Εργασία Νάουσα

Επιστολή εργαζομένων με το πρόγραμμα “Κοινωφελούς Εργασίας” στο Δήμο Νάουσας

Προς:  Υπουργείο Εργασίας

Διοίκηση ΟΑΕΔ

Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Δήμο Νάουσας – Δημοτικό Συμβούλιο

Κύριοι,

Κάτω από την πίεση της ανεργίας αναγκαστήκαμε να δουλέψουμε στο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» μέσω ΟΑΕΔ, ως φθηνό εργατικό δυναμικό. Γίναμε έτσι θύματα μιας πολιτικής που μόνο στόχο έχει να καταπατήσει κάθε εργατικό δικαίωμα που κατακτήθηκε με θυσίες από τους εργαζόμενους. Το πρόγραμμα αυτό τελειώνει. Θέλουμε λοιπόν να σας εκθέσουμε τις σκέψεις και τα συμπεράσματα που βγήκαν κατά τη διάρκεια που απασχολούμαστε σε αυτό.

Ας δούμε λοιπόν αν έχουν επιτευχτεί οι στόχοι του προγράμματος. Η πεποίθηση μας είναι όχι.

  1. Όσον αφορά την επανένταξή μας στην αγορά εργασίας, από ωφελούμενοι δηλαδή των 547€ να γίνουμε εργαζόμενοι με πλήρη δικαιώματα και μισθό. Με το τέλος του προγράμματος δεν υπάρχει καμία συνέχεια στην εργασία, ώστε να αξιοποιηθεί η εμπειρία που αποκτήσαμε όλο αυτό το διάστημα, αντίθετα επιστρέφουμε στην σκληρότερη μορφή ανεργίας. Δεν έχουμε δικαίωμα να μπούμε σε νέο πρόγραμμα. Όσοι δεν έχουν επιδοτηθεί ποτέ από τον ΟΑΕΔ, δεν δικαιούνται επιδότηση. Όσοι έχουν συμπλήρωσει 400 μέρες επιδότησης τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν επιδοτούνται επίσης. Όσοι είναι πάνω από 50 χρονών είναι σχεδόν αδύνατο να βρουν δουλειά κινδυνεύοντας να μην συμπληρώσουν ούτε τις προϋποθέσεις για σύνταξη.

  2. Όσον αφορά την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Στο Δήμο Νάουσας που απασχολούμαστε, στις περισσότερες εργασίες η βοήθεια μας είναι καθοριστική και αρκετές γίνονται αποκλειστικά από εμάς, όπως υδραυλικός, ξυλουργός, σιδεράδες, ηλεκτρολόγοι κ.α.. Τελειώνοντας λοιπόν το πρόγραμμα πολλές εργασίες στο Δήμο δεν θα έχουν καθόλου εργαζόμενους.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι με τέτοια προγράμματα «ασπιρίνες», που ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, δεν λύνεται κανένα πρόβλημα. Βγαίνει το συμπέρασμα ότι αυτά τα προγράμματα  έχουν κάποια αξία, μόνο αν υπάρχει συνέχεια στην εργασία με στόχο τη μόνιμη και σταθερή απασχόληση και αξιοποίηση της εμπειρίας των εργαζομένων.

Ζητάμε την συμπαράσταση του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου στα παρακάτω αιτήματά μας.

Ζητάμε να πάψουμε να είμαστε ωφελούμενοι, αλλά να γίνουμε εργαζόμενοι με πλήρη δικαιώματα.

Ζητάμε να παραταθεί το πρόγραμμα, γιατί καλύπτουμε τις ανάγκες του Δήμου όπου εργαζόμαστε.

Διεκδικούμε:

  1. Παράταση του χρόνου του προγράμματος

  2. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους

  3. Κατάργηση του περιορισμού των 400 ημερών επιδότησης ανά τετραετία

  4. Υπολογισμός της ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.

Νάουσα, 23/12/2019

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας