Βέροια Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο της Αθηνάς Λατινοπούλου “Να γίνεις εσύ Θεός”

Στο καφέ «εκτός χάρτη» της Βέροιας παρουσιάστηκε το δεύτερο βιβλίο της εικαστικού Αθηνάς Λατινοπούλου με τίτλο «Να γίνεις εσύ Θεός», εκδόσεις Βακχικόν.

Τη συγγραφέα και το βιογραφικό της ως εικαστικού παρουσίασε η γκαλερίστα Βίκυ Παπατζίκου, τονίζοντας όχι μόνο το πλούσιο έργο της, με πολλές ατομικές και συλλογικές εκθέσεις και έργα της που κοσμούν ιδιωτικές συλλογές και μουσεία, αλλά και τη συνεργασία της με την Γκαλερί Παπατζίκου στη Βέροια και την Αθήνα.

Για το καινούριο βιβλίο της μίλησε αρχικά η ίδια η Αθηνά Λατινοπούλου, δίνοντας τον πυρήνα του, που βασίζεται στη σκιαγράφηση της ηρωίδας του, προσώπου υπαρκτού, μιας αντιηρωίδας ουσιαστικά, που αναδύεται μέσα από τις παιδικές αναμνήσεις της σαν μια φιγούρα τραυματική για την ίδια.

Μπορεί ν’ αλλάξει ένας κακός χαρακτήρας; Η συγγραφέας αναρωτιέται μέσα από το βιβλίο της, πιστεύοντας πως τελικά η αυτογνωσία μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή των οριζόντων.

Δίνοντας γενικά τις δυσκολίες της γραφής ενός βιβλίου και τη διάρκεια γραφής του συγκεκριμένου – πέντε χρόνια μαζί με τις διορθώσεις – τόνισε τη μεγαλύτερη δυσκολία στη γραφή, την ταύτιση του συγγραφέα με τους ήρωές του, ώστε να αποδοθούν με φυσικότητα πράξεις και συναισθήματα.

Στη συνέχεια, επειδή λόγοι σοβαροί ανάγκασαν την παρουσιάστρια του βιβλίου, φιλόλογο και πρόεδρο της ΕΜΙΠΗ  Ολυμπία Μπέτσα να απουσιάσει,  η μουσικός, μαέστρος και σοπράνο Ελένη Αναγνώστου διάβασε μια κριτική αποτίμηση του βιβλίου, γραμμένη από τον  Διονύση Μαρίνο, ποιητή, συγγραφέα και δημοσιογράφο Τέχνης.

Το βιβλίο θέτει το θέμα της ελευθερίας, το θέμα του αυτεξούσιου, συνδυάζοντας τη βασική αυτή ιδέα με την πορεία της κεντρικής ηρωίδας, της Ερασμίας, που δε διστάζει να διαχειριστεί τις ζωές των άλλων με απεχθή τρόπο, καταλήγοντας τελικά στην αρχαιοελληνική ύβρη.

Η γλώσσα της συγγραφέως είναι απλή, κινηματογραφική, που οδηγεί μαζί με την υπόθεση του βιβλίου στην απνευστί ανάγνωσή του κατά τον Διονύση Μαρίνο.

Η Αθηνά Λατινοπούλου ολοκλήρωσε την εικόνα του βιβλίου της διαβάζοντας η ίδια ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα.

Τέλος υπέγραψε βιβλία της.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας