Τοπικά

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας: “Απαντάμε με κινητοποίηση ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο”

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Απαντάμε με  κινητοποίηση όταν η κυβέρνηση φέρει στη βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο! Να πάρει  αποφασιστική  απάντηση  η Κυβέρνηση   που  με  συνταγή Κατρούγκαλου  κλιμακώνει  την επίθεση  σε   συνταξιούχους  και  ασφαλισμένους, ιδιωτικοποιεί  την επικουρική  ασφάλιση

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της ΝΔ με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο που φέρνει στη Βουλή εφαρμόζει πλήρως και θωρακίζει νομικά τον Νόμο Κατρούγκαλου.

Λένε ξεδιάντροπα ψέματα: Πώς θα αυξηθούν οι συντάξεις, όταν στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020 προβλέπονται περικοπές 226 εκ. ευρώ;

Η αλήθεια είναι μία:

 Θέλουν να ξεμπερδεύουν με την κοινωνική ασφάλιση για να:

  • Απαλλαγούν οι εργοδότες από τις ασφαλιστικές εισφορές.

  • Μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη του ΑΕΠ

  • Μετατραπεί η σύνταξη, η πρόνοια και η υγεία μας σε επενδυτική ευκαιρία για τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Πώς θα το κάνουν; Με τους λεγόμενους τρεις πυλώνες: 1. ιδιωτικά κεφαλαιοποιητικά συστήματα ,δηλαδή τα επαγγελματικά ταμεία 2. τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, και 3. τον λεγόμενο “δημόσιο πυλώνα”, που θα περιορίζεται σε ένα επίδομα στο ύψος της σημερινής “εθνικής σύνταξης” των 300 ευρώ και θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία.

Τι θα γίνεται όταν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές θα βαράνε «κανόνια» ; (όπως έγινε και σε άλλες χώρες). Τι θα γίνεται όταν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές θα αρνούνται να καλύψουν την περίθαλψη για νοσούντες, ακόμα και να τους ασφαλίσουν, επειδή θα θεωρούν υπέρογκο το κόστος; Πικρά πείρα  έχουμε και από τα επαγγελματικά ταμεία.

Οι εργαζόμενοι  στις τράπεζες  είδαν τα χρήματά τους να εξανεμίζονται . Οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο και στο Εμπόριο βλέπουν συνεχώς τις παροχές τους να μειώνονται. Όσο για τον χρηματιστηριακό τζόγο, όλοι θυμόμαστε πώς χάθηκαν τα αποθεματικά των ταμείων. Μόνο με το  PSI  το  κούρεμα   των ταμείων  για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών  κλάπηκαν  17,5 δις.

Συνάδελφοι, το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, περιέχει όλο το πλαίσιο προστασίας κάθε εργάτη, κάθε εργαζόμενης, κάθε νέου , αφορά  το μέλλον των  παιδιών μας. Είναι η ασφάλιση του μικρού παιδιού ,  τα εμβόλια του. Είναι το φάρμακο μας όταν αρρωστήσουμε. Είναι το επίδομα ασθένειας, οι ιατρικές εξετάσεις, οι παροχές υγείας και πρόνοιας συνολικά. Είναι η προστασία της μητρότητας, η προστασία στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις επαγγελματικές ασθένειες . Μας λένε να ξεχάσουμε πως θα υπάρχει ένα δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα καλύπτει τον εργαζόμενο και την οικογένειά του, αλλά η Ασφάλιση να γίνει προσωπική υπόθεση ανάλογα με τις εισφορές και παροχές στον καθένα αναλόγως την τσέπη του!

Όσο το μεγάλο κεφάλαιο  και η κυβέρνηση αντιμετωπίζουν την Κοινωνική Ασφάλιση ως κόστος και την ιδιωτική ασφάλιση ως ευκαιρία για επενδύσεις και κέρδη, αυτά θα είναι τα αποτελέσματα. Για εμάς η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί δικαίωμα, είναι η ζωή μας, η προστασία μας, η υγεία μας, η αξιοπρέπεια στα γεράματά μας.

 Διεκδικούμε:

  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου – Βρούτση και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.

  • Δημόσια υποχρεωτική δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία.

  • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

  • Επαναφορά της 13ης-14ης σύνταξης για όλους.

  • Να επιστραφούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία όλα τα κλεμμένα.

  • Όχι στην ιδιωτικοποίησή της Κοινωνικής Ασφάλισης. Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας