες και εταιρείες του κλάδου, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας αγοράς του καφέ, αλλά και το ευρύτερο φάσμα των επαγγελματιών του κλάδου καφέ.

Το 2019 η Ε.Ε.Κ. συμμετείχε ενεργά στη διατύπωση θέσεων, τη διαβούλευση αλλά και την υλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου για τον κλάδο του καφέ στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καφέ (European Coffee Federation) και για την επίτευξη των σκοπών της συνεργάζεται με τον ΣΕΒ, αλλά και άλλους θεσμικούς φορείς.

Στο πλαίσιο του απολογισμού της χρονιάς,  η Ένωση παρουσίασε τα αποτελέσματα της δράσης της, μεταξύ των οποίων η επιστροφή των προϊόντων καφέ στο χαμηλό συντελεστή 13% ΦΠΑ, που κατάφερε να γίνει αποδεκτό μέσα από την επιχειρηματολογία που παρουσίασε το προηγούμενο διάστημα για την δυσανάλογα επιβαρυμένη τιμή του καφέ, και ιδίως του ελληνικού καφέ, την πρώτη επιλογή κατανάλωσης καφέ, όπου το 1/3 της τιμής του ήταν φόροι.  Επίσης, η Ε.Ε.Κ. στις αλλεπάλληλες επαφές με την Πολιτεία παρουσίασε την κεντρική και πάγια θέση της για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχει επιβληθεί από την 1/1/2017 στην Ελλάδα. Επιπλέον, η ΕΕΚ έχει καταθέσει εμπεριστατωμένη πρόταση για την επιστροφή του ΕΦΚ στην περίπτωση που ο καφές επανεξάγεται, λόγω της ιδιαίτερα απαιτητικής ισχύουσας διαδικασίας, τόσο οικονομικά όσο και διοικητικά.

Η Ελληνική Ένωση Καφέ με στόχο την ανάπτυξή του κλάδου εντός της ελληνικής αγοράς σε συνθήκες  υγιούς ανταγωνισμού  συνεργάζεται με τον ΣΕΒ και έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου που αποκτά επικίνδυνες διαστάσεις.

O κ. Γιάννος Μπενόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ δήλωσε σχετικά:  «Ευχαριστώ τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Καφέ που με την ψήφο τους εξέλεξαν το νέο ΔΣ της Ένωσης. Στόχος μας είναι η προάσπιση των συμφερόντων και η ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου μέσα από την ενεργή συμμετοχή μας στη διαμόρφωση ενός θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου που να λειτουργεί προς όφελος των επιχειρήσεων, της οικονομίας και του τελικού καταναλωτή».

Σχετικά με την Ελληνική Ένωση Καφέ

 Με σημαντική εμπειρία, αποδεδειγμένη τεχνογνωσία και βαθιά γνώση της εγχώριας αγοράς καφέ, η Ελληνική Ένωση Καφέ συστάθηκε με στόχο την εκπροσώπηση των  επαγγελματιών του κλάδου του καφέ στην Ελλάδα και την προάσπιση των θέσεων και συμφερόντων τους. Την Ελληνική Ένωση Καφέ απαρτίζουν συνολικά 23 μέλη,  κορυφαίοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις του κλάδου, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας αγοράς του καφέ.

Η Ένωση επικεντρώνεται σε θεσμικά ζητήματα που αγγίζουν μεταξύ άλλων θέματα φορολόγησης και δασμών, καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και παραεμπορίου, υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και συσκευασιών, των απαραίτητων προδιαγραφών και επισημάνσεων στα προϊόντα καφέ, καθώς και τα ζητήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Παράλληλα, βασικό σκοπό της Ένωσης αποτελεί η συμμετοχή στη διατύπωση των θέσεων, τη διαβούλευση αλλά και την υλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου για τον κλάδο του καφέ στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας