Κοινωνία Κόσμος

Μεταναστευτικό: Εξηγήσεις για το “πλωτό φράγμα” της κυβέρνησης αναμένει η Κομισιόν

Διευκρινίσεις για το «πλωτό φράγμα» που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση να αναπτύξει στο Αιγαίο για να εμποδίσει την μαζική έλευση προσφύγων, ζητεί από τις ελληνικές αρχές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά τις αποκαλύψεις και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ότι η κυβέρνηση εξετάζει να προμηθευτεί στρατιωτικό εξοπλισμό για την κατασκευή φράχτη 2.700 μέτρων, στο πλαίσιο της απόπειρας ανακοπής των προσφυγικών ροών προς τη χώρα, η Κομισιόν δηλώνει ότι θα παρακολουθεί την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και την αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Στον Έβρο τα φυσικά εμπόδια είχαν κάποια σχετικά αποτελέσματα στην ανάσχεση των ροών. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει και ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και με τα πλωτά αυτά μέσα. Προσπαθούμε να εξεύρουμε λύσεις για να μειωθούν οι ροές» είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Σημειώνεται ότι το πλωτό φράγμα θα έχει δίχτυ ύψους 1,1 μέτρου και βυθίσματος 60 εκατοστών, σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή. Χθες ήταν η καταληκτική ημερομηνία για να κατατεθούν οι προσφορές.

«Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια της κυβέρνησης από τον Τύπο. Θα έρθουμε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τί σχεδιάζουν και ποιοί είναι οι στόχοι της εγκατάστασης ενός φράγματος», απάντησε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν όταν ρωτήθηκε στη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες.

«Η Επιτροπή θα διαδραματήσει πλήρως το ρόλο της σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου», είπε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι  «είναι δύσκολο να κάνουμε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση για το θέμα, καθώς δεν έχουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου».

Τα φυσικά φράγματα δεν αντιβαίνουν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος, προσθέτοντας όμως ότι «αυτό που είναι σαφές είναι ότι τέτοιου είδους φυσικά τείχη δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στην αναζήτηση ασύλου που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι πρωτίστως αρμοδιότητα των κρατών μελών, αλλά η αρχή της μη επαναπροώθησης πρέπει να γίνεται σεβαστή, καθώς και οι γενικές αρχές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Τέλος, επισήμανε ότι αυτό που η Κομισιόν θα πρέπει να αξιολογήσει είναι η αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο.

Γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν, κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης.

Ο ίδιος αναφέρει ότι «τα συστήματα αυτά έχουν στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί μονάχα για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων ενάντια σε στρατιωτικούς στόχους, και ποτέ ενάντια σε άμαχο πληθυσμό. Η χρήση τους και η πιθανή αποδοχή της από πλευράς της Επιτροπής, θα σημάνει παράλληλα την αγνόηση του διεθνούς δικαίου, καθώς και εγκληματική περιφρόνηση προς τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, καταδικάζοντας ιδιαίτερα τους προερχόμενους από εμπόλεμες ζώνες πρόσφυγες».

Η ερώτηση του Κ. Αρβανίτη:

«Η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της απόπειρας ανακοπής των προσφυγικών ροών προς τη χώρα, προχώρησε ήδη στην παραγγελία πλωτών κωλυμάτων με σκοπό να τα τοποθετήσει κατά μήκος των ελληνικών ακτών, εμποδίζοντας την προσέγγισή τους με πλωτά μέσα.

Τα κωλύματα αυτά, με τεχνική ονομασία “Boat Barriers” κατασκευασμένα, κατ’ αρχήν, για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά εναντίον άμαχου πληθυσμού.

Ερωτάται η Κομισιόν:

  • Καθομολογεί τους σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης ναυαγίου και ανθρώπινων απωλειών από την εφαρμογή αυτού του – αποκλειστικά στρατιωτικής αποστολής και σκοπού – μέτρου, που, στην αρχική του σύλληψη και επινόηση, δε δεσμεύεται να μεριμνά για τη ζωή και την ασφάλεια των επιβαινόντων στα πλωτά μέσα;

  • Αποδέχεται τη συλλήβδην απώθηση όλων όσοι επιχειρούν να προσεγγίσουν τις ακτές της Ελλάδας, δεδομένου ότι, οι περισσότεροι εξ αυτών είναι πρόσφυγες πολέμου που δικαιούνται  προστασία από τους διεθνείς οργανισμούς και παροχή ασύλου;

  • Νομιμοποιεί την εφαρμογή ενός αποκλειστικά στρατιωτικού μέτρου αναχαίτισης με στόχο, για πρώτη φορά, άμαχους πολίτες σε μη εμπόλεμη ζώνη, αλλά και την παράκαμψη όλων των διαδικασιών που διασφαλίζουν την διάκριση των εισερχομένων σε δικαιούντες ασύλου και μη;».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ καταδίκασε τα απαράδεκτα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ, για πλωτούς φράκτες, σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, τα οποία είναι δεδομένο πως θα πολλαπλασιάσουν τις πολύνεκρες τραγωδίες και τα ναυάγια στο Αιγαίο, τους εκατοντάδες νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των πολέμων, της φτώχειας.

«Τα απάνθρωπα σχέδια τους πρέπει να απορριφθούν! Αποτελούν μέρος της πολιτικής καταστολής και εγκλωβισμού σε βάρος ξεριζωμένων ανθρώπων, της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως αποτυπώνονται στον Κανονισμό του Δουβλίνου και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας» τονίζει στη συνέχεια το ΚΚΕ, καταλήγοντας στο σχόλιο του: «Το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να φιλοξενηθούν σε ανοικτές ανθρώπινες δομές, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου, με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, με ευθύνη του κράτους, για να

topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων