Κόσμος

Ναυάγιο στους Παξούς: Στην Πρέβεζα οι διασωθέντες πρόσφυγες – Τουλάχιστον 12 άνθρωποι νεκροί

Στο νοσοκομείο της Πρέβεζας έχουν μεταφερθεί οι 21 διασωθέντες μετανάστες του ναυαγίου που σημειώθηκε 13 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά των Παξών.

Ο αριθμός των συνολικών μεταναστών που επέβαιναν στο σκάφος που βυθίστηκε δεν έχει γίνει ακόμη επίσημα γνωστός, φέρεται όμως να ξεπερνά τους 50.

Οι πληροφορίες φέρουν ανάμεσα τους να μην υπήρχαν παιδιά, ενώ γίνεται λόγος οι μετανάστες να ήταν πολλές μέρες στη θάλασσα.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, το πλοιάριο, στο οποίο φέρονται να επέβαιναν περίπου 50 πρόσφυγες και μετανάστες, είχε αποπλεύσει πριν από αρκετές ημέρες από τα τουρκικά παράλια με στόχο να φτάσει στην Ιταλία, παρακάμπτοντας την Ελλάδα. Το πλοιάριο έπλευσε από το Αιγαίο στο Ιόνιο πέλαγος όπου και βυθίστηκε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ανοιχτά των Παξών. Στην περιοχή επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες.

Το στίγμα των πλοίων που έσπευσαν στο σημείο το μεσημέρι του Σαββάτου

Μέχρι αυτή την ώρα σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, έχουν ανασυρθεί από τα νερά του Ιονίου, δώδεκα νεκροί, ενώ δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμη τα στοιχεία όλων των μεταναστών και η χώρα, ή οι χώρες υπηκοότητάς τους.

Ο δήμος Πρέβεζας, μετέφερε μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου ζεστά ρούχα στο ενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, ενώ έχει ήδη ετοιμαστεί και ειδική αίθουσα για τους φιλοξενήσει στο Κανάλι της Πρέβεζας.

Την ίδια ώρα στο σημείο που εξελίσσεται η ανθρώπινη τραγωδία βρίσκονται περιπολικά σκάφη των Λιμενικών Αρχών Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Παξών και Συβότων, τέσσερα παραπλέοντα πλοία, δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να βρεθούν αν υπάρχουν αγνοούμενοι.

φωτογραφία αρχείου

Πλακιωτάκης: Λύπη για τους ανθρώπους που χάθηκαν, μπράβο στο Λιμενικό

Τη λύπη του για τη σημερινή ανθρώπινη τραγωδία που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Παξών,όταν σκάφος που μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες βυθίστηκε λόγω εισροής υδάτων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δώδεκα άτομα, εξέφρασε με γραπτό μήνυμά του στο facebook ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Εκφράζω τη λύπη μου για τους ανθρώπους που χάθηκαν τόσο άδικα. Αξίζουν έπαινοι στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, αλλά και όλους όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Η υπεράνθρωπη προσπάθεια τους έσωσε 21 ανθρώπινες ζωές. Η επιχείρηση συνεχίζεται.» τονίζει ο υπουργός Ναυτιλίας.

 

Όλγα Γεροβασίλη: Οι πληροφορίες από το Ιόνιο μας γεμίζουν θλίψη

«Οι πληροφορίες που φτάνουν για την ασύλληπτη τραγωδία στο Ιόνιο μας προκαλούν σοκ και μας γεμίζουν απέραντη θλίψη», αναφέρει σε δήλωσή της η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.

«Με τα έως τώρα στοιχεία 12 ανθρώπινες ψυχές έχουν χαθεί, 22 διασωθέντες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Ηπείρου και πολλοί άλλοι αγνοούνται. Δυστυχώς, υπουργός της κυβέρνησης βρήκε αυτή την τραγωδία ως αφορμή για να προχωρήσει σε κήρυγμα μίσους μιλώντας για “προσπάθεια αλλοίωσης της χώρας” και σε απάνθρωπους αστεϊσμούς χλευάζοντας τους ανθρώπους που απεγνωσμένα καλούσαν σε βοήθεια λίγο πριν πνιγούν.

»Η αποτρόπαια ακροδεξιά συμπεριφορά του κ. Γεωργιάδη χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο σύνολό της καθώς κανείς τους δεν ένιωσε την ανάγκη να διαφοροποιηθεί», καταλήγει η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη.

ΚΚΕ Κέρκυρας: Οργή και θλίψη

«Οργή και θλίψη μάς γεμίζει το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά των Παξών, όπου πρόσφυγες – μετανάστες έχασαν τη ζωή τους. Θλίψη για τους αδικοχαμένους και ταυτόχρονα οργή για τους ενόχους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή του ΚΚΕ Κέρκυρας για το ναυάγιο στο Ιόνιο.

«Το ναυάγιο έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού. Τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που ξεριζώθηκαν από τις ίδιες τους τις χώρες, χάνουν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε “ασφαλέστερο” μέρος για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Ο ξεριζωμός των λαών από τις χώρες τους, τα κύματα προσφύγων και μεταναστών, ο εγκλωβισμός κάτω από άθλιες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα γενικότερα, είναι αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της πολιτικής του κεφαλαίου, που ματώνει τους λαούς.

Είναι επιτακτική ανάγκη για τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη για να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στους επιθετικούς σχεδιασμούς και τους πολέμους των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

 

Τώρα, που έχουν “χτυπήσει κόκκινο” οι ανταγωνισμοί, που πυκνώνουν επικίνδυνα τα σύννεφα άμεσης εμπλοκής της Ελλάδας σε πόλεμο, τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη του λαού, όλων των λαών, των προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στο σύστημα που παράγει εκμετάλλευση και πολέμους, νεκρούς στα πεδία των μαχών, αλλά και στους θαλάσσιους ή χερσαίους δρόμους της προσφυγιάς.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην εξοικειωθούν με αυτές τις εικόνες, να αγωνιστούν με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, φτώχεια και εκμετάλλευση», καταλήγει η ανακοίνωση.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας